Открийте ни и в

Lifestyle

Подобрете продуктивността си вкъщи с професионално оборудване 

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Наскоро мнозина от нас бяха принудени да възприемат радикално нов начин на работа, и трябваше да го направят независимо дали им харесва или не. Нямаше възможност за упражнения и време за предварителна подготовка. И макар преди да сме били щастливи да прекараме някои и друг ден в домашна обстановка, разположени в което и да е свободно помещение, без значение дали седейки с лаптопа на кухненската маса или на дивана в хола, това не са работни места, които предразполагат към продуктивност за продължителен период от време.

И тъй като тази ситуация ще продължи, е важно да се адаптираме и да се погрижим домашното ни работно място да бъде възможно най-доброто, за да стимулира продуктивността, да подпомага дигиталното  здраве и да не пречи на производителността ви. Ето няколко съвета как да си направите домашен офис, които ще ви помогнат да си създадете необходимото удобство и да останете максимално продуктивни.

Подобрение в средата на домашния офис:

Макар физическите характеристики на жилището, което обитавате, да диктува къде ще разположите работното си място, има няколко основни принципа, които трябва да се опитате да следвате, за да си осигурите позитивна работна среда.

 • Връзката е ключът – съвсем простичко, но се уверете, че имате надежден безжичен сигнал. Няма нищо по-изнервящо от това да сте във видеоразговор, който непрекъснато се разпада заради лоша връзка. Приложенията за видеоразговори се адаптират към качеството на връзката, но за съжаление го правят за сметка на качеството на видеото. Минималните изисквания за ефективни видеоразговори са 8 Mbps даунлоуд / 1.5 Mbps ъплоуд скорост. Ако имате временни проблеми с връзката, докато работите от дома си, можете да включите Wi-Fi хотспота на телефона си като временен резервен вариант.

 

 • Преследвайте слънцето – ако е възможно, опитайте да установите работното си място някъде в дома, където има достъп до достатъчно естествена светлина. Тя има огромен ефект върху настроението и енергийните нива, както и ви поддържа продуктивни до края на деня. Ако това не е възможно, може би си заслужава да обмислите поставянето на соларна лампа, която ще имитира ефекта на слънчевата светлина. 
 • Помислете за стойката си – уверете се, че бюрото и столът ви са на правилната височина и че имате седалка, която ви осигурява добра позиция – гърбът ви трябва да е изправен, а краката ви да стоят стабилно на пода, затова забравете за канапетата или ниските столове. Стойката ви може лесно да бъде подобрена, като поставите монитора си на правилната височина и дистанция. Горната част на екрана трябва да бъде 10 градуса под височината на очите ви и на една ръка разстояние. Чудесен вариант е да използвате поставка за лаптоп или просто да поставите няколко книги.

 

Използвайте правилната техника 

Въпреки че изброените по-горе съвети и трикове трябва да са достатъчни да поддържат продуктивността ви и да ви карат да се чувствате удобно в кратки до средно дълги срокове, има няколко допълнителни стъпки, които си заслужава да обмислите, ако възнамерявате да превърнете домашния си офис в извор на вашата продуктивност.

  • Вземете си камера, с която ще изглеждате максимално добре… – бихте положили усилия да изглеждате в най-добрата си форма, когато се срещате с нов клиент и не би трябвало да има разлика, когато това се случва от разстояние. И все пак – вградената камера на вашия лаптоп обикновено не е достатъчно добра,  заснема от неподходящ ъгъл и прави образа ви зърнест и с неестествен цвят на кожата. Заслужава си да обмислите инвестиция в подходяща самостоятелна уебкамера, която да ви осигури надеждни изображения и да ви покаже в най-добрата ви светлина.
  • … и я настройте, за да получите максимално добри резултати – щом вече имате подходящата камера, ще трябва да я настроите правилно. Уверете се, че сте я разположили на нивото на очите си, за да ви виждат от естествен ъгъл, а ако се обаждате от по-тъмна стая, помислете дали да не сложите настолна лампа зад монитора, за да избегнете проблемите с осветлението или контраста.

снимка: ПР

 

 • Готови, хедсет, старт – ако работата ви е свързана с дълги часове телефонни разговори, си заслужава да обмислите опцията да ползвате хедсет. Уморително е да държите телефон до ухото си продължително време, а и писането на бележки с една ръка е трудно. Слушалките ще освободят ръцете ви и ще ви направят майстор на продуктивността. Освен това, ако изберете хедсет с опция за елиминиране на шума, няма да се притеснявате за външните смущения, докато водите конферентен разговор. 

 

  • Минимизирайте разсейването – при новите обстоятелства мнозина от нас споделят дома си с други хора, особено когато децата учат вкъщи. Където е възможно, опитайте се да разположите работното си пространство на тихо място, далече от разсейващи фактори. А ако трябва да работите около другите, опитайте се да не се разсейвате, като помислите да си осигурите безшумна мишка или клавиатура – особено полезни са, когато малчуганите спят.

 

 • Два екрана, двойна забава – ако разполагате с бюджет, заслужава си да инвестирате във втори монитор, тъй като това ще намали зрителната умора и ще удвои това, което можете да виждате. Вече имате личен настолен компютър или таблет, които само събират прах? Използвайте ги и си вземете клавиатура и мишка, които позволяват управление на няколко устройства, за да превключвате между тях и да извършвате няколко задачи едновременно като истински професионалисти. 
 • Не забравяйте компютърната периферия – надеждната мишка и клавиатура са задължителни и ви осигуряват значителен напредък по отношение на производителността в сравнение със стандартните тракпад и клавиатура на лаптопа. Има много опции с различни характеристики според вашите нужди. Прекарвате много време за скролиране в Excels? Изберете мишка, която има допълнително скрол колелце и програмируеми бутони, за да обработвате по-лесно страниците, пълни с информация.

