Открийте ни и в

Култура

Рецепти със 150 лековити растения събира новият „Билков целебник“

MIKA

публикувано

на

Огромната сила на растенията може да бъде използвана за лечение на практически всички познати заболявания. Правилното отношение към ролята на билките в живота ни е в състояние да ни осигури не просто здраве, но и цялостно духовно и морално укрепване. Премиерният сборник „Билков целебник. Природните средства за справяне с болестите“ със своите над 300 страници, посветени на лечебната сила на природата е отворена врата към здравето и дълголетието. Книгата е дело на авторски колектив от шестима специалисти и е тиражиран от издателство „Милениум“.

Наръчникът за билколечение включва инструкции за откриването, събирането, обработването и прилагането на над 150 растения. В него ще откриете стотици рецепти за конкретни лечебни методи и практики за приготвяне на запарки, отвари, тинктури, екстракти, сиропи. Ще научите как да си правите сами извлеци, кашици, емулсии, лапи, медицински оцет, спирт, масло и вино.

В „Билков целебник“ са включени таблици с изпитани билкови смеси за специфични заболявания и разяснения за съпътстващите терапии. Целебникът служи и за разпознаване на опасни симптоми и предотвратяване на нежелани последици при различните методи на билколечение. Ще научите как да си варите над 60 вида лековит чай и в какви случаи кой да препочетете.

Ако искате да станете познавач, ще имате на разположение информация кои точно вещества, съдържащи се в различните растения, ги правят лековити. Например, съpдeчнo дeйcтвaщите глиĸoзиди, чието приложение личи ясно от името им, имaт cтepoиднa cтpyĸтypa и ca пoдoбни нa пoлoвитe xopмoни, жлъчнитe ĸиceлини и витaмин D. Те се намират в: бoянĸaтa, мoминaтa cълзa, ĸyĸypяĸa, мopcĸия лyĸ, дявoлcĸaтa ycтa и др.

Всеки трябва да знае основните принципи в билкарството:

  • Когато са необходими само листата на рас­тението, да не се късат неговите плодове и цветове, за да не се наранява то излишно и да не губи способностите си за размножава­не.
  • Да не се обират всички билки от един вид на дадена територия, за да се запазят екземпля­ри за по-нататъшно размножаване.
  • Да се проучат внимателно билките по описанията и илюстрациите в специализирана­та литература, особено когато растенията имат лекарствено безполезни или отровни двой­ници.
  • Билките се берат само в сухо време, когато по тях няма дори роса и се сушат на сянка и в проветриви помещения.
  • Използването на билките трябва да става само по предписание на специалист фитотера­певт.

Напоследък се наблюдава нарастващ интерес към фитотерапията. Сигналите, давани от природата, стават все по-ясни и отчетливи. Нямаме избор и трябва да се вслушаме в тях, да променим качествено живота си, като съобразим нуждите на своя организъм с тези на заобикалящата ни среда.

Цената на „Билков целебник“ е само 9 лв.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Фестивалпреди 1 седмица

Най-големите звезди на българския хип-хоп ще взривят сцената на HELL ENERGY Fest

Обществопреди 3 седмици

Рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия, която може да захрани 4 милиона домакинства за цяла година

Поппреди 3 седмици

Ясен Григоров е режисьор на видеото към новия сингъл на Алек Кирев

Tехнологиипреди 2 месеца

DataArt обяви пускането на SkinCareAI – мобилно приложение, откриващо ранни признаци на меланом

Tехнологиипреди 2 месеца

Нови удобства за клиентите на VIVACOM в обновения online магазин

Tехнологиипреди 2 месеца

ГАЛИНКА ЧАВДАРОВА, психолог и логопед в Люлин, в безплатно видео обучение за АУТИЗМА

Tехнологиипреди 2 месеца

Acronis и Advantech подписват глобално споразумение за дистрибуция за по-високо ниво на IoT киберзащита

Tехнологиипреди 2 месеца

Логопед в Люлин за деца, а кабинетът е само за игри!

Lifestyleпреди 2 месеца

ИКЕА обзаведе първото споделено пространство за учене в Студентски град

Lifestyleпреди 2 месеца

НАД 20 НОВИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ПАЗАРА

Горещо