Открийте ни и в

Култура

Пет американски хореографа преплитат пет различни стила в спектакъла „Коктейл от танци“

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Спектакълът „Коктейл от танци“, който ще бъде показан единствено на 10 април 2016 г. в Аула „Максима“ на УАСГ, е един различен и неповторим празник на танца, защото показва нови творби на пет американски хореографа, изпълнени от български танцьори в пет коренно различни танцови стила – класически балет, модерен танц, хип-хоп, джаз и характерен танц. Този спектакъл предлага на зрителите много динамика, емоция и адреналин! Пет стила преливат на сцената в еклектичен и омайващ калейдоскоп. Над 120 млади танцьора, които са прекарали пролетната си ваканция трудейки се в залите, се раздават на сцената, вдъхновени от наученото и опиянени от желанието си за изява. Те влагат себе си в десет танцови миниатюри, плод на едноседмичния труд и творческия импулс на пет запалени и отдадени учители. Заразени от ентусиазма на американските хореографи, намерили нови приятели, израснали и горди от придобитите знания, танцьорите са в еуфория. Сцената избухва от кипежа на младия талант! Зрителите неминуемо биват увлечени и отвръщат с бурни аплодисменти.

Спектакълът „Коктейл от танци“ е финалният щрих на интензивната обучителна програма “Танцова работилница Dance It! 2016“, която се провежда всяка година по време на пролетната ваканция на учениците. Тази година зрителите ще могат да оценят творческите търсения на Пола Уебър (балет, Консерватория за музика и танц към Университета на Мисури), Гари Абът (модерен танц, „Deeply Rooted Dance Theatre”, Чикаго и Консерватория за музика и танц към Университета на Мисури), Кирстен Купър (джаз, Pacific Northwest Ballet, Westlake Dance Center), Андрея Бър (хип-хоп, Go To Talent, Лос Анджелис), и Петър Илиев (характерен танц, Pacific Northwest Ballet, Ballet Chicago). Утвърдени и опитни професионалисти, преподавателите успяват в рамките на една седмица да развият и покажат най-доброто от всеки един танцьор.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“784″]dance it-2016-performance (3)[/media-credit]

Петър Илиев, артистичният директор на “Танцова работилница Dance It! 2016“, споделя за спектакъла и подготовката му:

„Коктейл от танци“ е много вълнуващ и различен танцов спектакъл. Подготовката му е изключително интензивна. Той обединява млади артисти от различни танцови училища, които една седмица работят усилено, за да създадат качествен продукт, и неусетно създават и нови приятелства. Всички тези емоции кипят на сцената. А публиката трудно вярва, че целият спектакъл е изграден за една седмица“.

Един от гвоздеите в програмата е награждаването на няколко участника със стипендия за лятно обучение в САЩ. Това е уникална за България инициатива, даваща възможност на най-изявените в пролетното издание на „Танцова работилница“ да се обучават в рамките на шест седмици в летните интензивни програми на едни от най-престижните американски танцови училища и компании. Тази година броят на стипендиите е рекорден – осем. Към традиционните партньори на фондацията, Pacific Northwest Ballet, Сиатъл, Deeply Rooted Dance Theater, Чикаго, Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис и Syracuse University – Ню Йорк, се прибавят и Ballet Chicago и Kansas City Ballet. Над 40 млади танцьора досега са получили уникалната възможност да обогатят знанията и мирогледа си, да натрупат ценен опит и създадат важни контакти.

За своя опит в летните интензивни танцови програми Василена Шопова, стипендиант в Deeply Rooted Dance Theatre, Чикаго и Виктор Денисов, стипендиант в Ballet Chicago, споделят:

Василена Шопова:

„Престоят ми в Deeply Rooted ме промени изцяло като танцьор. Там започнеш ли да танцуваш, вече влизаш в друга роля – и е много по-страстно, много по-весело. Всичко се чувства на сцената.“

Виктор Денисов:         

„В Балет Чикаго постигнах неща, които тук с години не можех да направя – малки неща в танцовата техника.

