Открийте ни и в

Lifestyle

Откриват днес проекта ЖЕНдоВ

MIKA

публикувано

на

Музикалният подлез между бул. “Цариградско шосе” и ул. “Александър Жендов” ще бъде открит във вторник, 30 юни. Официалното събитие започва в 10:00 ч., а специални гости ще бъдат кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район “Изгрев” инж. Цветомир Жеков.

Проектът за нестандартния и освежен подлез е дело на неформалната група „ПОдЛЕЗНО“, които с доброволен труд превръщат неприветливите подземни пасажи в забавно и приятно градско пространство. За посетителите в деня на събитието ще има и музикална изненада от улични изпълнители, от които студентите са се вдъхновили за проекта “ЖЕНдоВ”.

В новия подлез минувачите ще бъдат предизвикани с музикални асоциации още от боядисаните като клавиши на пиано стъпала. Монтираните декоративни тонколони и аудио касети и новите графити ще допълват музикалното очарование на уличната култура на града.

Обновеният пасаж ще предложи на преминаващите пешеходци да посвирят с джапанки на музикалния инструмент “оргафон” (комбинация от орган и ксилофон), изработен от водопроводни тръби. С огромно петолиние и ноти от грамофонни плочи малки и големи ще могат да научат повече за азбуката на музиката. Български фолклорен елемент ще бъде включен в проекта с възможността всеки да разучи стъпките на българско хоро, докато преминава през подлеза.

Проектът “ЖЕНдоВ” е реализиран с подкрепата на Фонда за иновации в културата, администриран от Асоциацията за развитие на София. „ПОдЛЕЗНО“ получи подкрепа и от “Електра Помп” ООД, “Megger България” ЕООД и чрез crowdfunding кампания в сайта на “ЗаБългария”. PRoPR Агенция е PR партньор на инициативата.

След приключване на подлеза “ЖЕНдоВ” младежите от „ПОдЛЕЗНО“ искат да разширят обхвата на инициативата си и да излязат от София. Те планират да регистрират неправителствена организация, което да им даде шанс за повече и по-големи изяви.

„ПОдЛЕЗНО“ е неформална инициатива на група младежи, които се обединяват през 2013 по време на форума “Идеите – това сме ние 2″. Екипът на „ПОдЛЕЗНО“ вече има зад гърба си успешно преобразения и разкрасен подлез между бул. “Цариградско шосе” и ул. “Загоре”. В него минувачите вече се радват на монтирани пейки и артистични табла от естествени материали с гледки от природата и развлекателните дейности в парка.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 2 седмици

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 2 седмици

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Tехнологиипреди 2 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Tехнологиипреди 2 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Lifestyleпреди 2 седмици

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 2 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Tехнологиипреди 2 седмици

Acronis пуска ключова нова версия на решението си за виртуализиране на компютърни системи и киберзащита на периферни устройства – Acronis Cyber Infrastructure 3.0

Tехнологиипреди 2 седмици

С апликацията E-SOS проследяваме в реално време новия опит за рекорд на Кирил Николов-Дизела

Горещо