Открийте ни и в

Култура

Писатели за писането

MIKA

публикувано

на

В „Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата“ (ИК „Милениум) ще намерите полезни съвети за начинаещи писатели и вдъхновяващи цитати от стотици световно признати литературни лица от цял свят. Никоя част от писателския труд не е пропусната: от първоначалния импулс, през реализацията, спадовете,чак до успеха.

Всеки се е пробвал да напише нещо поне веднъж. „Писането. Професионалните тайни на майсторите в литературата“ на младата съставителка София Петрова е книга с идеи за всички, които искат да уловят искрата на вдъхновението. Построена на тематичен принцип, тя представя някои от основните трудности при срещата с белия лист (или екран). Вдъхновени от собственото си творчество и това на класически и съвременни майстори на литературата, над 260 писатели илюстрират и коментират разглежданите теми. Кратки, точни и ясни – взети от интервюта или от собствените им текстове – техните думи ще ви накарат да се замислите, може би ще предизвикат у вас нови въпроси, ще ви помогнат да изградите представа за своята работа, да придобиете по-внушителен авторски глас и да усъвършенствате собствения си стил.

Първата част на „Писането“ събира всички трудности и препятствия, срещу които се изправя писателят. Започва, разбира се, с четенето; минава през мотивацията, изграждането на работни навици, и справянето с мигове, в които боксуваш; има ясни препоръки за техническата страна на процеса – сюжет, герои, диалог, изразни средства и стил; коментират се и предизвикателства: колегите, читателите, редакторите и критиката. Съветите на всеки от писателите са кратки, почти афористични. Сред тях има дори списъци с правила. За мнозина от тях, както за редица гении и творци, писането е начин на живот и е съпроводено с опасни пороци. Цяла глава е посветена на алкохола, на хубавите и лошите преживявания, свързани с него.

Във втората половина на книгата са включени биографии на писателите, които ни въвеждат в техния свят. Представени са кратки портрети на всички автори, цитирани в изданието, без изключения. В списъка си правят компания както класици, така и модерни лица: Плиний, Виктор Юго, Херман Мелвил, Николай В. Гогол, Кърт Вонегът, Стивън Кинг, Джефри Арчър, Джон Грийн… Те не са никак малко, затова за удобство са подредени по азбучен ред, което прави всяка справка лесна и светкавична. Не са пропуснати и някои емблематични имена в нашата литература като Блага Димитрова, Йордан Йовков, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, и др.

Писането“ е полезна не само за хората, носещи титлите „автор“ или „творец“, но и за всеки, който трябва да убеждава. Независимо дали сте писател, журналист, рекламист, преподавател, политик, изобретател, ако се опитвате да се изразите и се чудите какво не е наред, ако белият лист ви гледа ужасяващо и притиснати от крайни срокове – тази книга е за вас.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 6 дни

JYSK България представи новата си колекция градински мебели и декорация пролет/лято 2019

Класическапреди 1 месец

BOND представят нови композиции на концерта си в София на 26 март!

Музикапреди 1 месец

Vola Open Air отново ще зарадва меломаните през юли

Културапреди 1 месец

Днес излиза новата книга на Франсис Фукуяма „Идентичност“

Музикапреди 1 месец

11 години след смъртта на Дими, Дара Екимова записа дует с него

Събитияпреди 1 месец

Инна ще разгледа Велико Търново преди концерта си на 17 март (неделя)

Дръм и Баспреди 1 месец

HMSU presents: Hospitality Bulgaria 2019

Музикапреди 2 месеца

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Обществопреди 2 месеца

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Lifestyleпреди 2 месеца

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Горещо