Открийте ни и в

Lifestyle

Обучителни ателиета за младежи в неравностойно положение в Балчик

MIKA

публикувано

на

През месец октомври 2014 г. в гр. Балчик в сътрудничество с Фондация „Формат СФФ” и ДКИ-КЦ „Двореца”, НЧ „Вещина-2005” за пореден път се провежда аудио-визуална практика за млади творци от България и Европа. Tя се организирана всяка година от създаването си с основен фокус документално кино. Всяка есен, младежи от Европа се обединяват в Балчик, за да споделят своя опит. Тази година се провеждат и специални обучителни ателиета за деца в неравностойно положение в Каменна зала на ДКИ-КЦ „Двореца” в Балчик.
“И тази есен обучителните ателиета за младежи в неравностойно положение, поради липсата на собствена база на НЧ “Вещина-2005”, се провеждат на територията на ДКИ- КЦ “Двореца”.” – съобщи Цанко Василев, председател на НЧ “Вещина-2005”, “Съвместно с ръководството на ДКИ- КЦ “Двореца” работим и за изграждането на модерен резидентски център за аудиовизуални артисти, които да могат да творят в една изключително съвременна лаборатория за обработка на звук и картина.” – допълни той.
В образователна практика, провеждаща се в периода 26.10 – 2.11.2014 г., взимат участие общо 64 участници от 6 европейски държави (Испания, Португалия, Хърватска, Грузия, България и Румъния), сред които и 14 българи. Също така в програмата са включени и 11 филмови фасилитатори – специалисти в различни сфери от кино индустрията: Нино Сабадзе, Русудан Мамасакслиси, Верико Мхеидзе и Давит Мелая от Грузия, Мигел Санчес, Пабло Гонсалес, Сона Наксон от Испания, Анна Патрисия, Анна Кармело, Гонсало Кинас от Португалия и Цанко Василев от България.
В тазгодишната образователна инициатива средствата на киното и новите аудиовизуални технологии ще бъдат използвани за подобряване и усъвършенстване на личните и професионалните способности на най-младото поколение кинотворци. Също така ще се наблегне и на повишаването на тяхната информираност относно възможностите и позитивните ефекти на културното сътрудничество, демократичното гражданство и неформалното образование. За тази цел участниците в практиката ще дискутират в рамките на съвместни работни срещи и ролеви игри следните четири основни теми:
• Европейско гражданство и активно участие на младите хора в обществения живот;
• Безработица и бедност сред младите хора;
• Маргинализация и включване на млади мигранти, млади хора в неравностойно положение, и където е уместно ромски младежи;
• Глобални екологични предизвикателства и промени в климата.

В резултат кинотворците ще имат възможността да проявят своята креативност, знания и умения чрез продуцирането и заснемането на съвместен международен омнибус – филм, съставен от няколко късометражни филма по въпросите на младежта и гражданското поведение.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Горещо