Открийте ни и в

Lifestyle

Осем дизайнери и студиа събраха София за вкъщи

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Чанта/дъждобран с изрисувана българска шевица, игра танграм: Монумент 1300 години България, гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване, колие с кирилицата, гарафа за вода, ваза във формата на Витоша, кукла лъвче, и печат със софийски народни шевици. Това е новата линия на българските сувенири за София – София за вкъщи, която бе представена в изложба на 1 декември  в Музея за история на София (Централна минерална баня). Сувенирите са създадени от oсем български дизайнери. Идея и реализация на  Студио Комплект, колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии.

Изложбата с прототипи на 8 български автори, работещи в различни сфери на дизайна, бе представена за първи път в рамките на програмата на престижния чешки фестивал за дизайн и мода Designblok (27 до 31 октомври).

“София за вкъщи цели да промени възприятието за идентичност на българските сувенири и да разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти”, казват от студио Комплект. “Прототипите за сувенири направени специално за инициативата изразяват уникалния поглед и експерименталния подход на новото поколение български дизайнери към темата”. Сувенирите имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и имат потенциала в следващата фаза на проекта на Студио Комплект да бъдат развити като собствен бранд и произвеждани в големи тиражи и успешно разпространявани на ключови места в София и онлайн.

От 1 до 11 декември изложбата гостува в Музея за история на София и може да бъде видяна всеки ден от 10.00 до 18.00 часа, без понеделник. Освен това, Студио Комплект използват повода за лекции и дискусии с отворен достъп на тема идентичност, с българско и чуждестранно участие. В програмата са лекциите на  Нина Трипел и Свен Хаусхер от Cee Cee (3 декември, събота, 19.00 часа), които правят най-четената берлинска он-лайн медия за градска култура, както и лекцията на Павел Меховски и Павел Еделман (8 декември от 19.00 часа) от полската гейминг компания 11BitStudios, която през 2016 г. бе отличена с наградите Best Meaningful Play и Apple Design Award.

Проектът “София за вкъщи” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма “Култура” 2016.

Студио Комплект

Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева) e колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии. Комплект подпомага развитието на българската визуална култура и се стреми да засили сътрудничеството между креативния сектор, бизнеса, културните институции и публиката. Работата на студиото е да разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна и архитектурата чрез публикации, изложби и авторско съдържание, онлайн и на живо. Експертизата му включва изработването на концепция, подбор на артисти, надзор при реализирането на проект и неговото представяне.

Програма

1 декември, четвъртък

  •    18:30 Откриване.

3 декември, събота / Тема: Идентичност на града

  •    17:00 Среща между представители на Столична община, международни културни институти и бизнеса: Имиджът на София
  •    19:00 Лекция CeeCee, Германия

8 декември, четвъртък  / Тема: Идентичност в гейм дизайна

  •   18:30 Лекция Bon Art Studio, България
  •   19:00 Лекция 11 bit studios, Полша

10 декември, събота / Тема: Идентичност в действие и финисаж

  •    11:00 Работилница с Музейко – децата и техните образи за София
  •    16:00 3D принтирането в дизайна на нови сувенири с B2N
  •    18:00 Как се изгражда силен имидж? Примери от различни сфери: Музейко, SoSofia, Stinky Socks, Time Heroes, Артелие

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Горещо