Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Култура

Премиерата на #СПОДЕЛИ на Емил Конрад е на 12 март в София

MIKA

публикувано

на

Нова книга и национално турне със срещи с читатели в над 10 български града, безплатно мобилно приложение и конкурс за стипендия за обучение в български университет, както и представление в зала 1 на НДК – всичко това е част от новия проект на „Егмонт” и Емил Конрад.

Втората книга на Емил – #СПОДЕЛИ („Хаштаг СПОДЕЛИ”), ще излезе на 12 март. Премиерата ще се състои в същия ден от 14 ч. в книжарница „Хеликон” (бул. „Цар Освободител” 4) в София. Предварителните поръчки на книгата от сайта на „Егмонт” са 4000, а първоначалният тираж е 25 хиляди екземпляра.

Подаръкът към всички фенове на Емил – мобилното приложение „Сподели думата”, оглави класациите за най-сваляни апликации в Google Play и AppStore, веднага след като беше качено онлайн на 26 февруари 2016 г., като за първите 10 дни след излизането му то вече има над 55 хиляди потребители. Приложението представлява игра на асоциации с вградени думи и възможност играчите да добяват  свои, както и да ги споделят заедно с резултатите от играта в социалните мрежи. Линкове за сваляне може да откриете тук: http://egmontbulgaria.com/2766.html.

Илюстрациите в #СПОДЕЛИ са дело на младия художник Денислав Маринов, с който Конрад се запознава по време на срещите с почитатели след излизането на първата му книга. Вдъхновени от творческата енергия на младите хора в България, „Егмонт” и Емил инициират конкурс за млади творци – „Сподели #таланта си”. Той е отворен за участие до 31 май за всички, които ще продължат образованието си в бакалавърска степен в български университет през учебната 2016/2017 г. в специалност, свързана с изкуство. Издателството ще поеме таксите за обучението на победителя в него. Желаещите трябва да изпратят своето портфолио – с рисунки, снимки, текст, аудио или видео клипове, до мейл stipendia@egmontbulgaria.com С жребий и в присъствието на нотариус на 20 юни в 12 ч. ще бъде изтеглен един печеливш и той ще бъде обявен в 17 ч. на същия ден във Facebook страницата на издателството https://www.facebook.com/egmont.bg. Още за конкурса и подробните правила за участие ще откриете в сайта на „Егмонт” http://egmontbulgaria.com/630.

Голямата изненада за почитателите на влогъра е, че ще могат да го видят на живо в стендъп комеди представлението „Изкуството да бъдеш мързелив”. Емил Конрад ще се качи на сцената на зала 1 на НДК на 1 октомври от 16 ч. Феновете ги очаква обичайната порция свеж, непринуден и заразителен хумор. А дали Силвето ще се присъедини към него и какви още изненади е приготвил той, ще узнаете на 1 октомври в НДК. Билетите за шоуто ще са в продажба от 12 март в „Билетен Център НДК” и ticketportal.bg.

Вижте всички дати с гостуванията на Емил Конрад по градове по повод премиерата на #СПОДЕЛИ:

 • 12 март – София – 14:00 ч. – Книжарница „Хеликон България” – бул. „Цар Освободител” 4
 • 18 март – Пловдив – 16:00 ч. – Книжарница „Хеликон” – ул. „Княз Александър” І № 29
 • 19 март – Бургас – 14:00 ч. – Книжарница „Хеликон” – пл. „Тройката” №4
 • 20 март – Стара загора – 11:00 ч. – Книжарница „Хеликон” – ул. „Цар Симеон Велики” 100
 • 25 март – Хасково – 16:00 ч. – Книжарница „Приятели” – пл. „Атлантически” (пл. „Свобода” 1) – бившето кино „Аида”
 • 26 март – Варна – 13:00 ч. – Книжарница „Сиела” – бул. „Сливница” № 2 – Фестивален и конгресен център – Варна
 • 27 март – Русе – 11:00 ч. – Книжарница „Хермес” – ул. „Александровска” 81
 • 1 април – Велико търново – 16:00 ч. – Книжарница „Приятели” – ул. „Оборище” 18, Mall Велико Търново, ет.3
 • 2 април – Плевен – 13:00 ч. – Книжарница „Приятели” – ул. „Васил Левски” 187 (срещу фонтаните)
 • 3 април – Враца – 11:00 ч. – Книжарница „Приятели” – ул. „Никола Войводов” 9
 • 9 април – Благоевград – 11:00 ч. – Книжарница „Приятели” – пл. „Георги Измирлиев” 15

#СПОДЕЛИ се състои от 13 глави. В тях читателите могат да открият отговори на всички въпроси, които биха искали да зададат на Емил Конрад. От това какво е мнението му за (а)социалните мрежи, през спомените му за времето, когато нямаше like до мнението му за селфи стиковете. А ето и какво мисли самият той за книгата:

Аз съм просто човек, който прави нещо, което обича.

Споделянето ме доведе до тук.

Виж мен. Мен, ако можех да съм аз.

Не ме харесвай заради това, че другите ме харесват.

Кой си ти?

Ти значиш много.

…мислиш си на 16, че вече знаеш кой си. Точно си си го въобразил и се оказва, че нищо не знаеш.

Приемам те такъв, какъвто си.

Колко грешки ще правиш, ако знаеш.

Не игнорирай себе си.

Защото е най-лесно да скролнеш надолу.

Не позволявай никога да ти казват кой трябва да бъдеш.

Не спирай да мечтаеш.

Споделяй повече.

Аз споделям с теб себе си.

