Открийте ни и в

Събития

Сидра Бел: Младите танцови изпълнители в България имат страхотен потенциал

MIKA

публикувано

на

През август и началото на септември в България гостува Сидра Бел – артистичен директор и хореограф на една от най-прочутите танцови компании в САЩ в областта на съвременния танц – Sidra Bell Dance New York (SBDNY). В рамките на три седмици тя работи заедно с участниците в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida на Derida Dance Center, която се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България“ за трета поредна година. Танцовият пърформанс – резултат от ателието – ще бъде представен премиерно на 3-ти септември от 20:30 часа в Derida Dance Center. За младите български танцьори възможността за работа с толкова известен хореограф като Сидра Бел е изключително ценна, тъй като нейната танцова компания е начело на процеса на култивиране на новото поколение танцови артисти в света. Попитахме Сидра Бел за нейните впечатления, свързани с работата й с Derida Dance Center и престоя й в България.

Като артистичен директор на известна компания като Sidra Bell Dance New York, как възприемате възможността да работите с млади български танцьори в страната ни?

Като компания сме развълнувани от факта, че посещаваме България и че споделяме работата си с общността от артисти тук. За мен е чест да имам възможността както да работя, обучавайки младите танцови изпълнители на Derida Dance Center , така и да представя с мои колеги работата на Sidra Bell Dance New York на фестивала One Dance Week. Това е уникален проект с много нива на ангажираност. Нашата мисия като компания е да сътрудничим с артисти на международно ниво посредством работни ателиета и спектакли. Тази възможност е шанс да се запознаем с артистичната общност в България и да споделим нашата визия за танца с нея. Надявам се, че този проект е начало на продължително сътрудничество.
Вие водите триседмично работно ателие с участниците в обучителната програма Dance PORT Derida и резултатът от него ще бъде представен на фестивала One Dance Week. Какъв ще е Вашият подход при работата с младите танцьори? Имате ли ясна идея какво искате да постигнете като резултат?
Моята методология „Съвременни системи: вътрешни и материални подходи към движението“ включва високо ниво на сътрудничество между мен и танцьорите. В последно време разработвам уъркшопа така, че да окуражавам артистите да свържат мислите и действията си посредством творческа игра. С младите танцьори изследваме много движенчески идеи чрез различни задачи, свързани с танцови фрази и импровизация. Тази интегрирана практика набляга в силна степен на физическите качества и принос от страна на танцьорите, като ги подтиква да изпълняват движенията с ясно намерение, игривост, любопитство, спокойствие, емпатия, лекота и фокус. В рамките на трите седмици работа в тази посока изграждаме и нов пърформанс. (Този, който може да бъде видян премиерно на 3-ти септември от 20:30 часа в Derida Dance Center – бел.ред.).

Програмата Ви е много интензивна. Как усещате престоя си тук?

Харесва ми фокуса върху обмена, който програмата носи. Интензивността на тези три седмици със сигурност подхранва професионално всеки, който е въвлечен в проекта. За мен е страхотно преживяване да мога да споделя процеса на творчество с български танцьори и заедно да представим плодовете на нашата работа. В същото време, те могат да се срещнат и да видят изпълнителите на Sidra Bell Dance New York, които идват, за да представим нашия спектакъл„Голота“. Надявам се всички участници да приключат този проект с нови идеи и с чувство на артистична обновеност.
Как намирате София като артистична дестинация в сравнение с други европейски градове, в които сте работила?

Всяка държава, която посещавам, има уникални качества, така че е много трудно да сравнявам. Това, което виждам тук от страна на танцовата общност е силен ентусиазъм, доверие и щедрост. Танцьорите участват с готовност във всеки експеримент, който предложа. Когато пътувам, откривам, че се чувствам по-спокойна, защото темпото е различно. Уча се да вярвам на себе си и на процеса. По време на подобна резиденция усещам, че имам време наистина да изследвам.

Какви са впечатленията Ви от младите български танцьори? Как виждате потенциала им?

Всички те имат страхотен потенциал. Работят усилено и са отворени към новото. Мисля, че това са двете най-важни качества за реализация в професионалния свят на танца. Те оценяват процеса, през който минаваме заедно и си сътрудничим.

За да резервирате място за спектакъла – резултат от работата на Сидра Бел с танцьорите на Dance PORT Derida, последвайте линка: http://www.derida-dance.com/qs/bg/component/seminar/
Работата на Сидра Бел в рамките на обучителнта програма Dance PORT Derida се рзлизира с подкрепата на Trust for Mutual Understanding и Фондация „Америка за България“.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Галерия

„Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов“ – откриване на изложбата е на 30 септември

MIKA

публикувано

на

от

Богатото и разнообразно творчество на Дечко Узунов е изследвано и представяно чрез не една изложба и публикации през годините, но въпреки това не всичко, създадено от него, е добре познато на публиката. На 30 септември, сряда от 18:00 ч. в галерия „Дечко Узунов“, филиал на СГХГ ще бъде открита изложбата „Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов“.

