Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Tехнологии

Разбиваме четири често срещани митове за 4К телевизорите по случай Black Friday

MIKA

публикувано

на

Ако сте си мислили, че Black Friday означава просто петъкът след Деня на благодарността в САЩ – грешите. Търговците по света, винаги готови да дадат добра причина на потребителите да пазаруват, са внесли този някога емблематичен американски празник и в техните страни, превръщайки го в голям ден за пазаруване. От Австралия до Обединеното кралство с Франция, Германия, Индия, Нигерия и България по средата, Black Friday е вече утвърден ден за пазаруване в около 25 държави по света, според върховния източник на знание – Wikipedia.

От перални и сушилни до смартфони и таблети, очаквайте навсякъде да има безброй привличащи погледа оферти. И тъй като телевизорите традиционно са начело на списъците с желания на много потребители, вероятността е голяма те да попаднат на съблазняващи промоции и отстъпки, които да е невъзможно да пренебрегнат. Но за да знаете, че наистина сте открили страхотна оферта, а не нещо, което просто ви хвърля прах в очите, ще трябва да отделите малко време, за да научите какво стои зад технологиите в днешно време и техните функции.

Един от най-популярните термини, свързани с телевизорите тази година е 4К, наричан още Ultra HD или UHD, в зависимост от това къде живеете. Без да навлизаме в най-дълбоките подробности – това, което 4K означава е, че телевизорът може да показва детайлна картина както никога досега (4K идва от първата цифра от резолюцията, 4096 x 2160). Тази нова технология светкавично заля пазара на телевизорите. Проучвателната компания Strategy Analytics предвижда до 2020 година в 50 процента от американските домове да има 4К телевизори.

Въпреки всичко, сред потребителите все още има много, които не са наясно какво са 4К телевизорите и вярват на митове, които витаят около тях. Нека отделим момент, за да разгледаме 4 от най-често срещаните митове преди да вземете решение кой 4К модел е най-подходящ за вас през този празничен сезон.

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”1024″]LG_4K_ULTRA_HD_TVs[/media-credit]

Мит №1: „4K телевизорите са твърде скъпи.”

Днес цените на 4K телевизорите са паднали значително. През последната година производството се усъвършенства, а и повече производители навлязоха на пазара. В най-големия пазар на телевизори в света – този на САЩ – вече е възможно да намерите много модели 4К телевизори за по-малко от хиляда щатски долара, което е по-евтино от някои премиум Full HD модели. За сравнение, в България моделите на LG – UF680V и UF695V – се предлагат в ценовия диапазон от 1 269 лв. за 40UF695V до 2 749 лв. за 60UF695V, най скъпия модел в този клас. Цената на различните модели зависи от големината на дисплея, съответно за 40″ и 60″, като всички те са с последната Smart TV платформа на LG – webOS 2.0.

Всеки голям производител има 4K телевизори в портфолиото си, а китайските марки натискат долните граници на 4К телевизорите до невиждани досега параметри. Първите в индустрията 4К OLED телевизори на LG съчетават предимствата на Ultra HD с невероятното качество на картината на OLED, за да създадат изцяло нова категория при домашното забавление. Докато те все още са относително скъпи спрямо стандартите за телевизори,  цената им все пак спадна сериозно от появата им за пръв път преди три години – с цели две трети.

 

Мит №2: „Няма 4K съдържание.”

Неотдавна на потребителите им се налагаше да отидат с колата до видеотека, за да си наемат касета с филм за VCR, или видео, както го наричахме. По онова време, притежателите на DVD-та се оплакваха от оскъдния брой холивудски хитове, налични за техните свръхтехнологични и модерни плейъри. Скоро тази тенденция последва и при собствениците на Blu-ray плейърите, които този път наистина имаха основание да се оплакват, защото при наличието на видео по поръчка, Blu-ray не бе единственият играч на пазара. Това, което е налице при всички тези медийни формати е, че в началото студиата тромаво приемат новите технологии.