 Емил Конрад е най-популярният български влогър. След издаването на дебютната му книга – „Нещата, на които не ни учат в училище”, която се превърна в издателски феномен на 2015 г., последователите му в социалните мрежи нарастват с огромни темпове. Понастоящем има над 287 хиляди фенове във Facebook и над 215 хиляди абонати в YouTube. Продажбите на книгата му към момента са близо 50 хиляди екземпляра. Вече 58 седмици подред тя присъства в седмичната класация за най-продавани тийн заглавия на верига книжарници „Хеликон”. Близо 30 хиляди развълнувани почитатели се срещнаха с Емил по време на двете му турнета из страната през 2015 г.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

Неиздавана книга на Джани Родари излезе на български

MIKA

публикувано

на

от

Страховити пирати, избягал неаполитански затворник, венециански търговец-скъперник и кльощав несретник на име Арлекино се впускат в шеметно и комично приключение из страниците на „Призрачната гондола“ (ИК „Сиела“) от големия разказвач Джани Родари. Книгата, която не е издавана на български до момента, съдържа множество цветни илюстрации от художника Дамян Дамянов.

Небивала комбинация от (не)бивали събития среща група колоритни герои, които се втурват в средиземноморско приключение край бреговете на Италия в навечерието на Коледа през „хиляда шестстотин и някоя си година“. На страниците на непубликуваната у нас досега комедия дел артеПризрачната гондола“ от Джани Родари се натъкваме на повече от разнообразна палитра от образи, кой от кой по-пъстроцветен!

Докато търси какво да сложи в празния си стомах изгладнелият Арлекино попада случайно на маскирания венециански търговец Панталоне, който търси сина на багдадския халиф, за когото се очаква да е избягал от венецианския затвор Пиомби. Същият е издирван и от прочутия пират Али Бадалук, който наближава Града на гондолите на борда на кораба „Султанска брада“ в компанията на страховития си екипаж. Междувременно известният италиански капитан Тарталя поема към Ориента на борда на своя „Сан Марко“ – най-красивия кораб из Средиземноморието – също по следите на принца!

Кой капитан ще успее да стигне до избягалия принц пръв? Ще се оправят ли героите в бърканицата от разменени самоличности? И ще успее ли Арлекино да се измъкне невредим от пиратите… и да сложи в джоба си несметното съкровище, обещано от халифа на спасителя на сина му?

А когато в историята се намесват още прислужницата на Панталоне – Коломбина, неговият наскърбен племенник Линдоро, непрестанно преживящият хляб юнга на борда на „Сан Марко“ Маняпан, неаполитанският просяк Пулчинела, обърканият директор на затвора и няколко тъмничари, които намират удобно оправдание да не идат на работа – тогава венецианският карнавал наистина е в разгара си! Читателят трябва само да сложи маска и да се гмурне в тази непревеждана досега книга от любимия детски автор на поколения наред не само в Италия, но и по света.

Преводът на „Призрачната гондола“ от италиански е на Иво Йонков, а ориенталският дух и пъстротата на комедия дел арте са уловени от художника Дамян Дамянов както на корицата, така и в прекрасните цветни илюстрации към българското издание.

Продължете понататък

Галерия

Луис Басат се завръща в България за изложба в Националната галерия

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за oткриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“, която ще представи част oт произведенията от колекцията в Националната галерия, Двореца,  от 1 март до 9 април 2018. За създаването на една от най-значимите колекции за съвременно изкуство, известният рекламист ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер“ на 28 февруари от 18 часа в изложбената зала на Roca – Експо Баня София. Събитията са основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата включва 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхоу и Кристо. Те ще бъдат представени лично от колекционера и от посланика на Кралство Испания в България Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес в официално откриване на 1 март от 18 часа.

В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат” – един от най-представителните фондове с ключови произведения от историята на изкуството на XX век. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над три хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанското изкуство от периода  след Гражданската война до наши дни. От 2009 седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството „Музей за съвременно изкуство в Матаро“ и „Колекция Басат”. Намира се в сградата „Нау Гауди”, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883.

Това е четвъртото посещение на колекционера в България. В края на 2016г.  той пристигна с 33 творби от личната си колекция на изложба в Националната галерия, Квадрат 500. Тогава той представи и последната си книга „Креативността“ на отворена лекция в Аулта на Софийския университет, на която присъстваха над 400 студенти, журналисти и професионалисти от рекламния бизнес. На тържествена церемония в Министерство на външните работи Луис Басат получи и отличието “Посланик на добра воля” от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

Луис Басат е един от най-известните испански рекламисти и колекционери. Семейството му е със сефарадско-еврейски корени и произхожда от Шумен. През 1912 се мести в Истанбул, минава през остров Корфу и се установява в Барселона. На 24-годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 основава рекламната агенция Bassat & Asociados, днешната Bassat Ogilvy, част от Ogilvy & Mather Group. Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992, носител е на над 400 награди в областта на рекламата. През 2004 името му фигурира в списъка на „Най-влиятелните мъже в рекламата”. През 2006, когато навършва 65 години и се пенсионира, Bassat Ogilvy е първа сред рекламните агенции на Иберийския полуостров.

Проектът се осъществява по инициатива на Институт Сервантес и Посолството на Испания в партньорство с Националната галерия в София,  Рока България, УниКредит Булбанк, Ogilvy Group Bulgaria и Фондация „Отворени изкуства“ и със  сътрудничеството на Столичната община.

Програма на събитията от посещението на Луис Басат в България:

/1 март, 11 часа – Национална галерия, Двореца, Бална зала, (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Пресконференция

/ 1 март, 18 часа – Национална галерия, Двореца,  (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Официално откриване „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Изложбата продължава от 1 март до 9 април 2018

/ 28 февруари, 18 часа – изложбената зала Roca – Експо Баня София

// Лекция „Животът на един колекционер“

Продължете понататък

Горещо