Живял почти девет десетилетия, художникът оставя наследството, което свидетелства за стремежa му към познаване на различни материални и духовни „светове“. Един от тях е този на книгата. Узунов като мнозина други художници от този период отделя немалко време да изследва връзката слово–образ. Този процес започва още преди да постъпи в Художествено-индустриалното училище (ХИУ) в София (1919 г.) и продължава до края на живота му с различна степен на интерес. Работата му в посока създаване на произведения за печатни издания се увеличава след приключване на подготовката му в Художествената академия в Мюнхен (1922–1923).

Престоят в чужбина му дава възможност да общува с водещи чуждестранни и български творци не само в областта на изобразителното изкуство, но и с такива от света на литературата. Завърнал се у нас, Узунов разширява кръга от писатели, с които общува, и постепенно се превръща в един от предпочитаните художници, които подготвят корици, илюстрации към книги и портретни скици, на и за автори като: Светослав Минков, Никола Фурнаджиев, Йордан Стубел, Чавдар Мутафов, Ангел Каралийчев, Чичо Стоян (Стоян Попов), Йордан Кюранов, Атанас Душков, Славчо Красински, Димитър Пантелеев, Емилиян Станев, Николай Зидаров, Павел Матев и не на последно място Ален Боске.

В настоящата изложба, подредена в ХГ „Дечко Узунов“, се прави опит за първи път след ретроспективната изложба, посветена на стогодишнината от рождението на художника от края на ХХ в., да се представят както оригинални илюстрации, така и такива, останали само между страниците на печатните издания. В изложбата може да се види една от малкото на брой ранни илюстрации, запазени във фонда на галерията. Тя е създадена около 1922 г. и представлява неотпечатан образ към стихосбирката на Николай Лилиев „Лунни петна“. Останалите творби са от периода 40-те – 60-те години на ХХ в. Сред тях има различни варианти на илюстрации към някои от познатите и обичани приказки на Емилиян Станев „Бодливият трън“, Ангел Каралийчев „Житената питка“ и Николай Зидаров „Героична Куба“.

Портретните скици, създадени от Узунов на над 20 писатели, в изложбата са включени като репродукции от литературния сборник „Пет години“, посмъртната стихосбирка на Димчо Дебелянов „Стихотворения“, сборника за деца „Пауново перо“, книгата на Ханс Еверс „Из дневника на едно портокалово дърво“ и тази на Юджийн О’Нийл „Човекът на милионите“, тъй като оригиналите не са се запазили.

В експозицията са представени в оригинал част от книгите, илюстровани от Дечко Узунов в различни периоди на творчеството му.

Произведенията в изложбата са част от колекцията на ХГ „Дечко Узунов“ и Национален литературен музей. Книгите за експозицията са предоставени от Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Столична библиотека и колекция „Тони Николов“.

Продължете понататък

Общество

Операция „Златна треска“ по Viasat History

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Дан Сноу и екипът му пресъздават историческия маршрут на златотърсачите от 19-ти век, които изминават пътя от крайбрежието на Аляска до златните полета на Клондайк от 965 км на север. Към него се присъединяват полярният изследовател Фелисити Астън и лекарят -експерт по отдалечени територии Кевин Фонг.

Поредицата започва на 11 октомври, всяка неделя в 22:00 ч., повторение : следващия петък в 23:00ч.

Заедно те ще извървят стъпките на последната голяма златна треска – световно събитие, пълно с епични приключения, опасности и героични истории, вдъхновило създаването на множество компютърни игри и филми.

Продължете понататък
Културапреди 13 часа

Литературен маршрут за Николай Лилиев

Културапреди 13 часа

„48-те закона на властта” от Робърт Грийн – наръчник за изкуството на манипулацията

Галерияпреди 14 часа

„Реално и магично. Илюстрацията в творчеството на Дечко Узунов“ – откриване на изложбата е на 30 септември

Обществопреди 16 часа

Операция „Златна треска“ по Viasat History

Кинопреди 16 часа

„Последното пътуване на викингите“ по Viasat History

Tехнологиипреди 17 часа

Пет често срещани риска за сигурността на данните, на които Brother препоръчва да обърнете внимание

Културапреди 17 часа

„Христо Стоичков. Историята“ с английско и испанско издание

Културапреди 18 часа

Грандиозен галаконцерт по случай ХХ Юбилеен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ

Lifestyleпреди 18 часа

Как да третираме следоперативните белези?

Lifestyleпреди 19 часа

Bridgestone Blizzak LM005 оцененa като най-добра в класа си в теста за зимни гуми ADAC 2020

Горещо