Connect with us

Кино

Премиера за България на документалния филм „Маската, с която живееш“, в подкрепа на превенцията и борбата с насилието над жени

Avatar

Публикувано

на

The Mask You Live In visual small

По повод четвъртото издание на кампанията „Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху сексизма и проблема с насилието над жени, на 17 март от 19:00 часа в зала 4 на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде излъчена безплатно премиерната прожекция на американския документален филм „Маската, с която живееш“ на режисьорката Дженифър Сийбъл Нюсъм, организирана от Български фонд за жените и Информационното бюро на Европейския парламент за България.

Лентата прави своя дебют през 2015 г. на престижния международен филмов фестивал „Сънданс” (Sundance) и проследява живота на момчета и млади мъже, опитващи се да балансират между клишираните обществени представи за мъжественост и това, да останат верни на себе си и своите чувства.

[media-credit id=198 align=“alignleft“ width=“201″]The Mask You Live In_Poster_small (1)[/media-credit]

Филмът представя интервюта с редица експерти в областта на психологията, социологията, образованието и спорта и ни среща с разтърсващи лични истории, в опит да разбие стереотипите за мъжествеността и да намери решение на проблема с отражението им върху съзряването на момчетата, изтъквайки решаващата роля на мъжкия модел на поведение в лицето на родители и/или ментори.

Нюсъм споделя, че главната цел на филма е да предизвика широка дискусия за това какво всъщност означава мъжествеността и как можем да помогнем на момчетата да останат верни на себе си, преодолявайки стереотипа, наложен от обществото, за агресивността като качество, присъщо на „истинския мъж“.

През 2011 г. първият проект на Нюсъм „Miss Representation“ привлече вниманието на широката публика върху проблема за недостатъчната репрезентация на жени на ръководни позиции в медийното пространство. Новата лента „Маската, с която живееш“ ни отвежда до дъното на друг глобален социален проблем, а именно насилието над жени и деца. Несигурността, в която израстват момчетата, постоянният натиск да крият чувствата си и да се държат като “истински мъже”, усещането за изолация и неразбраност са катализатори за създаването на насилници. Темата на филма съвпада и с призивите, които организаторите отправят към отговорните институции за подписване и ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие и от българска страна.

Advertisement

Прожекцията се осъществява с любезното съдействие на Националния дворец на културата.

Места за безплатната прожекция на „Маската, с която живееш“ на 17 март от 19:00 в зала 4 на НДК могат да бъдат запазени през Eventbrite, а повече информация можете да намерите на страницата на събитието във Фейсбук.

Continue Reading
Advertisement