Открийте ни и в

Lifestyle

Осем дизайнери и студиа събраха София за вкъщи

MIKA

публикувано

на

tochka & tochka, снимка: PR

Чанта/дъждобран с изрисувана българска шевица, игра танграм: Монумент 1300 години България, гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване, колие с кирилицата, гарафа за вода, ваза във формата на Витоша, кукла лъвче, и печат със софийски народни шевици. Това е новата линия на българските сувенири за София – София за вкъщи, която ще бъде представена в изложба на 1 декември от 18.30 часа в Музея за история на София (Централна минерална баня). Сувенирите са създадени от oсем български дизайнери. Идея и реализация на  Студио Комплект, колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии.

Изложбата с прототипи на 8 български автори, работещи в различни сфери на дизайна, бе представена за първи път в рамките на програмата на престижния чешки фестивал за дизайн и мода Designblok (27 до 31 октомври).

“София за вкъщи цели да промени възприятието за идентичност на българските сувенири и да разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти”, казват от студио Комплект. “Прототипите за сувенири направени специално за инициативата изразяват уникалния поглед и експерименталния подход на новото поколение български дизайнери към темата”. Сувенирите имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и имат потенциала в следващата фаза на проекта на Студио Комплект да бъдат развити като собствен бранд и произвеждани в големи тиражи и успешно разпространявани на ключови места в София и онлайн.

От 1 до 11 декември изложбата гостува в Музея за история на София и може да бъде видяна всеки ден от 10.00 до 18.00 часа, без понеделник. Освен това, Студио Комплект използват повода за лекции и дискусии с отворен достъп на тема идентичност, с българско и чуждестранно участие. В програмата са лекциите на  Нина Трипел и Свен Хаусхер от Cee Cee (3 декември, събота, 19.00 часа), които правят най-четената берлинска он-лайн медия за градска култура, както и лекцията на Павел Меховски и Павел Еделман (8 декември от 19.00 часа) от полската гейминг компания 11BitStudios, която през 2016 г. бе отличена с наградите Best Meaningful Play и Apple Design Award.

Проектът “София за вкъщи” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма “Култура” 2016.

Студио Комплект

Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева) e колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии. Комплект подпомага развитието на българската визуална култура и се стреми да засили сътрудничеството между креативния сектор, бизнеса, културните институции и публиката. Работата на студиото е да разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна и архитектурата чрез публикации, изложби и авторско съдържание, онлайн и на живо. Експертизата му включва изработването на концепция, подбор на артисти, надзор при реализирането на проект и неговото представяне.

Програма

1 декември, четвъртък

18:30 Откриване.

3 декември, събота / Тема: Идентичност на града

17:00 Среща между представители на Столична община, международни културни институти и бизнеса: Имиджът на София

19:00 Лекция CeeCee, Германия

8 декември, четвъртък  / Тема: Идентичност в гейм дизайна

18:30 Лекция Bon Art Studio, България

19:00 Лекция 11 bit studios, Полша

10 декември, събота / Тема: Идентичност в действие и финисаж

11:00 Работилница с Музейко – децата и техните образи за София

16:00 3D принтирането в дизайна на нови сувенири с B2N

18:00 Как се изгражда силен имидж? Примери от различни сфери: Музейко, SoSofia, Stinky Socks, Time Heroes, Артелие

Участници в София за вкъщи:

Ham & Eggs

Александър Гергинов се занимава с моден дизайн и изкуство. От няколко години преподава рисуване и модна илюстрация в Професионалната гимназия за облекло и в Националната художествена академия. Преди 7 години заедно със своя приятелка създават модния лейбъл Ham & Eggs. Дизайнът му носи силен авторски почерк, съчетавайки  различни влияния. Неговите дрехи са едновременно кичозни, функционални и удобни. В тях се долавя привкусът на българския фолклор.

