Открийте ни и в

Lifestyle

София отново ще бъде столица на науката от 12 до 15 май

MIKA

публикувано

на

Затегнете коланите и се подгответе да достигнем Втора космическа скорост – това е скоростта, необходима на едно тяло, за да се освободи от гравитацията на голямо тяло като Земята и да напусне неговата орбита! Защото от 12 до 15 май Софийският фестивал на науката ще ни поведе на истинско космическо приключение. Специален гост на фестивала ще бъде д-р Мат Тейлър, Главен учен на Мисията Розета на Европейската космическа агенция. Тази мисия осъществи първото в историята кацане на космически апарат върху… комета! Мат Тейлър има докторат от Импириъл Колидж в Лондон, работил е по 4 космически мисии, а от 2005-та е водещ учен в Европейската космическа агенция по проект „Клъстър“ и мисия „Двойна звезда“. Презентацията на д-р Тейлър ще бъде в първата вечер на фестивала – на 12 май. За да се подготвите за неговата космическата мисия, можете да подгреете с ударна доза наука  – с националния финал на конкурса за млади учени „Лаборатория за слава FameLab“. Международният конкурс се провежда в България за 10-та поредна година и отново търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Предизвикателството пред участниците е да обяснят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това само за 3 минути. Същият ден ще има още за космоса с полския учен и изтъкнат комуникатор Карол Вуйчицки, а професорката по Биология и Геология от Университета в Акрън, САЩ, Хейзъл Бартън, идол на спелеолозите, ще ни поведе в дълбините на пещерите.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на МОН и е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година фестивалът ще се проведе от 12 до 15 май и през тези 4 дни по традиция можете да очаквате още много изненади от над 60 български и международни учени. Във фаталния петък 13-ти ще можете да се срещнете с друг известен учен със съществен принос към едно от големите открития на съвременната наука. Д-р Тури Кинг е ръководител на екипа, който доказа чрез ДНК анализ, че откритите преди няколко години останки при разкопките на един паркинг в Обединеното кралство принадлежат на… самия крал Ричард III, последния английски монарх, загинал в битка. Тури завършва Археология и антропология в Университета Кеймбридж, и специализира Биологична антропология преди да се насочи в областта на Молекулярната генетика в Университета Лестър. Изследванията й съчетават Генетика с Археология, История и География. Докторската й дисертация е върху връзката между британските фамилни имена с Y хромозомата. Освен на сцената, Тури и нейният екип ще покажат във фестивалния комплекс и 3D принтирана реплика на самия скелет на крал Ричард III!

Другата изненада е, че ще можете да се срещнете отново със страхотния професор с червените обувки Франк Бърнет. Освен, че притежава невероятна харизма, с която ще ви завладее завинаги, Франк е сред основателите на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“. Проф. Бърнет е гостувал на Софийския фестивал на науката вече два пъти и събитията му се превърнаха в безапелационни хитове. Тази година той ще ни покани в Казино „Хаос“.

И това съвсем не е всичко. Открийте какво е общото между Математиката, шаха и Литературата, и как испанските учени се опитват да докажат ДНК на Сервантес. Вижте постиженията на италианската химия и чешката вирусология. Запознайте се с ирландския еколог, който стана международен победител на FameLab със своя разказ за канадската дървесна жаба. Всички тези събития са в партньорство с чуждестранните културни центрове и посолства в България.

Още акценти от фестивала

Какво още може открием в нашата Слънчева система? Главният редактор на списание „ВВС ЗНАНИЕ“ и звезда от конкурса FameLab д-р Владимир Божилов ще ни разкаже какви други „Космически забивки“ да очакваме след като през изминалата година науката направи няколко революционни открития за космоса. Ще погледнем какво се случва и в нашия микрокосмос. Доц. Светла Данова, ръководител на лаборатория „Млечнокисели бактерии и пробиотици“ към Института по микробиология при БАН, ще ни преведе през света на „Пробиотиците – добрите бактерии“ и силната имунна система. Ръководителят на Националната референтна лаборатория по ентеровируси при Националния център по заразни и паразитни болести доц. д-р Любомира Николаева-Гломб ще ни разкаже повече за ваксините и защо трябва да издадем „Присъда: Без бъдеще!“, за да може човечеството да изкорени напълно и трите вируса на полиомиелита. Психоаналитикът и преподавател в Софийския университет доц. Моника Богданова ще сподели полезни съвети за родители и какво всъщност стои зад „Магията на родителството“. Химикът-нанотехнолог, учител и опитен FameLab участник Наско Стаменов е подготвил завладяващата история за… „Алхимията – искахме злато, получихме наука“. Какво знаем за алхимията и какво да мислим за алхимиците? Шарлатани? Вероятно. Учени? Може би. Но как е започнало всичко и кои са най-видните алхимици?

