Открийте ни и в

Музика

Песенни реликви – фолклор и новаторство в зала „България“

MIKA

публикувано

на

Pesenni_relikvi_poster

Концертът на Софийска филхармония празнува пъстрото многообразие на българската народна музика

На 28 март 2015 година, от 19:00 часа в зала „България“ Софийска филхармония ще представи един различен поглед към българския самобитен фолклор в концерта „Песенни реликви“.

Публиката ще може да се наслади на творби, които са в основата на нашето културно наследство, но в уникален нов прочит. Всички аранжименти за оркестър са дело на млади творци със собствен поглед и интересен ракурс към всяка композиция.

Събитието, под диригентството на Ганчо Гавазов, е с участието на женски народен хор „Космически гласове от България“. Солисти ще бъдат оперната певица Ина Кънчева, Недялко Недялков (кавал), Пейо Пеев (гъдулка), Петьо Костадинов (гайда), Валери Димчев (тамбура) и др.

Концертът „Песенни реликви“ ще представи най-ценното от българската музикална съкровищница. Това са песни, предавани от векове и запазени до днес, песни, които имат своя специфична символика и в миналото са изпълнявали строго определена функция във връзка с различни ритуали, обичаи и житейски събития.

Всяка от избраните за концерта песни е ценена и пазена както се ценят и пазят истинските богатства и реликви. А с претворяването на тези реликви Софийската филхармония създава една нова форма, еднакво интригуваща както за дългогодишните ценители на народното ни творчество, така и за всички, жадни да открият музикалните ни корени. Да изпитат онази необяснима магия, която може да се роди единствено в центъра на Балканите, на пътя между Европа и Близкия Изток, и в близост с богатия фолклор на средиземноморските народи.

Избраните творби ще въздействат още по-силно в изпълнение на младите певци от хора „Космически гласове от България“.

Песни като „Църна трънке“ (хумористична песен от Северозападна България), „Сватбарска задявка“ (добруджанска песен, разказваща за любовна задявка между двама млади), „Заспало е челебийче“ (изключително емоционална родопска любовна песен), „Стоянова песен“ (тракийска народна песен, разказваща за мъж, който се завръща от дълъг път) и много други автентични песни от различни региони на страната ни намират място в програмата.

Ще бъдат изпълнени и две произведения от Любомир Пипков и Панчо Владигеров, които големите български композитори са създали, вдъхновени от многоликия ни фолклор и неговата звучност. За тези две изпълнения на сцената на 28 март ще излезе сопраното Ина Кънчева.

В програмата: Николай Кауфман, Стефан Мутафчиев, Генчо Генчев, Христо Тодоров, Георги Стрезов, Румен Бояджиев – син, Любомир Денев – младши, Стоимен Добрев и др.

Билети се разпространяват на предварителна продажба в мрежата на Тикет плюс, както и на касата в зала „България“.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Горещо