Чанта / Дъждобран

За София за вкъщи Александър Гергинов създава многофункционален сувенир, който може да влезе във всекидневна употреба като чанта или пък като дъждобран. Той предлага модерна интерпретация на една все пак традиционна форма, като я направи отново атрактивна и лесна за употреба от младите хора. Той заимства символиката в дизайна си от мотивите и колорита на българската шевица, а като акцент в аксесоара се откроява една от най-разпространените геометрични форми – ромбът. Кройката копира характерната българска мъжка риза. Така се ражда една удобна за носене и приятна за окото дреха и аксесоар.

Smart Fab Lab

Те са първата в България лаборатория за дигитално производство, с членове Нона Цекова, Радосвета Кирова, Делчо Делчев и Мартин Ангелов. Усилията на екипа от архитекти и дизайнери, които обичат да работят с често неглижирани теми, са съсредоточени както върху естетическите функции на дизайна, така и върху неговите социални аспекти. Те се въодушевяват от задачи, чието решаване би могло да промени  жизнената среда на хората. За тях сувенирите са важна част от туристическата индустрия и от идентичността на града. Освен това малкият им мащаб дава отлична възможност за експерименти.

Игра танграм: Монумент 1300 години България

Монументът е посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава и е построен през 1981г. в София, в парка пред Националния дворец на културата. Чрез геометрична абстракция се интерпретират познати и традиционни идеи, вдъхновени от спиралата – символ на вечността. Изоставен и неподдържан, днес монументът тъне в разруха. Сувенирът преплита популярната древна игра с изображението на един добре познат, но спорен, и затова заплашен от изчезване обект от културния пейзаж на столицата.

Four Plus

Four Plus е софийско студио за дизайн, което успешно се налага като водещо в сферата брандинг и моушън графикс. Творчески директор е Ивайло Недков, един от основателите на студиото през 2009 г., който се занимава с изграждането на визуална идентичност на различни продукти и компании. Вниманието към дизайна, който решава проблеми по интелигентен начин, придава специфичен облик, функционалност и устойчивост в творчеството им. Високият стил на FourPlus бе забелязан от издателство Victionary, което селектира техен проект за книгата PRINT MATTERS The Cutting Edge of Print.

Take Away – Give Away Sofia – The Postcard Guide

Това е гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване. Представени под формата на пощенски картички, илюстрирани от съвременни български дизайнери, картите са събрани в книжка-пощенски плик. Различните поводи да посетиш София са нарисувани от артисти, които живеят и работят в града и имат лично отношение към неговия социално-културен живот: ключови локации от градския пейзаж (Ицо Птицо), заведения (Borislavawillmadeit), екстремни спортове (Калоян Тошев) и кирилица (Цветислава Колева).

Димитър Делчев

Той е един от най-уважаваните български бижутери, работещи днес. Димитър Делчев е професор по метал в Националната художествена академия в София, учител на някои от най-изявените млади бижутери. Прави бижута от 14-годишен и е способен да създаде накит от всичко. Той самият е завършил Художествената академия в Будапеща през 1975 г. със специалност стъкло и бетон. Оттогава проф. Делчев се занимава с приложни изкуства и пътува много по света, за да представя работите си.

София, Любов

За София за вкъщи той създава мултифункционален обект, вдъхновен от кирилицата: разноцветни пластмасови кубчета, на всяка страна от които е изписана буква от българската азбука. Всеки куб може да бъде носен като колие, но и използван самостоятелно или поотделно като малка пластика. Поставени заедно кубовете изписват от едната страна „София“, а от другата „любов“. Дизайнерът е убеден в ролята на сувенира като носител на положителни емоции. Притежателят му трябва да се връща към него с радост.

Odd Matter

Елс Волдхек (Холандия) и Георги Манасиев (България), колективно Odd Matter Studio (Амстердам), разработват концептуален продуктов дизайн. Названието обобщава онова, което ги вълнува и привлича: ODD за всичко, което е странно, неочаквано, незабелязано, и MATTER за материя, физическо и тактилно. Така подхождат и към своите проекти – проучват съществуващи процеси и понятия открито и дори наивистично с цел да постигнат нов тип обекти, със свой собствен контекст и специфика за мястото, за което са предназначени.

