Открийте ни и в

Култура

Разнообразна програма и хитови заглавия на тазгодишното 44-то издание на Софийския международен панаир на книгата

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

По време на 44-тия Софийски международен панаир на книгата посетителите на най-голямото книжно събитие у нас за пореден път имаха възможността да се срещнат с редица дебютиращи и утвърдени автори. 4-тото издание на Софийския международен литературен фестивал, което се проведе по същото време в НДК, пък допринесе за богатата културна програма. В съботния ден от панаира в НДК издателство „Сиела” бе подготвило събития за всеки вкус.

В 12:00 часа на Сцената за културна програма в НДК малки и големи изгледаха с интерес  ексклузивен епизод от уеб тийн сериала „Не така, брат!”, който ще бъде излъчен онлайн идната сряда. Първоначално бе обявено, че след прожекцията на епизода Мишо (Мино Караджов) ще чете откъси от своя Дневник, но поради вирусно заболяване младият актьор не успя да се включи в представянето на „Дневникът на Мишо”. Актрисата Ана Мария Янакиева (позната като Блага от хитовия уеб сериал) се справи отлично, отговаряйки на въпросите на феновете. Изненадата дойде от възрастна дама в публиката, която сподели искрения си интерес към сериала и към книгата, отбелязвайки че подобни иновативни за България проекти трябва да приковават вниманието не само на децата, но и на техните родители, баби и дядовци.

снимка: ПР

След представянето на „Дневникът на Мишо” бе ред на официалната премиера на „Първият рожден ден” – последната книга на Теодора Димова. Писателката и литературният критик Митко Новков откриха събитието с четене на кратки откъси от повестта. Новков приветства гостите и подчерта, че Теодора Димова е първият автор, който пише за евангелието според евангелието. Изключителният задъхващ език е другата отличителна черта на текста, каза той, отбелязвайки, че Димова предприема огромен писателски риск, избирайки да даде точно такава форма на творбата си. Георги Иванов, певец в хора на църквата „Св. София”, увенча представянето с великолепно изпълнение на ортодоксалното песнопение „Ангел вопияше”.

В 14:00 часа на сцената застанаха дебютиралите през 2016 г. писатели Радко Пенев и Георги Бърдаров. Повод за разговора им пред публика беше предизвикалият огромен медиен интерес роман на Пенев „Ритуалът”. Освен отлични писатели, двамата споделят много общи неща, което в крайна сметка води до запознанството им това лято и до тяхното искрено приятелство. Пенев отново запази в тайна бъдещите си проекти, като предпочете да отговаря на въпросите на публиката с типичното си чувство за хумор.

Изявите на авторите на „Сиела” приключиха в съботната вечер, когато германският писател от български произход Илия Троянов бе гост на 4-тия Софийски международен литературен фестивал. Разговорът му със Светлозар Желев прикова вниманието на многобройната публика, а авторът на „Власт и съпротива” отговаряше на сложни геополитически и болезнени за историята на България въпроси с присъщите си смелост, ерудиция и финес.

А ето и най-продаваните заглавия на щанда на издателство „Сиела” (№ 107) на тазгодишния панаир на книгата:

 1. „Детски и домашни приказки”, Братя Грим
 2. „Власт и съпротива”, Илия Троянов
 3. „Първият рожден ден”, Теодора Димова
 4. „Любими коледни истории”, Джани Родари
 5. „Човек на име Уве”, Фредрик Бакман
 6. „Да четеш Лолита в Техеран”, Азар Нафизи
 7. „Аз още броя дните”, Георги Бърдаров
 8. „Жената на посланика”, Дженифър Стайл
 9. „Кладенецът”, Веселина Седларска
 10. „Мосю Жан в преследване на щастието”, Томас Монтасер
 11. „Баба праща поздрави и се извинява”, Фредрик Бакман
 12. „Машина за ангели”, Ник Харкауей
 13. „Любовта ми подари”, Стефъни Пъркинс (съставител)
 14. „Последната територия”, Момчил Николов
 15. „Трескав блян”, Джордж Р. Р. Мартин
 16. „Васко да Гама от село Рупча”, Братя Мормареви
 17. „Войната на таралежите”, Братя Мормареви
 18. „Корените на омразата”, Ориана Фалачи
 19. „Нови 101 отбивки”, Иван Михалев и Елина Цанкова
 20. „Брит-Мари беше тук”, Фредрик Бакман

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

Защо властва „Страх” над Белия дом?

MIKA

публикувано

на

от

Журналистът, разкрил аферата „Уотъргейт”, с ултимативната книга за управлението на Доналд Тръмп.

През 2016 г. световната политика завинаги промени облика си. Сред морето от слогани и обещания изборите в най-могъщата държава на планетата най-неочаквано бяха спечелени не от „професионален политик”, а от милиардер, чиято противоречива слава го преследва като бизнесмен, шоу-звезда, и по време на предизборната му кампания.

