Открийте ни и в

Lifestyle

София отново ще бъде столица на науката от 12 до 15 май

MIKA

публикувано

на

Затегнете коланите и се подгответе да достигнем Втора космическа скорост – това е скоростта, необходима на едно тяло, за да се освободи от гравитацията на голямо тяло като Земята и да напусне неговата орбита! Защото от 12 до 15 май Софийският фестивал на науката ще ни поведе на истинско космическо приключение. Специален гост на фестивала ще бъде д-р Мат Тейлър, Главен учен на Мисията Розета на Европейската космическа агенция. Тази мисия осъществи първото в историята кацане на космически апарат върху… комета! Мат Тейлър има докторат от Импириъл Колидж в Лондон, работил е по 4 космически мисии, а от 2005-та е водещ учен в Европейската космическа агенция по проект „Клъстър“ и мисия „Двойна звезда“. Презентацията на д-р Тейлър ще бъде в първата вечер на фестивала – на 12 май. За да се подготвите за неговата космическата мисия, можете да подгреете с ударна доза наука  – с националния финал на конкурса за млади учени „Лаборатория за слава FameLab“. Международният конкурс се провежда в България за 10-та поредна година и отново търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Предизвикателството пред участниците е да обяснят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това само за 3 минути. Същият ден ще има още за космоса с полския учен и изтъкнат комуникатор Карол Вуйчицки, а професорката по Биология и Геология от Университета в Акрън, САЩ, Хейзъл Бартън, идол на спелеолозите, ще ни поведе в дълбините на пещерите.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на МОН и е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година фестивалът ще се проведе от 12 до 15 май и през тези 4 дни по традиция можете да очаквате още много изненади от над 60 български и международни учени. Във фаталния петък 13-ти ще можете да се срещнете с друг известен учен със съществен принос към едно от големите открития на съвременната наука. Д-р Тури Кинг е ръководител на екипа, който доказа чрез ДНК анализ, че откритите преди няколко години останки при разкопките на един паркинг в Обединеното кралство принадлежат на… самия крал Ричард III, последния английски монарх, загинал в битка. Тури завършва Археология и антропология в Университета Кеймбридж, и специализира Биологична антропология преди да се насочи в областта на Молекулярната генетика в Университета Лестър. Изследванията й съчетават Генетика с Археология, История и География. Докторската й дисертация е върху връзката между британските фамилни имена с Y хромозомата. Освен на сцената, Тури и нейният екип ще покажат във фестивалния комплекс и 3D принтирана реплика на самия скелет на крал Ричард III!

Другата изненада е, че ще можете да се срещнете отново със страхотния професор с червените обувки Франк Бърнет. Освен, че притежава невероятна харизма, с която ще ви завладее завинаги, Франк е сред основателите на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“. Проф. Бърнет е гостувал на Софийския фестивал на науката вече два пъти и събитията му се превърнаха в безапелационни хитове. Тази година той ще ни покани в Казино „Хаос“.

И това съвсем не е всичко. Открийте какво е общото между Математиката, шаха и Литературата, и как испанските учени се опитват да докажат ДНК на Сервантес. Вижте постиженията на италианската химия и чешката вирусология. Запознайте се с ирландския еколог, който стана международен победител на FameLab със своя разказ за канадската дървесна жаба. Всички тези събития са в партньорство с чуждестранните културни центрове и посолства в България.

Още акценти от фестивала

Какво още може открием в нашата Слънчева система? Главният редактор на списание „ВВС ЗНАНИЕ“ и звезда от конкурса FameLab д-р Владимир Божилов ще ни разкаже какви други „Космически забивки“ да очакваме след като през изминалата година науката направи няколко революционни открития за космоса. Ще погледнем какво се случва и в нашия микрокосмос. Доц. Светла Данова, ръководител на лаборатория „Млечнокисели бактерии и пробиотици“ към Института по микробиология при БАН, ще ни преведе през света на „Пробиотиците – добрите бактерии“ и силната имунна система. Ръководителят на Националната референтна лаборатория по ентеровируси при Националния център по заразни и паразитни болести доц. д-р Любомира Николаева-Гломб ще ни разкаже повече за ваксините и защо трябва да издадем „Присъда: Без бъдеще!“, за да може човечеството да изкорени напълно и трите вируса на полиомиелита. Психоаналитикът и преподавател в Софийския университет доц. Моника Богданова ще сподели полезни съвети за родители и какво всъщност стои зад „Магията на родителството“. Химикът-нанотехнолог, учител и опитен FameLab участник Наско Стаменов е подготвил завладяващата история за… „Алхимията – искахме злато, получихме наука“. Какво знаем за алхимията и какво да мислим за алхимиците? Шарлатани? Вероятно. Учени? Може би. Но как е започнало всичко и кои са най-видните алхимици?