Гарафа за вода

Гарафата за вода съчетава в себе си два силни символа: топлите минерални извори на София, единствената европейска столица с подобно природно богатство, и типичните керамични съдове с троянски мотиви, с които обикновено се сблъсква всеки турист у нас. Odd Matter се вдъхновяват от народни приказки и притчи за вода, свързани със здраве, дълголетие и плодородие, които съпоставят със съвременната градска култура. Завършват процеса със стилизиране на троянската керамика – най-известната и характерна занаятчийска техника у нас.

tochka & tochka

Рада Дичева e художник и дизайнер, съосновател заедно с Калин Вълчев на tochka & tochka. В софийската дизайн среда ателието им е референция за авторски обекти от порцелан и керамични материали. Студиото проектира и изработва предмети за масата, осветителни тела, огледала, съдове и бижута в малки серии с висока художествена стойност и елегантна стилистика. Марката е еталон за прецизна изработка и минималистични форми с чист силует и ясна идея.

Обичам Витоша

Планината Витоша е природният символ на София, а за tochka & tochka – най-очарователната и жизнено важна географска даденост на града. Вазата от порцелан е предмет, който свързва човека с красотата на растенията и внася част от природата в интериора. Това са двата основни мотива, от които се ръководи Рада Дичева в работата си за създаването на сувенир за столицата. Силуетът на Витоша е много разнообразен, а географската карта е ориентир за релефа на планината. Векторните графики са базата за създаване на 3D модел, от който възниква и прототипът на вазата.

A Forest Story

Графичният дизайнер Виктория Нешева е движещата сила зад марката A Forest Story. Нейните симпатични илюстрации в жизнеутвърждаващи цветове се въплъщават в герои от плат и хартия. Тя за кратко наложи своите играчки, възглавници и  плакати като атрактивни и любими подаръци. Виктория използва най-вече плат, ножици и добър печат за създаването на своите текстилни продукти, които внасят уют и настроение в интериора.

Софи – едно лъвче в София

Софи е новият забавен и радостен герой, който ви помага да опознаете София през намирането на алтернативни маршрути, в които се търси образът на лъва. Лъвът е характерен символ за много емблематични сгради и скулптури и е в центъра на герба на столицата. Софи е изработена от плат и облечена в дрешка със стилизирани български фолклорни елементи. Кукличката върви в комплект с карта, на която са отбелязани места със символния лъв, като същевременно стимулира всеки да я допълва със своите любопитни открития и спомени, свързани със София.

Шевица

Гергана Станкова е графичен дизайнер по образование. След дългогодишен стаж в рекламния бранш, тя се насочва към текстилния дизайн и създава брандa Шевица. За нея темата за осъвременяването на българските народни шевици е неизчерпаема и изключително благодатна за работа. Убедена е, че българските мотиви заслужават популярността на разпространените по цял свят принтове с африкански, южноамерикански и азиатски фигури.

Блокчета за печат – инструмент за сувенир

Със седемте дървени блокчета за печат всеки може сам да си направи плакат или тениска, панталон или покривка. Мотивите върху блокчета са инспирирани от типични софийски народни шевици и конкретно от колан на народна носия. Дизайнерката се фокусира върху мотивите, които според нея са изключително графични и съвременни. Всеки потребител на блокчетата пречупва мотивите през собствените си представи за ритъм и цвят. А всеки принт, разбира се, е уникален.

Концепция и реализация: Студио Комплект

Иложбен дизайн: Васил Илиев

Фотография обекти: Мисирков / Богданов

С финансовата подкрепа на Столична програма “Култура”

Партньори: Музейко; Чешки център; Полски културен институт; Гьоте институт; Bulgaria Air; Музея за история на София; Български културен институт в Прага; B2N, Kaпитал, Absolut, Trastena

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

5 нови обекта и Spark зона отварят в Сердика Център

MIKA

публикувано

на

от

Търговският център призовава клиентите да пазаруват сигурно и отговорно, като предприема всички необходими мерки

Сердика Център отвори врати за всички свои посетители с работно време 11:00 – 21:00 часа. Освен познатите марки, 5 нови обекта ще бъдат на разположение, а търговският център става и Spark зона, с пет зареждащи станции за електромобили. Тази стъпка е част от кампанията на Сердика Център за устойчиво отношение – „Промяна“.