Спектакълът „Коктейл от танци“ ще бъде показан единствено на 10 април 2016 г. от 19 ч. в Аула „Максима“ на Университета за архитектура, строителство и геодезия, бул. Христо Смирненски № 1, София.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

Първи том от президентските мемоари на Барак Обама излиза през ноември

MIKA

публикувано

на

от

Президентските мемоари на Барак Обама, 44-тия президент на Съединените щати, ще бъдат издадени в два тома. Световната премиера на първия том, озаглавен ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ, е планирана за вторник, 17 ноември 2020 г., като книгата ще бъде издадена едновременно на 25 езика.

ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ ще бъде издадена на български от издателство СОФТПРЕС на 1 декември 2020 г. Изданието на английски език ще бъде публикувано в Съединените щати и Канада с твърди корици и в електронен формат от Crown, импринт на Random House Publishing Group, дивизия на Penguin Random House.

Датата на издаване на втория и заключителен том все още не е определена и ще бъде обявена на по-късен етап. Подробности за турнето за представяне на книгата на президента Обама ще бъдат съобщени по-късно през есента.

В ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ Барак Обама разказва от първо лице историята на своята невероятна одисея от млад мъж, който търси своята идентичност, до лидер на свободния свят и описва в изумително лични детайли както своето политическо образование, така и ключовите моменти от историческия си първи мандат като президент – време на драматични трансформации и смут.

Предоставяйки разтърсващо, дълбоко лично свидетелство за историята в мига на нейното случване, Обама повежда читателите на завладяващо пътуване от най-ранните си политически амбиции, през решителната победа на първичните избори в Айова, която показва силата на обществения активизъм, до повратната нощ на 4 ноември 2008 г., когато е избран за 44-ти президент на САЩ и се превръща в първия афроамериканец на най-високата позиция в държавата.

Размишлявайки върху президентския си мандат, той предлага дълбоко и единствено по рода си изследване и на невероятния обхват, и на ограниченията на президентската власт, както и уникален поглед отвътре към динамиката на американската партийна политика и международната дипломация. Обама кани читателите в Овалния кабинет и в Залата за извънредни ситуации в Белия дом, води ги до Москва, Кайро, Пекин и отвъд. Научаваме мислите му, докато съставя своя кабинет, докато се бори с глобалната финансова криза, предприема мерки срещу Владимир Путин, преодолява непреодолимите пречки, за да осигури прокарването на нов закон за здравеопазването, сблъсква се с генерали по въпроса за американската стратегия в Афганистан, започва реформа на Уолстрийт, отговаря на разрушителната експлозия на нефтената платформа „Дийпуотър Хърайзън“ и разрешава операция „Копието на Нептун“, която води до смъртта на Осама бин Ладен.

ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ е необикновено лична и интроспективна – историята на един мъж, който се изправя срещу историята,  разказ за вярата на обществения организатор, подложена на тест на световната сцена. Обама откровено описва тънкия баланс при кандидатирането му за президент като афроамериканец, едновременно понесъл очакванията на едно поколение, вкопчено в посланията за „надежда и промяна“, и изправен пред сблъсък с морални предизвикателства при вземането на решения с огромен залог. Разказва честно за силите, които се изправят срещу него зад граница и у дома, говори открито за това как животът в Белия дом засяга неговата съпруга и дъщерите му и разкрива без страх своите лични съмнения и разочарования. И въпреки това никога не се отклонява от твърдата вяра, че във великия и продължаващ Американски експеримент прогресът винаги е възможен.

Президентът Обама казва:

„Нищо не може да се сравни с това да завършиш книга и аз съм горд с тази. Прекарах последните няколко години в размисли за своя президентски мандат и в ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ се опитах да представя честна равносметка за президентската си кампания и за годините в Овалния кабинет – ключовите събития и хората, които ги предизвикаха; моята гледна точка за това, което постигнах, и за грешките, които допуснах; политическите, икономическите и културните сили, с които се сблъскахме с екипа ми тогава – и с които като нация продължаваме да се борим и днес. Опитах се да дам на читателите и усещане за личното пътуване, през което двамата с Мишел минахме през тези години, с всички негови невероятни върхове и спадове. И накрая – във времена, в които Америка преминава през огромни сътресения, книгата предлага някои мои мисли за начина, по който можем да излекуваме разделението в нашата страна, като продължим напред и се погрижим демокрацията ни да е ефективна за всички – задача, която не зависи еднолично от който и да е президент, а зависи от всички нас като ангажирани граждани. Освен да е забавно и информативно четиво, голямата ми надежда е, че тази книга ще вдъхнови младите хора в цялата страна – и в целия свят – да поемат щафетата, да вдигнат глас и да изиграят своята роля в преобразяването на света към по-добро.“

