Открийте ни и в

Lifestyle

Ръст в използването на Chromebook в българските училища през новата учебна година

MIKA

публикувано

на

Въвеждането на иновации в българските училища беше значително ускорено през последните месеци, във връзка с нуждата от преминаване към модел на дистанционно обучение. Пореден пример за тази тенденция са 36-те паралелки от 18 учебни заведения, които ще стартират новата учебна година, използвайки специалните преносими компютри за образование Chromebook. За сравнение през миналата година броят на училищата, използващи такива устройства, е бил едва шест. Учениците в тях обаче са постигнали много добри резултати в своето обучение.

“В тези неизяснени условия, в които ще започне новата учебна година, въвеждането на гъвкаво и сигурно решение за дистанционно образование като Chromebook може значително да улесни работата на учители и ученици и да направи по-пълноценен учебния процес. Вече едва ли има някой, който да не се е убедил в нуждата училищата да са подготвени за дистанционно обучение, без разбира се да се подценяват и предимствата на физическото присъствие в класната стая. Хубавото е, че образователните компютри Chromebook могат значително да повишат ефективността на обучението както при работа онлайн, така и на място в учебните заведения” – споделя Габриела Иванова, експерт внедряване на Chromebook и модел 1:1 в Центъра за творческо обучение, който е официален партньор за България на ACER Education и Google Cloud със специализация “образование”.

Какво е Chromebook?

Това е преносимо устройство, което обединява в едно таблет и лаптоп. То работи с операционна система Chrome OS на Google, разполага с тъч скрийн екран, висококачествена камера и водоустойчива клавиатура и е оптимизирано за работа в “облачна” среда. Това означава, че всички файлове, приложения и дори персонални настройки на работния плот се пазят в персоналния gmail / G Suite профил, а не в паметта на компютъра. Това прави учебното съдържание достъпно от различни устройства и го защитава от изтриване и загуба.

Всичко необходимо за образователния процес

Chromebook е оптимизиран за целите на образованието. Той е изключително бърз (стартира само за осем секунди), батерията му издържа цял учебен ден (до 12 часа), няма вируси, а здравината му е тествана по стандарт от военен клас. Тези негови базисни характеристики го правят подходящо решение за присъствено (замествайки тежките хартиени учебници) и дистанционно обучение (учениците могат да учат и да се упражняват на него у дома, използвайки индивидуалните си Google профили).

Нещо повече – Chromebook позволява учебният процес да бъде организиран по модела 1:1, което означава, че всеки преподавател и всеки ученик може да разполага навсякъде и по всяко време с персонално устройство, както и с достъп до цялото учебно съдържание през личния си gmail / G Suite профил. Компютърът дава достъп до всички необходими материали и може да се управлява от разстояние чрез специализиран лиценз Chromebook Management License. Всичко това го нарежда сред предпочитаните устройства за работа в училище в някои от най-добрите образователни системи в света – САЩ, Австралия, Швеция, Нидерландия и други.

Подходящ за деца със специални образователни потребности

Chromebook има редица предимства за деца със специални потребности. Учениците с намалено зрение могат да използват функцията за увеличение на изобразеното на екрана съдържание. Вграденият четец ChromeVox е създаден специално за незрящи ученици, за които е осигурено подходящо аудио съдържание или такова с брайлов код. Добавянето на надписи към аудио и видео файлове подпомага учебния процес при деца със затруднения в слуха.

Достъп до огромен брой образователни приложения

Chromebook устройствата работят с приложения като Google експедиции, Tour Creator и Poly, които включват в учебния процес виртуалната и добавената реалност. Jamboard от своя страна е изключително подходящо за създаването на учебно съдържание приложение, чрез което дори може да се замести интерактивната дъска в училище.

Познатата покрай дистанционното обучение виртуална класна стая Google Classroom допълнително подпомага проектно базираното обучение. Чрез нея преподавателят дава достъп на целия клас до различни учебни ресурси, индивидуални и групови проекти и др. Chromebook често се използва и за достъп до съдържание, което не е включено в учебниците, като например различни Google експедиции, както и за развитието на технологични умения в учениците като създаване на мултимедийно съдържание, графики, рисунки, чертежи и др.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

26 658 976 изминати крачки в Нестле за Живей Активно!