Въпреки това при стрийминг на видео, доставчиците на съдържание няма нужда да избират между един или друг формат. С видео стрийминг всичко се свежда до широчината на честотната лента. Доставчици на стрийм като Netflix и Amazon Prime вече предлагат 4K съдържание, както и YouTube. От TV предавания и филми, доставчиците предлагат и свое собствено съдържание. В Netflix например, 4K съдържанието е около 20 процента от целия оригинален каталог.

 

Мит №3: „Повече пиксели означава по-добра картина.”

Пикселите и техните по-малки субпиксели са често срещани мерни единици, когато говорим за качеството на дисплеите на телевизорите. Но това е наивно определение за качеството на картината на телевизорите и не взима предвид факта, че резолюцията не се определя от броя субпиксели в един дисплей. Всеки професионалист би могъл да ви каже, че както при дигиталната фотография, пикселите са само една част от историята (и дори често не най-важната), затова повечето TV експерти не се занимават да „броят точки“, когато описват качеството на картината на телевизорите. Професионалистите съдят за качеството на един TV дисплей по способността му да покаже линии и пространства в картината, които имат яркост, контраст и цветни елементи. При 4K телевизорите, резолюцията се определя като 3,840 на 2,160 линии и пространства.

При един специален вид 4K телевизори, бял субпиксел е добавен към червените/зелени/сини пиксели, за да създаде по-ярък дисплей. По този начин вместо да е ограничена от традиционната трицветна формулировка, RGBW технологията имплементира четири последователно циркулиращи комбинации от субпиксели: RGB, WRG, BWR и GBW. Конфигурацията на RGBW доставя повече предимства на 4K телевизорите, давайки им възможността да създадат по-ярка картина в сравнение с RGB телевизор. В същото време изразходва еднакво количество ток, но за по-ярка картина. Така че следващия път като производител на телевизори, който твърди, че RGBW не е истинско 4K, ще знаете, че това е само маркетинг трик.
Мит №4: „8K наднича зад ъгъла.”

През октомври Sharp започна да рекламира първия в света 8К телевизор, наличен в търговската мрежа. 85-инчовият телевизор струва над 130,000 щатски долара и е предназначен за бизнес потребителите, които могат да създадат свое собствено 8К съдържание. С други думи, 8K телевизорите за обикновения потребител TV и широко достъпното съдържание ще се появят след години. Анализаторът на индустрията IHS предвижда глобалните продажби на 8K телевизорите да се раздвижат около Олимпийските игри в Япония през 2020 г., а продажбите не се предвижда да надхвърлят един милион единици. Ако сте в пазара на телевизори днес, 8K не е налична опция.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Tехнологии

Нов аранжимент на популярната Galaxу мелодия „Отвъд хоризонта“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: forbes.com

Смартфоните вече са неизменна част от нашето ежедневие, а тонът им на звънене придобива все по-голямо значение за модерния потребител. „Отвъд хоризонта“ е може би една от най-популярните смартфон мелодии, тъй като е фабрично вградена във всички Galaxy телефони от 2011 г. насам. Като резултат е станала толкова разпространена, че често чуем ли добре познатото звънене, се чудим дали не звъни собственият ни телефон.

Всяка година „Отвъд хоризонта“ има ново звучене, за да бъде в унисон с цялостното излъчване и стил на най-новите модели Galaxy. Тази година Samsung възложи на исландския композитор Петър Йонсон да пречупи мелодията през своята творческа призма.

Минималистичният аранжимент на Йонсон, разгърнат чрез деликатно наслагващ се инструментал, отвежда слушателите на пътуване отвъд хоризонта, за да открият красотата на необятното. Мелодията започва с нежни тонове от пиано, което изпълнява и основната тема. Към нежното звучене постепенно се въвеждат и останалите инструменти, докато музиката не достигне кресчендо и след това се разнесе и постепенно затихне.

За представянето на най-новия аранжимент на „Отвъд хоризонта“ е заснето и специално видео. То започва със сцена, в която самият композитор Петър Йонсон изпълнява творбата си на пиано. Първоначалните кадри преливат в един плавен и приказен полет над исландските равнини. Секващите дъха гледки над скандинавски мъгливи планини, назъбени и с причудливи форми скали, горещи гейзeри и снежни хълмове, са заснети с панорамни камери над Исландия.