И разбира се няма как да пропуснем едно епохално откритие: „Гравитационни вълни – потвърдено“. Никола Каравасилев, докторант по Астрофизика в Софийски университет, учител и опитен комуникатор на науката, ще ни представи забележителния физически феномен и значението му за бъдещето.

Това са само малка част от темите на Софийския фестивал на науката през 2016 година. Пълната програма можете да намерите онлайн на www.sofiasciencefestival.bg. 

За фестивала

Софийският фестивал на науката е за тези, които искат да открият и разберат чудесата на света около нас. Той цели да повиши интереса на младите хора и децата към науката и да информира широката общественост за най-новите теми, по които работят учените в България и по света. Фестивалните сцени в Театър София и шатрите в парка Заимов ще съберат учени от България, Обединеното кралство, Съединените щати, Ирландия, Полша, Италия и Испания, за да покажат красотата на науката.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община. Това е мястото, където границата между култура и наука не съществува, затова събитието е част от Календара на културните събития на София.

Билети и пропуски

Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти в пространството около театъра е свободен. За събитията са необходими билети или пропуски.

Билети

Входът за някои от събитията е с билети, както е указано в програмата. Билетите са на цена 5 лева (4 лева за пенсионери) и могат да се закупят от касите на Театър София или онлайн чрез сайта на театъра www.sofiatheatre.eu. Срещу закупен билет получавате 10% отстъпка за консумация в Ракета Ракия Бар в рамките на фестивала.

Пропуски за безплатните събития

Повечето от събитията са безплатни, но е необходимо да си вземете пропуск, за да имате резервирано място. Пропуски за събитията на Голяма сцена и в Камерна зала можете да вземете:

  • до 11 май 2016 г. – от касите на Театър София
  • от 12 май 2016 г. – от щанд „Информация“ на фестивала

Всички пропуски за събитията в сцена BASF Лаборатория ще се получават само от щанд „Информация“ на фестивала от 12 май.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Philips monitors отвежда конзолния гейминг на следващото ниво с моделите 558M1RY и 278M1R

MIKA

публикувано

на

от

MMD, водещият специалист при дисплеите и лицензен партньор на Philips Monitors пуска два нови монитора Momentum, единият от които създаден в сътрудничество с Bowers & Wilkins.  558M1RY с диагонал 55 инча е най-големият монитор за конзолна игра, на пазара, а 278M1R е 27-инчов модел за електронни спортове. 558M1RY ще предложи изцяло ново измерение в игрите със своята 4K UHD резолюция и до 120Hz честота на опресняване, както и озвучаване, специално проектирано от Bowers & Wilkins. Моделът има и Ambiglow подсветка, която се разстила около екрана. 278M1R е първият монитор на Philips, проектиран ексклузивно за състезатели по електронни спортове. Той е HDR Ready и има диагонал от 27 инча.

55-инчовият модел ще бъде наличен от края на юни 2020, а 27-инчовият – от юли 2020 г.

Най-поглъщащият монитор на пазара

558M1RY е цялостно решение за потапящ гейминг и забавления. Играчите ще бъдат напълно завладяни от 55-инчовия екран и 3-странна Ambiglow подсветка. Мониторът блести със своята UltraClear 4K UHD резолюция с 3840 x 2160 пиксела и DisplayHDR 1000.  Потребителите могат да настройват HDR според предпочитанията си с режимите HDR Game, HDR Movie, HDR Photo и персонален HDR или напълно да изключат функцията.

Със статично контрастно съотношение от 4000:1 игрите, ТВ предаванията и филмите ще бъдат изобразявани красиво с дълбоки и наситени черни нюанси, и зашеметяващи цветове. Ниското входно закъснение на сигнала означава, че геймърите ще получат визуална обратна връзка с минимална латентност, както и картина без накъсване и с намалено замазване при движение, благодарение на честотата на опресняване от 60- 120Hz (в зависимост от използвания порт) и AMD FreeSync.