MIKA

публикувано

на

от

Тита, снимка: ПР

Общо 26 658 976 крачки извървяха привържениците на инициативата Нестле за Живей Активно! на 22 септември в общо 22 града в страната. Столичани отбелязаха 15-та годишнина на най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот у нас с 4 пешеходни маршрута, а в 21 града в страната се организираха различни инициативи. Денят съвпадна и с националния празник и Европейския ден без автомобили, като в резултат на извървените крачки, Нестле за Живей Активно! спести над 3 тона CO2 на природата у нас.

Провървените крачки се равняват още на повече от 3000 пъти изкачване на първенеца на Балканите – Мусала, 30 пъти отиване и връщане до Черно море, преплуване на р. Искър 30 пъти и 20 пъти преминаване на най-дългия пешеходен маршрут у нас – Ком-Емине.

„Благодарни сме на всички, които се включиха тази година, защото въпреки трудностите и спазването на социална дистанция, успяхме да докажем, че всеки един от нас може да бъде добрият пример за себе си и своите близки. Видяхме много семейства, които ентусиазирано следваха маршрутите и предаваха посланието на своите деца – че движението е в основата на едно по-добро бъдеще както за нас, така и за нашата природа“, коментира Нели Ангелова, директор комуникации Нестле югоизточен пазар.

По всички маршрути хилядите участници изпълняваха и специалните предизвикателства „от място“. Това са лесни за изпълнение упражнения, които всеки може да изпълни – като коремни преси от стоеж, слалом подскоци, клекове с детска количка, странични клекове и други. Примерът за ходенето пеш последваха и Тита и Ballan, които даже се спряха на всички предизвикателства по маршрута НДК – Южен парк и заедно повтаряха упражненията.

Докато резултатите извън София все още се обработват, в столицата чрез дигиталната карта, направена по световна технология от ЕСРИ България, отчете и кой маршрут води в надпреварата по крачки. Най-дълго разстояние са извървели по маршрут НДК – Южен парк, където броят крачки е 7 692 256. На второ място е Борисовата градина, където в почивния ден се извървяха 4 207 30 крачки. 3-то място е за Северния парк с 2 456 000 и на четвърто – най-новият парк в Столицата – Възраждане, с близо милион извървяни крачки. Почитателите на инициативата имаха възможност да се включат и в лекоатлетичен маратон, организиран от федерацията по Лека атлетика, както и да разходят куче в приюта „Фермата“.

Повече за Нестле за Живей Активно!: https://bit.ly/3lGzFGl

Продължете понататък

Lifestyle

БНТ 3 ще излъчва 30 часа на живо от „Ролан Гарос“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

В периода 27 септември – 11 октомври 2020 г., зрителите на БНТ 3 ще могат да се насладят на 30 часа на живо от тазгодишното Открито първенство на Франция по тенис  – „Ролан Гарос“. Основен акцент в програмата на обществената телевизия ще са мачовете на българските звезди – Григор Димитров и Цветана Пиронкова, която след отличното си представяне на US Open получи уайлд карт за основната схема.

Жребият, изтеглен на официалната церемония вчера отреди Григор Димитров да се изправи в първия кръг срещу французина Грегоар Барер. Цветана Пиронкова играе на старта с Андреа Петкович (Германия).

БНТ 3 ще предава срещите, както и полуфиналите и финала при мъжете, финала при жените, както и подбрани интересни мачове от по-ранните фази на „Ролан Гарос“. Специални пратеници на обществената телевизия в Париж са репортерът Калин Гугов и операторът Николай Балкански. Те ще обогатят картината на турнира, която зрителите ще получат, с репортажи и интервюта от мястото на събитието.

Това е 124-то издание на Открито първенство на Франция по тенис. За първи път ще има мачове на закрито, след като в края на миналата година беше изграден подвижен покрив над основния корт „Филип Шатрие“. На четири от игрищата в комплекса беше поставено осветление, което ще позволи провеждането на срещи в тъмната част от денонощието – нещо, което не се е случвало в историята на престижния турнир.

„Ролан Гарос“ е третият за годината от Големия шлем. През 2020 г. ще бъде и последен, тъй като изданието „Уимбълдън“ беше отменен заради пандемията от коронавирус. Френското първенство също беше отлагано на два пъти, но вече всичко в Париж е готово за дългоочакваното начало.

Следете програмата на БНТ 3, за да гледате на живо най-интересните мачове от „Ролан Гарос“.

Продължете понататък

Горещо