Открийте ни и в

Събития

Сидра Бел: Младите танцови изпълнители в България имат страхотен потенциал

MIKA

публикувано

на

През август и началото на септември в България гостува Сидра Бел – артистичен директор и хореограф на една от най-прочутите танцови компании в САЩ в областта на съвременния танц – Sidra Bell Dance New York (SBDNY). В рамките на три седмици тя работи заедно с участниците в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida на Derida Dance Center, която се реализира с подкрепата на фондация „Америка за България“ за трета поредна година. Танцовият пърформанс – резултат от ателието – ще бъде представен премиерно на 3-ти септември от 20:30 часа в Derida Dance Center. За младите български танцьори възможността за работа с толкова известен хореограф като Сидра Бел е изключително ценна, тъй като нейната танцова компания е начело на процеса на култивиране на новото поколение танцови артисти в света. Попитахме Сидра Бел за нейните впечатления, свързани с работата й с Derida Dance Center и престоя й в България.

Като артистичен директор на известна компания като Sidra Bell Dance New York, как възприемате възможността да работите с млади български танцьори в страната ни?

Като компания сме развълнувани от факта, че посещаваме България и че споделяме работата си с общността от артисти тук. За мен е чест да имам възможността както да работя, обучавайки младите танцови изпълнители на Derida Dance Center , така и да представя с мои колеги работата на Sidra Bell Dance New York на фестивала One Dance Week. Това е уникален проект с много нива на ангажираност. Нашата мисия като компания е да сътрудничим с артисти на международно ниво посредством работни ателиета и спектакли. Тази възможност е шанс да се запознаем с артистичната общност в България и да споделим нашата визия за танца с нея. Надявам се, че този проект е начало на продължително сътрудничество.
Вие водите триседмично работно ателие с участниците в обучителната програма Dance PORT Derida и резултатът от него ще бъде представен на фестивала One Dance Week. Какъв ще е Вашият подход при работата с младите танцьори? Имате ли ясна идея какво искате да постигнете като резултат?
Моята методология „Съвременни системи: вътрешни и материални подходи към движението“ включва високо ниво на сътрудничество между мен и танцьорите. В последно време разработвам уъркшопа така, че да окуражавам артистите да свържат мислите и действията си посредством творческа игра. С младите танцьори изследваме много движенчески идеи чрез различни задачи, свързани с танцови фрази и импровизация. Тази интегрирана практика набляга в силна степен на физическите качества и принос от страна на танцьорите, като ги подтиква да изпълняват движенията с ясно намерение, игривост, любопитство, спокойствие, емпатия, лекота и фокус. В рамките на трите седмици работа в тази посока изграждаме и нов пърформанс. (Този, който може да бъде видян премиерно на 3-ти септември от 20:30 часа в Derida Dance Center – бел.ред.).

Програмата Ви е много интензивна. Как усещате престоя си тук?

Харесва ми фокуса върху обмена, който програмата носи. Интензивността на тези три седмици със сигурност подхранва професионално всеки, който е въвлечен в проекта. За мен е страхотно преживяване да мога да споделя процеса на творчество с български танцьори и заедно да представим плодовете на нашата работа. В същото време, те могат да се срещнат и да видят изпълнителите на Sidra Bell Dance New York, които идват, за да представим нашия спектакъл„Голота“. Надявам се всички участници да приключат този проект с нови идеи и с чувство на артистична обновеност.
Как намирате София като артистична дестинация в сравнение с други европейски градове, в които сте работила?

Всяка държава, която посещавам, има уникални качества, така че е много трудно да сравнявам. Това, което виждам тук от страна на танцовата общност е силен ентусиазъм, доверие и щедрост. Танцьорите участват с готовност във всеки експеримент, който предложа. Когато пътувам, откривам, че се чувствам по-спокойна, защото темпото е различно. Уча се да вярвам на себе си и на процеса. По време на подобна резиденция усещам, че имам време наистина да изследвам.

Какви са впечатленията Ви от младите български танцьори? Как виждате потенциала им?

