Открийте ни и в

Събития

Сидра Бел: Младите танцови изпълнители в България имат страхотен потенциал

MIKA

публикувано

на

През август и началото на септември в България гостува Сидра Бел – артистичен директор и хореограф на една от най-прочутите танцови компании в САЩ в областта на съвременния танц – Sidra Bell Dance New York (SBDNY). В рамките на три седмици тя работи заедно с участниците в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida на Derida Dance Center, която се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България“ за трета поредна година. Танцовият пърформанс – резултат от ателието – ще бъде представен премиерно на 3-ти септември от 20:30 часа в Derida Dance Center. За младите български танцьори възможността за работа с толкова известен хореограф като Сидра Бел е изключително ценна, тъй като нейната танцова компания е начело на процеса на култивиране на новото поколение танцови артисти в света. Попитахме Сидра Бел за нейните впечатления, свързани с работата й с Derida Dance Center и престоя й в България.

Като артистичен директор на известна компания като Sidra Bell Dance New York, как възприемате възможността да работите с млади български танцьори в страната ни?

Като компания сме развълнувани от факта, че посещаваме България и че споделяме работата си с общността от артисти тук. За мен е чест да имам възможността както да работя, обучавайки младите танцови изпълнители на Derida Dance Center , така и да представя с мои колеги работата на Sidra Bell Dance New York на фестивала One Dance Week. Това е уникален проект с много нива на ангажираност. Нашата мисия като компания е да сътрудничим с артисти на международно ниво посредством работни ателиета и спектакли. Тази възможност е шанс да се запознаем с артистичната общност в България и да споделим нашата визия за танца с нея. Надявам се, че този проект е начало на продължително сътрудничество.
Вие водите триседмично работно ателие с участниците в обучителната програма Dance PORT Derida и резултатът от него ще бъде представен на фестивала One Dance Week. Какъв ще е Вашият подход при работата с младите танцьори? Имате ли ясна идея какво искате да постигнете като резултат?
Моята методология „Съвременни системи: вътрешни и материални подходи към движението“ включва високо ниво на сътрудничество между мен и танцьорите. В последно време разработвам уъркшопа така, че да окуражавам артистите да свържат мислите и действията си посредством творческа игра. С младите танцьори изследваме много движенчески идеи чрез различни задачи, свързани с танцови фрази и импровизация. Тази интегрирана практика набляга в силна степен на физическите качества и принос от страна на танцьорите, като ги подтиква да изпълняват движенията с ясно намерение, игривост, любопитство, спокойствие, емпатия, лекота и фокус. В рамките на трите седмици работа в тази посока изграждаме и нов пърформанс. (Този, който може да бъде видян премиерно на 3-ти септември от 20:30 часа в Derida Dance Center – бел.ред.).

Програмата Ви е много интензивна. Как усещате престоя си тук?

Харесва ми фокуса върху обмена, който програмата носи. Интензивността на тези три седмици със сигурност подхранва професионално всеки, който е въвлечен в проекта. За мен е страхотно преживяване да мога да споделя процеса на творчество с български танцьори и заедно да представим плодовете на нашата работа. В същото време, те могат да се срещнат и да видят изпълнителите на Sidra Bell Dance New York, които идват, за да представим нашия спектакъл„Голота“. Надявам се всички участници да приключат този проект с нови идеи и с чувство на артистична обновеност.
Как намирате София като артистична дестинация в сравнение с други европейски градове, в които сте работила?

Всяка държава, която посещавам, има уникални качества, така че е много трудно да сравнявам. Това, което виждам тук от страна на танцовата общност е силен ентусиазъм, доверие и щедрост. Танцьорите участват с готовност във всеки експеримент, който предложа. Когато пътувам, откривам, че се чувствам по-спокойна, защото темпото е различно. Уча се да вярвам на себе си и на процеса. По време на подобна резиденция усещам, че имам време наистина да изследвам.

Какви са впечатленията Ви от младите български танцьори? Как виждате потенциала им?

Всички те имат страхотен потенциал. Работят усилено и са отворени към новото. Мисля, че това са двете най-важни качества за реализация в професионалния свят на танца. Те оценяват процеса, през който минаваме заедно и си сътрудничим.

За да резервирате място за спектакъла – резултат от работата на Сидра Бел с танцьорите на Dance PORT Derida, последвайте линка: http://www.derida-dance.com/qs/bg/component/seminar/
Работата на Сидра Бел в рамките на обучителнта програма Dance PORT Derida се рзлизира с подкрепата на Trust for Mutual Understanding и Фондация „Америка за България“.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Фестивалпреди 4 дни

Най-големите звезди на българския хип-хоп ще взривят сцената на HELL ENERGY Fest

Обществопреди 3 седмици

Рециклирането на 100% от алуминиевите кенове пести енергия, която може да захрани 4 милиона домакинства за цяла година

Поппреди 3 седмици

Ясен Григоров е режисьор на видеото към новия сингъл на Алек Кирев

Tехнологиипреди 2 месеца

DataArt обяви пускането на SkinCareAI – мобилно приложение, откриващо ранни признаци на меланом

Tехнологиипреди 2 месеца

Нови удобства за клиентите на VIVACOM в обновения online магазин

Tехнологиипреди 2 месеца

ГАЛИНКА ЧАВДАРОВА, психолог и логопед в Люлин, в безплатно видео обучение за АУТИЗМА

Tехнологиипреди 2 месеца

Acronis и Advantech подписват глобално споразумение за дистрибуция за по-високо ниво на IoT киберзащита

Tехнологиипреди 2 месеца

Логопед в Люлин за деца, а кабинетът е само за игри!

Lifestyleпреди 2 месеца

ИКЕА обзаведе първото споделено пространство за учене в Студентски град

Lifestyleпреди 2 месеца

НАД 20 НОВИ ТЪРГОВСКИ ОБЕКТА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ПАЗАРА

Горещо