55-инчовият модел идва с озвучително тяло, проектирано от Bowers & Wilkins – британска компания за висок клас аудио продукти, световно призната за своите иновативни дизайни и звуково инженерство. Саундбарът е с обща мощност от 40W, конфигурацията e 2.1-канална с поддръжка на DTS Sound и честотна лента от 50Hz до 20KHz. Той идва с различни звукови режими, които са проектирани за геймъри – например – Sport & Racing, RPG & Adventure, Action, както и Movie, Music и Personal mode.

Поглъщащата Ambiglow функция създава ореол от светлина от монитора за визуално увеличаване на екрана и още по-голямо потапяне в играта. Чрез тази технология се обработва постъпващата картина и на стената се проектира светлинен 3D ореол в подхождащ цвят от всички страни на монитора. При 558M1RY Ambiglow е разположена около 3-те страни на монитора и осигурява по-голямо поглъщане от всякога.

Philips Momentum 55” монитор за конзолна игра с 4K UHD, DisplayHDR 1000, 60-120 Hz, 4 ms (Grey to Grey) входно закъснение, Adaptive-Sync и звук от Bowers & Wilkins

Монитор, оптимизиран за конзоли и проектиран за състезателна игра

278M1R е първият продукт на Philips Monitors, който е оптимизиран за състезателни електронни спортове и в частност FPS, Action или Racing заглавия. С по-компактен размер с диагонал 27 инча 278M1R е по-малкият монитор от серията, който идва със 130 мм стойка, промяна на наклона -5/20 градуса и завъртане (+/-33 градуса), за да осигури лесна настройка и оптимален зрителен комфорт. Отличителната технология на Philips Ambiglow присъства и тук на всичките четири страни, което го превръща в стилен център на всички геймърски конфигурации.

Снабден с 4K резолюция, 60Hz честота на опресняване и 1ms време за реакция (настройваемо до 4ms GIG) и малко входно закъснение, 278M1R е проектиран специално за състезатели. Има минимално закъснение между действията на играча и вижданото на екрана, което означава плавен геймплей и светкавична обратна връзка, което осигурява предимство на геймърите.

Двата HDMI 2.0 порта на 278M1R осигуряват висока скорост и възможност за свързване на няколко източника, както и стриймване на аудио през DTS Sound говорителите (5W x 2). 

Спецификациите на двата монитора ги правят най-добър избор за сегашните конзоли, както и за очакваните нови поколения. 558M1RY ще бъде наличен в края на юни 2020 г. на препоръчителна крайна цена от 2558 лв. с ДДС, а 278M1R ще бъде пуснат в края на юли 2020 г. за 884 лв. с ДДС.

Продължете понататък

Lifestyle

Bridgestone в партньорство с Microsoft

MIKA

публикувано

на

от

Bridgestone, най-големият производител в света на гуми и каучукови изделия, си сътрудничи с Microsoft в разработването на първата в света система за мониторинг и откриване на проблеми и повреди при гумите в реално време. Тези проблеми засягат една изключително важна тема, тъй като те влияят негативно при около 30% от всички автомобилни инциденти, причинени от техническа неизправност.

Последна стъпка при мониторинга на проблеми с гумите

Проблемите, свързани с гумите на автомобила имат четири основни характеристики: неправилно налягане, захабяване, неравномерно износване и не на последно място – щети от бордюри, дупки или предмети на пътя.

Повечето от тези проблеми вече могат да бъдат надеждно смекчени. TPMS (системите за следене на налягането в гумите) са задължителни във всички автомобили, построени от 2012 г. и помагат на шофьорите да избегнат проблеми с ниско налягане. Редовното сервизиране и навременната подмяна на гумите предпазва от тяхното захабяване и износване.

Изключението – пропуските в безопасността, са повредите при гумите, които често не могат да бъдат открити без близък, обстоен ръчен преглед, и които могат да възникнат по всяко време. Повредените гуми могат да доведат до инциденти. Те могат да повлияят неблагоприятно и на други компоненти на превозното средство, като например да причинят повреда на колелата и по този начин да създадат допълнителен източник на потенциална опасност за шофьорите.

Сега тези пропуски могат да бъдат решени. Bridgestone Tyre Damage Monitoring System (BTDMS) предоставя информация в реално време за повреди. Системата използва облачната архитектура на MCVP, заедно със съществуващите данни на сензора от вече инсталирания хардуер, и използва алгоритми за откриване на събития, засягащи повърхността на гумата и каркаса. Вследствие на това водачът може незабавно да бъде уведомен за опасността и да реагира своевременно за отстраняването ѝ. Понастоящем няма друга еквивалентна система за наблюдение на пазара. Алтернативите изискват инсталиране на допълнителен хардуер.