Всички те имат страхотен потенциал. Работят усилено и са отворени към новото. Мисля, че това са двете най-важни качества за реализация в професионалния свят на танца. Те оценяват процеса, през който минаваме заедно и си сътрудничим.

За да резервирате място за спектакъла – резултат от работата на Сидра Бел с танцьорите на Dance PORT Derida, последвайте линка: http://www.derida-dance.com/qs/bg/component/seminar/
Работата на Сидра Бел в рамките на обучителнта програма Dance PORT Derida се рзлизира с подкрепата на Trust for Mutual Understanding и Фондация „Америка за България“.

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Събития

Опознайте Родопите за седем дни с новия пътеводител от Ели Иванова

MIKA

публикувано

на

от

„Седем дни в Родопите” включва 44 туристически обекта, подходящи за ваканцията.

Дойде сезонът на летните отпуски. И една от най-подходящите дестинации, към които да поемете, за да се скриете от шума на големия град, заема голяма част от територията на България (над 13%).

За да се почувствате като истински пътешественици, не е необходимо да пътувате до далечни земи. Достатъчно е да прекарате „Седем дни в Родопите”!

Новата книга от авторката на „52 екопътеки” Ели Иванова ще зарадва всички любители на планината, предлагайки примерен маршрут, който позволява в рамките на една седмица с кола да прекосите Родопите  от изток на запад.

Красиви и стратегически, Родопите са били винаги примамливи за заселници и завоеватели.  Освен някои от най-известните ѝ забележителности в това издание създателката на блога „Думи в друми” включва и по-малко познати, но също толкова красиви места. А вещите ѝ съвети са допълнени от майсторските фотографии, дело на Иван Иванов, които ще ви пренесат в потайните и древни гори на Родопите. А колкото и да обикаляте из тях с месеци, винаги ще отриете някое ново кътче, което да ви изненада със спиращи дъха гледки и богата история.

снимка: Иван Иванов

В този пътеводител са описани  44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета и села. Всеки един от тях е достъпен за всеки – не са необходими някакви свръхспособности, нито специална екипировка.

„Седем дни в Родопите”  ще ви разкрие Родопите от край до край. Остава само да ги преживеее и със сърцето си!

„Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.“

Антон Дончев

 

 

Продължете понататък

Музика

4Magic с нов летен хит

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

„ХО ХО“ освен заглавие на новия проект на 4Magic е и абревиатура за целувки и прегръдки, която се използва при комуникация в чат. „Една от основните идеи на текста е, че в социалните мрежи всички са много готини и забавни, но в реалността нещата доста често изглеждат по съвсем различен начин.”, споделят Елия, Валя, Никол и Елеонора, които са и автори на текста.

„ХО ХО“ е вторият сингъл на 4Magic, който е създаден по време на международния  творчески лагер за писане на песни у нас – Sofia Songwriting Camp. Предишното им парче „Вселена“ се превърна в супер хит и оглави класацията за най-излъчвана българска музика в радио и телевизионния ефир в продължение на 17 последователни седмици.

„XO XO” се ражда в едно от мобилните студиа в планината, където в екип влизат Никол от 4Magic и близката приятелка и колежка на момичетата от групата – Ева Пармакова, заедно с музикалните продуценти и автори на музика  – Ерик Бернхолм, Туджи Кешткар и Инга.

„С това парче искахме да се обърнем към тези момичета, които някога са се чувствали пренебрегнати или излъгани в отношенията си, за да им вдъхнем кураж и да им напомним, че женската сила не е за подценяване.“, казват 4Magic.

Видеото към „XO XO” e точно в стила на 4Magic – цветно и игриво, а в него момичетата демонстрират добри танцови умения. Клипът е заснет в Софийската градска художествена галерия със съдействието на Столична община и под режисурата на Павлин Иванов – Bashmotion.

Официалната премиера на „XO XO” е на 10.07 (петък) в 10.00 ч. в YouTube канала на „Вирджиния Рекърдс“ и в музикалните телевизии. Сингълът ще бъде наличен за стрийминг във всички дигитални платформи – Deezer, Spotify, Apple Music, A1 Xplore Music, Tidal и др.

Продължете понататък

Горещо