Открийте ни и в

Класическа

„Откраднати мигове“ с Дуо Колаж на МФ“Софийски музикални седмици“

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

DUO COLLAGE- Нона Кръстникова – сопран и Мария Русева- пиано са вече познато име сред почитателите на камерната музика и то не само в България.

Повече от пет години двете музикантки градят и изпълняват общ репертоар. В концертните си програми  двете изпълнителки винаги търсят концептуалност и нови подходи към публиката. Като пряк резултат през 2013 година осъществяват авторския  мини-спектакъл “Джони”. В колаборация с камерен хор “София” и под режисурата на Вера Петрова през 2014 година тяхната продукция “Кафе по телефона”, съчетаваща камерната опера “Телефонът” от Джан-Карло Меноти и “Кантата за кафето” от Й. С. Бах е включена в рамките на осмия фестивал “Изкуството на барока”.

2015 година Дуото участва в рамките на Фестивал на младите в изкуството “Via Pontica” в Балчик, а по-късно инициира и реализира съвместно с Камерен ансамбъл “Силуети” Първи Софийски фестивал за камерна музика Аджитато’. Второто издание същият екип, обединен в Сдружение „София –дух и култура“ подготвя за октомври- ноември 2016г.

Бъдещите творчески планове на Дуо Колаж за 2016 г. са предимно международни: 29 юни –концерт на фестивала „Note d’Arte in Valpolicella 2016″ във Верона, Италия и 6 август- финален концерт на майсторския клас на  професор Хартмут Хол (Hartmut Höll),  Savonlinna Music Academy, Финландия, за който Дуо Колаж бяха селектирани преди броени дни.

Дуо Колаж за първи път ще участва на Музикален Фестивал “Софийски музикални седмици“ на 26 май в НДК зала 9 от 19.00 часа. Програмата е в характерния за тях еклектичен стил. Започват с Шостакович: „Испански песни“ оп.100. След това – „Кабаретния песни“ Б. Бритън- не  изпълнявани от друг в България и за чиято интерпретация проф. Боянка Арнаудова написа във вестник „Култура“ Брой 42 (2834), 04 декември 2015: „… наситени със страст, ритми и настроения, с гласово многоцветие и характерната за кабаретното пеене интонация…дуото демонстрира знание за стил и звукоизвличане, съответно на смисъла на думите. Нона Кръстникова вече умее да „прибира“ обемния си глас и да търси нюанси чрез многообразие на динамики и тембри в единение с пианото; работила е старателно и върху артикулацията, за да пресъздаде точно смисъла на творбите.“

Дуо Колаж ни предлагат своите откраднати мигове – на красота и доброта, на страдание и възвишеност, на залези и изгреви, на споделена и несподелена любов. Характерните емоции и ритми от Испански песни на Шостакович и дозираният кабаретен привкус в песните на Бритън помагат да се настроим на честотите на дуото и да отворим съзнанието и сърцата си за дълбокото проникновение в поезията на Габриеле д’Анунцио, музикално превъплътена от Паоло Тости и Оторино Респиги. Композиторите, които дуо Колаж усеща до такава степен, че печели  през октомври 2015г.  конкурса за песенни дуа “Елза Респиги” във Верона, Италия.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 4 седмици

Дани Спартак готви в любимата кухня на звездите в Хасиенда Резидънс

Музикапреди 3 седмици

“ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР” на 15 април в зала 1 на НДК

Lifestyleпреди 3 седмици

Дария Симеонова се разкрасява с любимата терапия на Джей Ло

Gamingпреди 3 седмици

HONOR представи революционна технология за мобилен гейминг Gaming+ на MWC 2019

Lifestyleпреди 3 седмици

Деси Бакърджиева дарява две ин витро процедури за Цветница

EDMпреди 3 седмици

Deborah De Luca и Matador гостуват на YALTA CLUB

Културапреди 3 седмици

Интернет сензацията „Човекът с котките“ на Кристен Рупениън излезе на български

Музикапреди 2 седмици

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Lifestyleпреди 2 седмици

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Обществопреди 2 седмици

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Горещо