 

Макар новият начин на работа да не е за постоянно, очевидно ще има продължително влияние върху бъдещите работни навици, като дистанционната работа ще бъде по-сериозно застъпена в работната ни седмица. Като се има предвид това, всяка инвестиция в изграждането на домашен офис ще донесе продължителни дивиденти във времето. 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Apollonia

Lifestyle

Wizz Air съветва пътниците да резервират само на wizzair.com

MIKA

публикувано

на

от

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа*, призовава всички пътници да закупуват билети и услуги директно от сайта на авиопревозвача wizzair.com или чрез мобилното приложение на WIZZ. Само на уебсайта те могат да открият и най-актуалната информация относно полети и цени.

В сегашната ситуация на бързо променящите се регулации за пътуване, налагани с цел да се ограничи разпространението на COVID-19, е от изключително значение клиентите да имат достъп до актуална информация за пътуванията. Затова авиокомпанията съветва всички свои клиенти да се доверяват само на официалните канали на WIZZ, за да получават най-добрите цени, както и последните новини за полети, действащи национални регулации за пътуванията, права на пътниците и възможности за връщане на суми. 

Ако резервациите са направени през туристически агенции, Wizz Air няма възможност да се свърже директно с клиентите, тъй като туроператорите използват собствени акаунти при резервации и рядко препращат към пътниците съобщения, получени от авиопревозвача. В резултат на това пасажерите може да не получат навреме важна информация за статуса на техните полети.

Също така Wizz Air вече въведе изцяло автоматизиран процес по връщане на суми, с който ускори изплащането на компенсациите на пътуващите. Уникалната за пазара практика, която компанията следва, е, че ако има отменени полети, клиентите автоматично получават 120% от цената на билета под формата на кредит в WIZZ акаунта си, валиден 24 месеца след отмяната. Пътниците могат да изберат и да получат 100% от заплатената сума обратно. В този случай Wizz Air се ангажира да върне парите чрез първоначалния метод на плащане в срок от 30 дни от датата на молбата за възстановяване на средствата. Тези, които са запазили билетите си чрез туристическа агенция, трябва да се свържат с нея и да изискат от нея връщане на сумите.

Важно е да се има предвид и, че резервациите през туристически агенции са по-скъпи, тъй като тези компании слагат надценка на цените на Wizz Air. Това означава, че когато закупят билетите си на wizzair.com или през мобилното приложение на авиокомпанията, пътниците не само получават цялата важна информация за пътуването си, но и се възползват от най-ниските цени. 

Андраш Радо, мениджър Корпоративни комуникации в Wizz Air, коментира:

„За Wizz Air винаги е било приоритет пътниците ѝ да бъдат добре информирани за полетите си. Точната и детайлна информация, особено в тази бързо променяща се ситуация, е от ключово значение за всички пътуващи. Ние се ангажираме непрекъснато да обновяваме нашите официални канали с най-актуалната информация и да я споделяме с клиентите. Съветваме всички пътници да резервират директно на wizzair.com или през мобилното приложение на авиокомпанията, за да получават всички важни съобщения и най-ниските цени, комбинирани с невероятно изживяване на борда.“

*Емисиите на въглероден диоксид на Wizz Air са най-ниските през финансовата 2019 г. сред европейските авиокомпании (57.2 гр/км/пътник).

 

Продължете понататък

Lifestyle

Поставяме любимото сиренце на Джери на дъска от вкусове

MIKA

публикувано

на

от

Какво може да липсва, като е лято, намираме се на плажа, музиката е силна, а приятната компанията е налице? Освежаващи напитки и нещо леко и вкусно за хапване, разбира се. Големите дървени дъски, на които се поставят различни сортове сирена, плодове и ядки, стават все по-популярен начин, по който баровете и заведенията на плажа привличат своите клиенти и по този начин им създават усещането за истинска наслада.

Убедени сме, че тази вкусова експлозия ще впечатли дори емблематичния анимационен герой Джери, който е готов на всичко, за да се сдобие с така апетитното и сочно парче сирене. За да си заслужите поздравленията за завидно гостоприемство и отношение към детайла, ви съветваме да не губите време и да опитате нашето предложение за приготвяне на апетитната дъска в домашни условия.

Дървена дъска от вкусове: деликатесни сирена, свежи сезонни плодове и хрупкави ядки

Необходими продукти:

 • Бри
 • Синьо сирене
 • Камембер
 • Грозде бяло/розе
 • Смокини
 • Ядки- орехи, кашу, бадеми

Начин на приготвяне:

 1. Плодове се измиват и нарязват по избор.
 2. Сирената се режат на парченца.
 3. Проектираме визията на дъската в съзнанието си и я изпълняваме на дървената дъска, като на нея поставяме всички продукти.
 4. Воаля!

Всички продукти, необходими за приготвянето на апетитната дъска от вкусове, са налични и може да поръчате от сайта на shop.gladen.bg, който работи в партньорство с Gladen.bg и веригата хипермаркети HIT. Онлайн магазинът извършва доставки в района на град София и близките околности, като при поръчка над 100лв., доставката е безплатна.

Продължете понататък

Горещо