С поглед към бъдещето

Системата за мониторинг на повреди при гумите има и други ценни приложения. Тя не само установява кога е възникнала повреда, но и къде. По този начин BTDMS позволява по-широк поглед върху пътните условия и инфраструктурата, кaто данните могат да бъдат използвани за сигнализиране на пътните агенциите, отговорни за поддръжката на пътя, за наличието на дупки или други опасности на пътя на определена локация. Бъдещите автономни превозни средства също могат да бъдат бенефициенти на системата, тъй като превозните средства предават информация за опасности на други шофьори или автономни автомобили, които са в близост до тях. Освен това данните се предават и съхраняват в облака.

Понастоящем Bridgestone Tyre Damage Monitoring System е достъпна за всички автомобилни паркове и производители на оригинално оборудване (ОЕМ), които използват MCVP. Партньорството с Microsoft дава възможност на Bridgestone допълнително да развие своето решение и да отговори на изискванията на автопаркове и ключови OEM партньори по целия свят.

Дигитално партньорство за бъдещето на мобилността

MCVP е една стабилна и последователна, свързана с облака, дигитална платформа, която позволява да се изградят нови решения, насочени към клиентите. Това включва информационно-развлекателни решения за автомобила, разширена навигация, автономно шофиране, телематика и услуги за прогнозиране, както и безжични системни актуализации на софтуера (ОТА). Платформата включва и глобалната достъпност и мащаб от висок професионален клас, които идват с Microsoft Azure.

MCVP ще предостави на Bridgestone дигитална инфраструктура, която ще ускори доставката на свързани решения за мобилност, предоставяйки достъп до облачната система на Microsoft Azure,  AI и IoT възможности.

От своя страна работата с Bridgestone помага на Microsoft да разшири своята екосистема от ключови партньори и дава възможност на клиентите на MCVP да интегрират решенията на тези партньори в собствените си продукти и услуги.

Лоран Дарту, CEO и президент на Bridgestone EMIA, сподели: „Дигитализацията е огромна част от това, което правим днес в Bridgestone. За нас е наложително и изключително важно да работим с водещи в индустрията партньори, които могат да подкрепят нашите нужди както днес, така и в бъдеще. Партнирайки си с Microsoft, ние имаме възможността да предложим нашата Система за мониторинг на проблеми при гумите на милиони шофьори, предлагайки им по-голяма безопасност и спокойствие на пътя.“

„Microsoft си партнира с компании за мобилност, за да подкрепи тяхната трансформация в доставчици на услуги и интелигентни решения за мобилност. С Microsoft Connected Vehicle Platform нашата мисия е да помогнем на бизнеса да ускори процеса по разработка и предлагане на сигурни, персонализирани и свързани към мрежата решения за мобилност. Използвайки MCVP, Bridgestone създаде Tyre  Damage Monitoring System, която предлага забележителен принос за безопасността по пътищата и доказва как сътрудничеството между лидерите в индустрията може да отключи нови бизнес възможности“, заяви Тара Пракрия, Генерален мениджър Azure Mobility и Microsoft Connected Vehicle Platfrom в Microsoft.

Продължете понататък
Музикапреди 3 седмици

Американски продуценти ще споделят безплатно опит в България

Lifestyleпреди 2 седмици

А1 спечели две награди за „Продукт на годината 2020“

Обществопреди 3 седмици

Онлайн премиера на необикновената пиеса на Рич Орлоф „Забавно като патерица“

Кинопреди 3 седмици

Джавада Филм обявява селекция за продуциране на независими игрални и документални проекти

Културапреди 3 седмици

„Отнесени от вихъра“ в ново естетско издание

EDMпреди 3 седмици

CACAO BEACH (пре)ОТКРИВА 2020!

Tехнологиипреди 3 седмици

Ефектът на COVID-19 върху света на маркетинга: ключови промени и водещи тенденции

Телевизияпреди 3 седмици

„Ябълко и Луки“ се завръщат с нови епизоди по Cartoon Network

Културапреди 3 седмици

„Въображаема реалност“, ново приключение от Станислава Айви

Обществопреди 4 седмици

На 13 юни куклен музикален спектакъл „Роден под щастлива звезда“

Горещо