Открийте ни и в

Събития

Световна премиера ще закрие юбилейната 10-та „Танцова работилница“

MIKA

публикувано

на

снимка:ПР

Българо-американско танцово сътрудничество ще излъчи новаторски продукт, чиято премиера ще се състои в рамките на обучителната програма „Танцова работилница“ в десетото й юбилейно издание. Преподавателят по съвременен танц в „Работилницата“ Крисчън ван Хауърд (Ню Йорк) пристига точно след месец с част от компанията си VON HOWARD PROJECT и в рамките на работната седмица (10-16 април в залите на Dance Station/НДК) ще твори заедно с български танцьори нов спектакъл. Той ще обедини съвременен танц от Ню Йорк и магията на българската народна песен.

 

Чувайки преди две години изпълнение наживо на народната певица Йорданка Илиева (майка на Петър Илиев, артистичният директор на българския проект), Ван Хауърд е пленен от звученето на гласа й и от мелодиката на автентичната шопска песен. Оттогава той не изоставя амбицията си да работи по нейни акапелни изпълнения, допълнени единствено от перкусията на американски инструменталист, който също ще го съпровожда в България. Резултатът от това уникално сътрудничество ще бъде показан на 16 април от 19 ч. в Дом на културата „Искър“. Тогава публиката ще може да види и всички репертоарни разработки създадени в рамките на интензивната програма „Танцова работилница“, които, както всяка година, ще включват балетни, съвременни, джазови, характерни и хип-хоп миниатюри. Важно допълнение към програмата тази година ще са и изпълненията на бивши стипендианти на фондацията обучавали се в САЩ, както и на танцови компании участвали през годините във финалните спектакли. По този начин фондацията отбелязва юбилея си и постиженията на всички свои възпитаници, включили се през годините в уникалния танцов тренинг.

Програмата „Танцова работилница“ е отворена за всички средно-напреднали и напреднали български танцьори. В течение на една седмица те посещават класове и градят репертоар в пет различни танцови стила: класически балет (стил Баланшин), съвременен, джаз, хип-хоп и характерен танц. Преподавателите са утвърдени хореографи от САЩ и Европа, активно действащи професионалисти, на върха на творческата си кариера. Чрез тях младите български танцьори се докосват до най-актуални танцови техники, участват в интензивен творчески процес и трупат опит в междукултурно общуване. Най-добрите получават възможност за безплатно обучение в интензивни летни програми на едни от най-престижните американски танцови училища и компании. Досега в „Танцова работилница“ са се обучавали над 1000 танцьора от България, Сърбия, Румъния, Гърция, Македония, Черна гора, Португалия и САЩ, а над 50 млади таланта са получили стипендии за училища като Pacific Northwest Ballet – Сиатъл, Ballet Chicago, Debbie Reynolds Dance Studios – Лос Анжелес, Syracuse University – Ню Йорк, Deeply Rooted Productions – Чикаго, Kansas City Ballet и др. Най-новият курс, който това лято ще приеме наш стипендиант по съвременен танц, е утвърдения American Dance Festival в Ню Йорк.

снимка:ПР

Много от бившите стипендианти на фондацията работят към момента в танцови компании в Италия, Германия, САЩ, както и в държавни танцови институции и частни танцови формации в България.

Преподавателите тази година са: Пола Уебър (Conservatory of Music and Dance, University of Missouri & Kansas City Ballet), Крисчън ван Хауърд (Alvin Ailey School, VON HOWARD PROJECT, Montclair State University), Кирстен Купър (Pacific Northwest Ballet & Westlake Dance Center – Сиатъл), Кристиан Кис Брус (Anturaj Studios – Румъния) и Петър Илиев (Pacific Northwest Ballet – Сиатъл & Iliev Dance Company).

Записването продължава!

За повече информация вижте тук

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Арена ди Верона квартет

No Banner to display

Горещо