Открийте ни и в

Музика

Предстои IX-то издание на международния арт форум и фестивал „БезГраници“

MIKA

публикувано

на

снимка: © арт мрежа „Скендерман“

От 4ти- до 11ти октомври тази година в „Двореца“ – Балчик ще се проведе IX-то издание на международния арт форум и фестивал „БезГраници“ – тази година е в малък формат с профил живопис, скулптура и фотография, а през септември 2019 ще се проведе X-то юбилейно издание в пълен мащаб. По време на „БезГраници“ – 2018 се очакват гости-участници от високо ниво от Испания, Аржентина, Русия, Германия, Румъния, Чили, Еквадор и Турция.

Тази година за първи път ще има и извънфорумна програма, като част от нея е концерта на професионалната група „Миелочин“ от Испания. Известните наварски етно музиканти ще представят авторска програма и традиционни композиции представящи културата на на автономна Навара известна с фестивала „Сан Фермин“, придобил световна известност благодарение на творчеството на Ърнест Хемингуей. Групата има голямо турне през август в Унгария и благодарение на подкрепата на институт „Сервантес“ ще представи авторска и фолклорна концертна програма и в България – на 21и август от 19ча на откритата крайбрежна сцена на „ Двореца“ – Балчик. Този концерт е част от форума „БезГраници“ и арт инициативата „Gartenfest” – “Music village Europe” представяща пред българска публика уникалната европейската музикална традиция на народите населяващи ЕС.

От 2003 година до сега на „БезГраници“ е имало над 580 професионални гости-участници – организатори, политици в областта на културата, музиканти, художници, фотографи, водещи специалисти в областта на изкуството, музиката и културата от цял свят.

Проектът „БезГраници“ е представян от самото си създаване в над 30 международни събития (конференции и форуми) по цял свят, като само през последните 5 години това са:

– 2017 – „948 меркатуа“ в Ируня/Памплона – столицата на Кралство Навара в Испания, „Виза фор Мюзик“ – Рабат, Мароко, форум „Чешки музикални кръстопъти“ – част от „Цветовете на Острава“ – Чехия, форум „МюзикМач“ – Дрезден, Германия и Фира Медитерания – Манреса/Каталуния-Испания;

– 2016 – форум „МюзикМач“ през 2016 в Дрезден – Германия;

– 2015 – арт експо Фира Медитерания в Манреса/Каталуния-Испания, ЕСИБ Музика Експо в Билбао/Баска автономия-Испания;

– 2014 – най-голямото международно изложение за етно музика „Уомекс“ в Сантяго де Компостела/Галисия-Испания, ЕСИБ Музика Експо 2014 в Билбао/Баска автономия-Испания, „Европейска културна конференция“ организирана от Европейската Комисия в Брюксел/Белгия;

– 2013 – арт експо Фира Медитерания в Манреса/Каталуния-Испания, МюзикПро експо 2013 в София/България, „Европейска културна конференция“ организирана от Европейската Комисия в Брюксел/Белгия;

Събитието е двукратен носител на диплом за междукултурен диалог на Европейската Комисия през 2011 и 2015 година. Форумът е носител и на наградата на БНР – програма „Христо Ботев“ – „Златният будилник“ през 2011 година.

В резултат на арт пленерите част от форума „БезГраници“ бе възможна и реализацията на художествен фото материал за изложбата „Вечната красота на Двореца в Балчик“, която беше представена миналата година в Братислава в Словакия и във Валашке Мезержичи в Чехия. Тази година тя гостува на БКИ „Дом Витгенщайн“– Виена и на българското посолство в Берлин, където закри европредседателството на България в Германия. Изложбата има покана да бъде представена в Националната Библиотека на Швеция. След големия интерес се планира и гостуване и в други страни в ЕС.

Арт форумът „БезГраници“ е един от водещите български арт/етно/уърлдмюзик събития, планиран като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво, носещ европейската ценностна система и насърчаваш взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен. Форумът се стреми освен към реализация на културно събитие от световен мащаб (като изпълнява роля на катализатор за културни сътрудничества), да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.

Арт форумът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна с партньорството на арт мрежа „Скендерман“ и „Двореца“ – Балчик. Не на последно място арт мрежа „Скендерман“ благодари сърдечно за дългогодишната подкрепа и най-вече за специалното отношение на г-н Огнян Спасов (изпълнителен директор на „Стопанска камара“ – Варна) и на г-жа Жени Михайлова (директор на Културен център – „Двореца“ – Балчик).

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Горещо