На 4 юни открива монобранд магазинът на Calvin Klein, който ще предлага цялата продуктова гама на световната марка. Сред високия бранд обекти се нарежда първият в София Fan Point Concept, в който ще се продават само обувки на марки като Karl Lagerfeld, DIRK BIKKEMBERGS, Dr. Martens, Mercer Amsterdam, като някои от моделите ще бъдат ексклузивни за България и се предлагат с намаления между 20 и 60%.

Турският бранд DeFacto стъпва в България със своя първи магазин в Сердика Център, който се помещава на над 1 400 кв.м. Марката предлага богата продуктова гама дамска, мъжка и детска мода. До 31 май всеки ще може да се възползва от 50% отстъпка за втори закупен продукт. DeFacto е на пазара от 2005 година, а през 2011 г. става втория по големина моден бранд в Турция. Сега бързо разрастващият се бранд разполага със собствени автоматизирани smart складове и над 500 магазина в 30 държави от цял свят.

През следващите месеци почитателите на изисканите кафе-напитки могат да очакват отварянето на специализиран магазин за продуктите на Nespresso, а през юли на разположение ще бъде и нов клон на UniCredit Bulbank, предоставяйки удобството на всички услуги на едно място. Малко преди извънредното положение врати отвори и Sephora, като обектът е единственият от последно поколение у нас. Kато предпазна мярка, всички продукти и тестери се дезинфекцират всеки час, а грим тестерите са защитени с пластмасов филм, което позволява на клиентите да виждат различните продукти и нюанси, като избягват контакт.

В търговския център се помещават над 200 магазина, като ексклузивно представените са Delirium Exclusive Boutique, както и единствените монобранд магазини на Steve Madden, Scotch&Soda, G-Star Raw, Högl и Pinko у нас.

Сигурно и отговорно пазаруване #safeshopping – към това Сердика Център призовава всички свои посетители. Безопасността на гостите остава приоритет на търговския център и са взети всички необходими мерки. Основна дезинфекция се извършва при отваряне и затваряне на обекта, както и периодично през деня. На всички точки с по-интензивен трафик са осигурени дезинфектанти, указателни табели и маркировка за спазване на дистанция, вентилацията е 100% естествена, а климатизацията работи изцяло с външен въздух. Всеки посетител е задължен да носи маска, а на входа са поставени специални дезинфекциращи стелки.

Повече информация можете да откриете тук.

 

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air с още една нова база – в Милано

MIKA

публикувано

на

от

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената* авиокомпания в Европа обяви днес откриването на 29-ата си база – в Милано. Превозвачът ще базира 5 самолета Airbus A321 на летище Милано Малпенса през юли 2020 г. Наред със създаването на новата база и в допълнение на вече активните 8 маршрута, Wizz Air обяви старта на 20 нови маршрута до 11 държави от Милано Малпенса от юли 2020 г. Местата по тях вече са в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com или в приложението на авиокомпанията на цени от само 19.99 евро**.

Wizz Air стартира първите си полети до Италия през 2004 г. и оттогава авикомпанията е превозила над 40 млн. пътници от и до Италия по своите над 100 маршрута. Плановете на Wizz Air са да продължи да развива своята мрежа и да прави пътуванията със самолет все по-достъпни. Със създаването на най-новата, 29-а база в Милано, Wizz Air ще удвои капацитета си в Ломбардия и  ще допринесе за по-голям икономически растеж в региона и за създаването на над 200 нови директни работни места в авиокомпанията и още много работни места в свързаните отрасли***. С новите 5 самолета Airbus A321, базирани на летище Малпенса, ще се извършват полетите по новите 20 маршрута до: Лондон Лутън, Айндховен, Фуертевентура, Гран Канария, Махон, Тенерифе, Валенсия, Атина, Корфу, Родос, Санторини, Солун, Закинтос, Рейкявик, Лисабон, Порто, Прищина, Маракеш, Талин, Тел Авив. Така тази година Wizz Air вече предлага общо 28 дестинации от Милано Малпенса. Голямата мрежа на Wizz Air от 41 маршрута в Ломбардия – включително 13 маршрута до Бергамо, ще допринесе за развитието на местния туризъм, ще донесе повече инвестиции в региона, както и ще свърже Милано с нови и вълнуващи ваканционни и бизнес дестинации.