Две години след като Доналд Тръмп зае поста на 45-ия президент на САЩ, на американския пазар се появи „Страх” от Боб Удуърд – журналиста, помогнал за разкриването на скандала „Уотъргейт“, довел до оставката на американския президент Ричард Никсън през 1974 г. Книгата моментално се превърна в безапелационен бестселър и предизвика агресията на държавния глава в Twitter.

Месеци преди президентските избори на 20 ноември 2020 г. и в разгара на световна пандемия, в която съдбата на стотици хиляди американци зависи от решенията на държавния им глава, тази поразителна книга излиза на български език в превод на Георги Иванов и с логото на издателство „Сиела”.

В „Страх” един от най-авторитетните американски журналисти, отразявал управленията на деветима президенти и двукратен носител на „Пулицър“, разкрива в неподозирани детайли не само хаоса и противоборствата в Белия дом през последните години, но и как се вземат най-важните решения за външната и вътрешната американска политика.

Това не е книга „за” или „против” Тръмп. Удуърд проследява с безкомпромисна прецизност не само действията му, но и на хората, с чиято помощ той успя да съкруши кандидата на демократите Хилари Клинтън – и най-вече кой е Стив Банън.

Позовавайки се на разговори с хора от най-близкия кръг на Тръмп и изграждайки книгата си на база събраната информация от срещи, лични дневници, протоколи и правителствени документи, той описва как са вземани ключови решения в сферата на външната политика, а също и за вътрешни въпроси като търговията, митата, имиграцията, данъците и други яростно оспорвани теми от американската вътрешна политика. Не са пропуснати войните, разтърсили социалния и политически живот на  САЩ – изострените отношения с ФБР и медиите, скандалите около личния живот на милионера и др.

„Страх”  навлиза в кухнята на Белия дом, без да спекулира и да създава fake news. Това е практически учебник по журналистика и по демократичен популизъм, в който ще откриете една звучаща почти невероятно, но съвсем истинска и смущаваща история – документ на времето, в която изпълнителната власт на най-могъщата държава в света в продължение на години е пред нервен срив и окована в най-безмилостния страх – страха от властта.

„Истинската власт е – дори не искам да използвам думата… страх!“

Кандидатът за президент Доналд Дж. Тръмп в интервю с Боб Удуърд и Робърт Коста на 31 март 2016 г. в сградата на старата поща, която Тръмп превръща в луксозния „Тръмп Интернешънъл Хотел“, Вашингтон

Продължете понататък

Култура

„Как да остана жив” от Беър Грилс – опасностите в града и сред природата

MIKA

публикувано

на

от

Любимите съвети на Беър Грилс ни учат как да предпазим живота си в цял спектър от ситуации, много от които силно вероятни дори във всекидневния живот в града.

За пръв път на български излезе наръчникът „Как да остана жив” на Беър Грилс. Световноизвестният британски пътешественик и експерт по оцеляване издава редица от най-важните си съвети как да оцелеем в опасни или животозастрашаващи ситуации, като предпазим себе си и другите около нас. От малко вероятни обстоятелства като затъване в плаващи пясъци, до на практика всекидневни заплахи като атака от куче на улицата – „Как да остана жив” ни учи да посрещнем всеки риск.

Знаете ли как да разпознавате отровните растения в природата? А да накладете огън, който може да ви опази живи в студена нощ? От „Как да остана жив” можем да научим как да окажем първа помощ, ако наоколо няма болница, как да се спасим от наводнение, земетресение или торнадо и дори как да оцелеем при атака на мечка. Телевизионният водещ Беър Грилс, добил популярност с шоуто си, в което се поставя в разнородни застрашаващи живота ситуации, за да разкрие на зрителите умни техники за оцеляване, споделя някои от любимите си и изпитани съвети през годините в новата си книга.

Като военен от Британската армия, медик и командос от Специалните части, Грилс се е сблъсквал с всякакви ситуации, поставяли живота му в опасност. Той е и най-младият британец, изкачил Еверест.

Стъпвайки на дългогодишния си опит, в „Как да остана жив” Грилс споделя как можем да приземим самолет в случай на авария и как можем да скочим с парашут, ако нещата съвсем се объркат. Но също така ни учи как да реагираме и в далеч по-близки до ежедневието ни ситуации – като например ако спирачките на колата ни откажат или спукаме гума, докато караме с висока скорост.

Опасностите дебнат навсякъде около нас – били те токов удар, пожар или внезапно избухнала свада в бар – правилните реакции могат да бъдат от животоспасяващо значение. С гарантирани и лесни за запомняне съвети, разделени на ясни стъпки, Беър Грилс ни превежда през всички опасности, които биха могли да ни застрашат.

Продължете понататък

Горещо