И разбира се няма как да пропуснем едно епохално откритие: „Гравитационни вълни – потвърдено“. Никола Каравасилев, докторант по Астрофизика в Софийски университет, учител и опитен комуникатор на науката, ще ни представи забележителния физически феномен и значението му за бъдещето.

Това са само малка част от темите на Софийския фестивал на науката през 2016 година. Пълната програма можете да намерите онлайн на www.sofiasciencefestival.bg. 

За фестивала

Софийският фестивал на науката е за тези, които искат да открият и разберат чудесата на света около нас. Той цели да повиши интереса на младите хора и децата към науката и да информира широката общественост за най-новите теми, по които работят учените в България и по света. Фестивалните сцени в Театър София и шатрите в парка Заимов ще съберат учени от България, Обединеното кралство, Съединените щати, Ирландия, Полша, Италия и Испания, за да покажат красотата на науката.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община. Това е мястото, където границата между култура и наука не съществува, затова събитието е част от Календара на културните събития на София.

Билети и пропуски

Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти в пространството около театъра е свободен. За събитията са необходими билети или пропуски.

Билети

Входът за някои от събитията е с билети, както е указано в програмата. Билетите са на цена 5 лева (4 лева за пенсионери) и могат да се закупят от касите на Театър София или онлайн чрез сайта на театъра www.sofiatheatre.eu. Срещу закупен билет получавате 10% отстъпка за консумация в Ракета Ракия Бар в рамките на фестивала.

Пропуски за безплатните събития

Повечето от събитията са безплатни, но е необходимо да си вземете пропуск, за да имате резервирано място. Пропуски за събитията на Голяма сцена и в Камерна зала можете да вземете:

  • до 11 май 2016 г. – от касите на Театър София
  • от 12 май 2016 г. – от щанд „Информация“ на фестивала

Всички пропуски за събитията в сцена BASF Лаборатория ще се получават само от щанд „Информация“ на фестивала от 12 май.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Над 7000 картини в кампанията „Рисувай против вируса“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Безплатните онлайн уроци на художника Павел Митков достигнаха над 200 000 гледания. 

Българският художник Павел Митков беше 14 дни под карантина в дома си и стартира онлайн кампания “Рисувай против вируса – Да обезсилим вируса!”. Всеки ден творецът на живо даваше професионални уроци във Фейсбук страницата си на всички, които искаха да се докоснат до света на изкуството. Митков показа иновативни техники за рисуване, сред които емблематичните за него петли, водни лилии и други. Над 7000 души се включиха в предизвикателството да нарисуват собствена картина, а над 200 000 изгледаха уроците.

„Моята цел беше да доставя радост и хубави емоции в този труден за всички нас период и страхът да бъде победен от изкуството, от красотата в човешкото общуване чрез рисунката. Резултатите са категорични, че обществото ни има нужда от повече положителни новини и емоции.“, споделя Павел Митков.

Художникът планира да продължи онлайн обученията и съвсем скоро ще излезе арт продукт “Система 5“, който включва видео уроци с 5 инструмента и три различни техники.

Част от картините и произведенията, които хората са нарисували вкъщи по време на кампанията „Рисувай против вируса“ може да разгледате тук.

Продължете понататък

Lifestyle

Героите на Cartoon Network: „Мий ръцете си и се пази!“

MIKA

публикувано

на

от

Добрите навици са много важни, освен това могат да бъдат и приятни! Във видеото „Мий ръцете си и се пази!“ любимите герои на Cartoon Network обединяват сили и показват на децата как всекидневно да защитават себе си и околните от вирусите и микробите.

Какво свързва „Реактивните момичета“, които спасяват света, очарователните приятели от „Ние, мечоците“ и „Малки титани: В готовност“, които ежедневно се борят със злодеи? Това, което ги обединява е, че те са любими на младите зрители и техните приятели! Сега популярните герои от предаванията на Cartoon Network дават на децата ценни съвети, като по забавен начин им помагат в изграждането на здравословни навици.

Как да се предпазим от микробите и вирусите? Какво да направим, ако кихнем и колко дълго да мием ръцете си? В клипа „Мий ръцете си и се пази!“ са представени практични съвети под формата на рап песен, а текстът се запомнят лесно. Благодарение на това, децата ще могат да научат всички хигиенни правила по приятен и забавен начин!

Видеото може да се гледа както в социалните медии, така и в ефира на Cartoon Network.

Продължете понататък

Горещо