Английското издание на ОБЕТОВАНА ЗЕМЯ ще бъде публикувано в САЩ и Канада от Crown/Penguin Random House и в Англия и териториите на Британската общност от Viking, имринт на Penguin General Books към Penguin Random House UK. Книгата ще бъде издадена в превод на 24 езика, между които: ИСПАНСКИ Debate/Penguin Random House Grupo Editorial, НЕМСКИ Penguin Verlag/Penguin Random House Verlagsgruppe, ПОРТУГАЛСКИ БРАЗИЛИЯ Companhia das Letras, ПОРТУГАЛСКИ ПОРТУГАЛИЯ Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, ФРЕНСКИ Editions Fayard, АЛБАНСКИ Dudaj Publishing, АРАБСКИ Hachette Antoine/Naufal, КИТАЙСКИ Business Weekly Group, ЧЕШКИ Argo, ДАТСКИ Lindhardt og Ringhof, ХОЛАНДСКИ Hollands Diep, ФИНЛАНДСКИ Otava Publishing Company, ГРЪЦКИ Athens Bookstore Publications, ИВРИТ Yedioth Books, УНГАРСКИ HVG Publishing  Co., ИТАЛИАНСКИ Garzanti, ЯПОНСКИ Shueisha, КОРЕЙСКИ Woongjin Think Big Co., Ltd., ЛИТОВСКИ Alma Littera, НОРВЕЖКИ Cappelen Damm, ПОЛСКИ Agora Publishing House, РУМЪНСКИ Editura Litera, ШВЕДСКИ SWEDISH Albert Bonniers Förlag, и ВИЕТНАМСКИ VIETNAMESE First News–Tri Viet Publishing Co., Ltd.

Барак Обама е 44-тият президент на Съединените американски щати, избран през ноември 2008 г. и заемал длъжността два поредни мандата. Той е автор на два бестселъра на New York Times – „Баща ми и аз“ и „Дързостта на надеждата“, и носител на Нобеловата награда за мир 2009. Живее във Вашингтон със съпругата си Мишел. Семейството има две дъщери – Малия и Саша.

Продължете понататък

Lifestyle

Експертът по етикет Невена Басарова предлага на малките читатели практично помагало

MIKA

публикувано

на

от

Невена Басарова, снимка: ПР

За експерта по етикет Невена Басарова да отгледаме и възпитаме щастливи и добри деца е мисия и призвание. Само девет месеца след бестселъра „Детска академия за добри обноски“ тя поднася на малките читатели нова, интерактивна книжка. „Упражнения по етикет“  е забавно помагало, което припомня най-важните правила от етикета за деца и затвърждава наученото чрез поредица от занимателни задачи. Малките откриватели се учат да покоряват света с усмивка, увереност и знания, да разпознават разликите между правилно и грешно, да намират решения на различни ситуации. Освен това с „Упражнения по етикет“ децата тренират своята наблюдателност, развиват логично мислене и съобразителност, подобряват фината моторика.

Цветни пъзели, весели кръстословици, сложни лабиринти и ребуси са само част от предизвикателствата, с които малчуганите трябва да се справят. С помощта на цветните стикери и прекрасните илюстрации на Стелияна Донева всяко упражнение по етикет се превръща в истинско забавление! A в края на помагалото всеки ученик се сдобива с диплома за отлични познания по добри обноски.

Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски, сертифициран треньор по емоционална интелигентност, сертифициран експерт по социален етикет от престижната академия Minding Manners International в Лондон и създател на иновативната методика „Гъвкава дисциплина”. Освен посланик на добрите обноски, Невена е още TEDx лектор, автор на статии за престижни издания и предпочитан коментатор по проблемите на родителството, образованието и отглеждането на щастливи и успешни деца. Първата й авторска книга – „Детска академия за добри обноски”, е национален бестселър и многократно оглавява класациите по продажби на водещата книжарска верига у нас.

Продължете понататък

Горещо