Авторската интерпретация на „Отвъд хоризонта“ на Йонсон, провокира в слушащите я най-съкровени и често загърбвани в ежедневието ни неподправени и съкровени чувства. Тазгодишният аранжимент на популярната Galaxy мелодия релаксира съзнанието и лекува душата, като деликатно гали слуха на всеки, които я чуе, без значение на възрастта.

За да се насладите на най-новото звучене на популярната Galaxy мелодия „Отвъд хоризонта“ под аранжимента на Петър Йонсон, моля последвайте този линк.

Продължете понататък

Tехнологии

Специален гост на Game Dev Summit Monthly #4 e композиторът Борислав Славов

MIKA

публикувано

на

от

Четвъртото издание на Game Dev Summit Monthly, което се осъществява в партньорство с B12 Games, насочва вниманието на публиката към една рядко дискутирана тема – музиката за видео игри. В рамките на събитието, което ще се проведе на 22 февруари в клуб Culture Beat от 19:30 ч., ще гостуват и сръбското независимо game dev студио Demagog, които ще представят своята пост апокалиптична игра Golf Club: Wasteland. Финалът на вечерта ще бъде отбелязан с турнир по Street Fighter на аркадни автомати, организиран от ARACADA.

Специален гост на събитието е композиторът Борислав Славов. Неговата кариера започва преди повече от 17 години със създаването на музиката към играта на Black Sea Studios – Knights of Honor. След своя успешен дебют, композиторът продължава да се развива в game dev индустрията и работи по игри като “Two Worlds II”, “Worldshift” (като композитор) и “Gothic 3” (като музикант). През 2009 г. става част от екипа на Crytek, където работи до началото на 2016 г. по игрите “CRYSIS 2”, “CRYSIS 3”, “Warfare” и “RYSE: SON OF ROME” като композитор и музикален директор.

От 2016 г. кариерата на Борислав продължава в Larian Studios. Там той създава музиката на световно признатата ролева игра “DIVINITY: ORIGINAL SIN 2”, която е носител на множество награди през 2017 г., включително “Игра на годината 2017” от PC Gamer.

Борислав е експерт в създаването на адаптивна музика за видео игри и ще разкаже повече за това в лекция на тема – “Музиката която се променя и адаптира, според вашите решения и действия (в играта).”

За първи път в рамките на Game Dev Summit Monthly ще има чуждестранни гости  – сръбското независимо студио – Demagog. Те са победители в състезанието #PitchSlap, което е част от конференцията за разработчици на видео игри Horizon. Demagog ще представят своя последен проект –  Golf Club: Wasteland. Вдъхновяващо съчетание от визия, оригинален саундтрак и сатирични референции към съвременното общество, тази игра е от типа puzzlle adventure и за нейната презентация в България пристига един от основателите на Demagog Studio – Игор Симич.

Работата на Игор, който завършва Колумбийския университет в Ню Йорк, е участвала в експозициите на редица музеи в цял свят, арт биеналета и филмови фестивали, а в момента е част от галерията Anita Beckers във Франкфурт.  Заедно с екипа на Demagog Studio, Игор разработва още две мобилни игри със сатиричен привкус- Crisis Expert и Children’s Play.

За това издание Game Dev Summit Monthly обединява усилия и с ентусиастите от ARACADA, за едно специално предизвикателство – турнир по Street Fighter на аркадни автомати! За победителя е осигурена награда – билет за The World of Video Game Music – мултимедиен концерт, в който светът на видеоигрите ще оживее с Оркестъра на Класик ФМ радио!

ARACADA ще бъдат в Culture Beat още от 19:00 часа и ще дадат възможност на всеки желаещ да пробва тяхната серия аркадни автомати с топ-ретро заглавия – Cadillacs adn Dinosaurs, Golden Axe, Aero Fighters, Street Fighter, Super Pang и мн.др.

Game Dev Summit Monthly #4 е със свободен вход, но изисква регистрация на адрес: https://goo.gl/pujS7d.

Продължете понататък

Горещо