Флотилията на Wizz Air е една от най-младите в света (със средна възраст на самолетите от 5.4 години) и се състои от най-ефективните в момента и устойчиви самолети от семействотобъ на Airbus – A320 и A320neo. Емисиите на въглероден диоксид на Wizz Air бяха най-ниските сред европейските авиокомпании през финансовата 2019 г. – 57.2 гр/км/пътник. В момента Wizz Air има и най-голямата активна поръчка на самолети Airbus A320neo, която ще даде възможност на компанията да намали допълнително своя екологичен отпечатък с 30% за всеки пътник до 2030 г.

Днешната новина съвпада с началото на новата ера на пътувания в Wizz Air с висока степен на хигиенизиране и дезинфекция. Наскоро авиокомпанията обяви въвеждането на редица засилени хигиенни мерки, за да гарантира здравето и безопасността на своите клиенти и екипаж. Като част от тези нови протоколи по време на целия полет се изисква както кабинния екипаж, така и пътниците да носят маски за лице, като кабинният екипаж също трябва да носи и ръкавици. Следвайки стриктен график, самолетите на Wizz Air се подлагат на дезинфекция чрез иновативно антивирусно решение след всеки полет и на пълна дезинфекция всяка нощ чрез същото антивирусно решение. Дезинфекциращи кърпички се предоставят на всеки пътник при качване на самолета, списанията на борда са премахнати и пътниците са насърчавани да извършват всички покупки на борда чрез безконтактно плащане. От пътниците се изисква да следват мерките за физическа дистанция, въведени от местните здравни власти, и са насърчавани да правят резервацията си изцяло онлайн (вкл. чекиране, закупуване на багаж или на WIZZ priority), за да се сведе до минимум всеки възможен физически контакт на летището. Кликнете тук, за да видите новото видео с ключовите мерки за здраве и безопасност на Wizz Air.

Wizz Air препоръчва на клиентите да добавят WIZZ Flex към резервацията си – така ще могат да бъдат спокойни, че ако обстоятелствата се променят и решат да пътуват на друга дата или до друга дестинация, могат да променят своята резервация. Възползването от тази услуга, която е допълнителна защита, ще даде спокойствието, от което пътниците се нуждаят през сегашните несигурни времена.

Wizz Air ще започне да интервюира млади и амбициозни кандидати за новата си база съвсем скоро. Дните за набиране на кабинен екипаж са показани тук.

По време на пресконференцията в Милано днес Йозеф Варади, изпълнителен директор на Wizz Air Group, заяви: „След 16 години успешни операции до региона на Ломбардия за мен е удоволствие да обявя откриването на най-новата ни база на летище Милано Малпенса, тъй като виждаме голям потенциал за развитие тук и растящо търсене на пътувания на изгодни цени. Ще продължаване да разширяваме присъствието си в Италия, особено в Милано, като предлагаме все по-достъпни възможности за пътуване в нашата обширна мрежа в и извън Европа. Нашите модерни самолети Airbus A320 и A321neo, както и засилените ни мерки за безопасност ще осигурят възможно най-добрите санитарни условия за пътуващите. Wizz Air е авиокомпанията с най-ниски разходи на пътник и с най-силната ликвидна позиция в Европа, управляваща най-младата и най-ефективната флотилия от самолети с най-нисък отпечатък върху околната среда. Имайки това предвид, уверен съм, че Wizz Air ще окаже позитивно влияние върху икономическото развитие на Италия и местния туризъм.“

Продължете понататък

Горещо