Открийте ни и в

Култура

Референдумите като лек за демокрацията в „Гражданското участие в конституционната демокрация“

MIKA

публикувано

на

Научна основа за разбиране на политическите процеси в Каталуния.

Обстойно изследване върху гражданското участие и пряката демокрация като форма на управление предлага изданието „Гражданското участие в конституционната демокрация“ на д-р Атанас Славов. Изданието „има за цел както да информира за различните форми и процедури, така и да мобилизира и консолидира подкрепа за запазване и развиване на ценностите и принципите на конституционната демокрация“.

Атанас Славов разглежда всички проведени до момента национални и много от проведените местни референдуми и ги съпоставя с опита на утвърдени западни демокрации като Швейцария и САЩ, както и с по-близките до българската действителност страни от Централна и Източна Европа.

В изследването гражданското участие се поставя не само като един от механизмите за формиране на политическата воля и за вземане на политически и законодателни решения, но и като основен атрибут и елемент на съвременната конституционна демокрация, наред с върховенството на правото и защитата на основните права и свободи. В тази светлина могат по-добре да бъдат разбрани и оценени скорошните събития в Каталуния и трансформациите във формите на управление по време на прехода в държавите от Източна Европа.

Това прави книгата подходяща не само за юристи, политолози, социолози и политици, но и за всеки свободен, активен и критично мислещ гражданин.

Атанас Славов е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в катедра „Публична администрация“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор е по право на University of Glasgow (2016) и доктор по конституционно право на СУ „Св. Климент Охридски“ (2009). Специализирал е в различни американски и европейски академични институции.

Съветник по конституционни въпроси в кабинета на министъра на правосъдието (2014–2015), Славов е съветник по законодателни въпроси в Министерския съвет, в кабинета на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016). Авторът на „Гражданското участие в конституционната демокрация“ е също конституционен експерт в Съвета по законодателството на Министерство на правосъдието (2012–2014) и правен съветник в неправителствения сектор.

Член е на Управителния съвет и на Настоятелството на Института за пряка демокрация, съучредител на Гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ на Българската асоциация по политически науки.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Културапреди 10 часа

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

EDMпреди 10 часа

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Музикапреди 10 часа

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Кинопреди 10 часа

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 22 часа

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Tехнологиипреди един ден

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Lifestyleпреди един ден

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Tехнологиипреди един ден

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Tехнологиипреди 5 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Tехнологиипреди 5 дни

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Горещо