Открийте ни и в

Общество

Първи БГ пърформанс в класацията Aerowaves TOP 20

MIKA

публикувано

на

През изминалата седмица от най-голямата платформа за съвременен танц Aerowaves – Dance across Europe обявиха TOP 20 на най-добрите танцови спектакли на млади хореографи за годината, селектирани измежду общо 637 кандидатствали от цяла Европа.
Един от тези TOP 20 е и „F63.9“ на Derida Company с хореограф Живко Желязков.
За първи път българско представление намира място в най-добрите 20. Журито, което оценява всички кандидати, наброява над 40 специалисти от 30 различни държави.

Какво следва?

Селекцията Twenty18 ще бъде представена на фестивала Aerowaves Spring Forward. През март 2018 г. за първи път София ще има шанса да е домакин на най-голямото в Европа събитие за съвременен танц. Това е тридневен, силно интензивен фестивал, който събира на едно място световните фестивални директори, програматори, артисти и изследователи на съвременно изпълнителско изкуство и е от голямо значение не само за сцената на съвременния танц, но и за културния живот в България и Европа.

Мотото, под което се провежда фестивала, „Dance for changing times“ („Танц във времена на промяна“) резонира повече от всякога с настоящото издание през 2018 г., не само защото за първи път български спектакъл е избиран, но и защото за първи път фестивалът ще се проведе в държава от Източната Европа. Това безспорно е огромно признание за Derida Company и исторически шанс да докажем, че София може да бъде столица на танца.

Платформа Aerowaves – Dance across Europe е основана през 1996 г. в Лондон. От тогава до сега организацията расте и днес включва 40 партньора от 33 страни в Европа, които ежегодно подкрепят най-добрите изгряващи хореографи в областта на съвременния танц. Към края на 2017 г. платформата е доказана като най-мощния двигател развиващ съвременния танц в количествен и качествен аспект, независимо дали става дума за самите хореографи и изпълнители, или за генерираните от спектаклите им публики.

Очертава се 2017 г. да бъде изключително успешна за Derida Company след като нейното представление „S INNER“ спечели през март Националната награда „ИКАР“ в категория съвременен танц и пърформънс, а сега и „F63.9“ е избран за един от ТОР 20 спектакли на Европа от единствената припозната от Европейската комисия платформа за съвременен танц – Aerowaves.

Успехът, разбира се, не е случаен. Той идва след като Derida Dance Center и Derida Company работят вече шеста поредна година за развитието на млади таланти в областта на танца чрез обучителната програма Dance PORT Derida, която се осъществява в партньорство с фондация „Америка за България“. Безспорно своят принос има и резидентската програма на Derida Dance Center, развивана с помощта на Столична община и Министерство на Културата, които ежегодно подкрепят над 15 танцови продукции от България и света.

Домакинството на това прeстижно за Европа събитие е резултат работата както на Derida Dance Center, така и на екипа на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова, които преди 5 години започнаха комуникация с платформа Aerowaves за възможността този фестивал да бъде включен в апликационната форма на София за Европейска Столица на Културата и са главна подкрепяща институция заедно с Програма „Творческа Европа“ на ЕС.

Можете да гледате F63.9 на 17 ноември, по време на AСТ фестивал за свободен театър.
Изпълнители: Симона Тодорова, Ясен Попов
Музикална среда: Иван Шопов (COOH/BALKANSKY)

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Музика

Този петък: Nordic Soundscapes – Röyksopp Edition

MIKA

публикувано

на

от

Първото издание на Nordic Soundscapes за 2018 е посветено нa норвежките гиганти Röyksopp. Събитието ще се проведе на 19 януари в TELL ME, с начален час 21:30.

Култовото дуо се формира от Svein Berge и Torbjørn Brundtland, преди 20 години, през 1998 в Тро̀мсьо, Норвегия. Приятели от детска възраст, двамата започват да експериментират с музика, преди да се потопят в дълбокия океан на скандинавската електорника с дебютния си албум Melody A.M през 2001.

От основаването си дуото е спечелило любовта на фенове и критици от цял свят. До днешна дата Röyksopp са номинирани два пъти за Grammy, печелят 7 награди Spellemannprisen, имат зад гърба си редица световни турнета и албуми, които оглавяват чартовете в редица държави, а парчетата What else is there? и Eple влизат в топ 500 композиции за десетилетието според класацията на Pitchfork

Съществен компонент в музиката на бандата са и различните гост вокали. В албума Melody A.M.  участват вокалите на Anneli Drecker и Erlend Øye, Understanding включва Kate HavnevikChelonis R. Jones и Karin Dreijer Andersson, а в  Junior  участват култовата Robyn, Anneli Drecker, Karin Dreijer Andersson и  Lykke Li.

Stoyan, съосновател на видео студиото Elektrick.me, е специален гост на януарското издание на Nordic Soundscapes. Той ще представи специална аудио-визуална разходка из видео клиповете и албумите на Röyksopp – Melody A.M., The Understanding, Junior, Senior и последния такъв в „традиционален формат“ – The Inevitable End.

Задължителната част от вечерта е и скандинавката селекция на martin & sayulke от мелодичен поп, диско, хаус, инди, трип-хоп, до дарк електроника и техно, и включваща имена като Fever RayPrins ThomasLittle DragonTodd TerjeAURORA,LindstromMúmBjörkGusGus, Lulu Rouge, Lykke LiFallulahSamaris,Sigur RósKasper BjørkeTrentemøller и oще безброй познати и непознати имена идващи от Исландия, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия.

Вход: 10 лева

Продължете понататък

Lifestyle

Сноубордисти от световния елит пристигат в България

MIKA

публикувано

на

от

Сноубордисти от световния елит пристигат в България, за специална безплатна демонстрация в Боровец

По покана на Българската марка Stinky Socks в България пристигат двадесет внимателни подбрани сноубордиста от техния световен отбор.

По време на техния престой на родна територия, ще имаме възможност да ги видим в действие на специално организирана безплатна демонстративна сесия в Snow Park Borosport на 27-ми януари (Събота) на плаца пред х-л Рила.

Към нашата държава са се запътили карачи от всички краища на Щатите, Канада, Австралия, Норвегия и Финландия.

Освен да ги гледаме на живо, ще имаме възможност и да покараме заедно, да се запознаем с всеки един от тях, че дори и да сме на парти с тях на афтърпартито с DJ Pussy Ctrl, Jana & Bumbo.

Освен всичко покрай сноуборда на 27.01 от Stinky заедно с Canon са организирали специален фотографски курс за action и сноуборд форография с Danny Kern. Фотограф, който работи с най-големите световни сноуборд медии като Snowboarder Magazine, Transworld Snowboarding както и Японското списание Free Run Mag.

В България ще пристигнат имена като Erik Leon, Nick Dirks, Marcus Rand (Yawgoons), Jake Schaible, Andrew Brewer, Joonas Eloranta, Jessi Blackwell, Jeffy Gabrick и още много.

Повече информация можете да намерите на Facebook събитието тук. (https://www.facebook.com/events/157544251539796/)

Продължете понататък

Горещо