Открийте ни и в

Събития

София Прайд 2020 с онлайн концерт и безплатно знаме в цветовете на дъгата

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Физическото шествие на София Прайд беше отменено от организационния комитет преди повече от месец, но прайдът няма да бъде забравен. В рамките на няколко дни в кампанията „Любовта се вее над България“ бяха заявени знамена в цветовете на дъгата от стотици хора от цялата страна, чрез сайта www.loveis.bg. Организаторите съобщават, че знамена са поръчани във всички големи областни градове, както и в много малки населени места, включително и села.

Гвоздеят в активностите ще се случи на 13 юни, когато трябваше да се проведе физическото шествие, но в духа на времето прайдът подготвя онлайн концерт на живо, който ще бъде излъчван във фейсбук канала на София Прайд, както и на страниците на фондациите GLAS, „Билитис“ и „Младежка ЛГБТ организация Действие“, които са организациите зад прайд. Концертът ще започне в 20:00 ч. и ще бъде с участието на едни от най-верните музиканти поддръжници на ежегодното шествие за равноправие, като Рут Колева, Мила Робърт, Прея, Иво Димчев, както и няколко нови имена. Освен тях в събитието ще се включат с видео послания и още популярни лица, драг кралици, танцьори и много други.

Онлайн активностите през юни, традиционният месец на прайда, ще продължат с видеопоздравления от посланици, лайв DJ парти от необичайна локация, представяне на тематичен видео клип на известен български изпълнител. София Прайд ще участва и в онлайн събитието Global Pride на 27 юни, в което ще се включат стотици прайдове от цял свят, отново под формата на онлайн концерти на живо.

Междувременно Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) публикува свое ново изследване на положението на хомосексуалните, транс и интерсекс хората в държавите, членки на ЕС, съгласно което над половината от хората, числящи се към тези групи в България, крият тази своя идентичност от околните, близо 30 процента са се чувствали дискриминирани на работното място, а близо 40 процента заявяват, че когато са ставали жертва на тормоз или насилие заради идентичността си, не са съобщавали на полицията от страх, че самите служители на реда ще проявят дискриминационно отношение.

Посланията на прайда продължават да бъдат изключително важни поради широкоразпространените предразсъдъци и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно – отхвърляне от семейство и приятели, насилие, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават видимост на тази маргинализирана общност и гласност на тези неравенства.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Музика

Виктория получи награда за най-добър артист от европейското радио ESC Radio

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Виктория получи награда за най-добър артист на 2020 година от европейското радио ESC Radio. Отличието се връчва всяка година, като изборът е в ръцете на слушателите на независимото радио, което излъчва европейска музика и песни от конкурса Евровизия целогодишно. Виктория трябваше да получи своята награда в Берлин, където е основният офис на станцията, но невъзможността за пътуване принуди организаторите да ѝ изпратят кристалната статуетка в София.

Виктория не скри радостта си в социалните мрежи:

„Може би по снимката си личи щастието ми от това, че спечелих наградата на ESC Radio за най-добър артист (жена) от Евровизия 2020! Щастлива съм, че трудът на екипа ми беше оценен. Готвим се с пълна сила за следващата година!“

Това не е първото международно отличие, което Виктория получава тази година. Българката беше големият фаворит за победа на конкурса Евровизия 2020 преди събитието да бъде отменено заради пандемията от коронавирус. Виктория получи наградата на зрителите на международната телевизия Out TV и спечели едно от най-оспорваните онлайн гласувания на Eurovision Online.

В края на месец юни Виктория представи своя видеоклип към песента „alright”. Това е първият ѝ музикален проект след българската песен на Евровизия 2020 „Tears Getting Sober”. Новата ѝ песен е създадена по време на музикалните лагери за Евровизия в София през януари и носи послание за надежда и ново начало.

Екипът на Виктория вече работи по кампанията на България за Евровизия 2021. Това включва и провеждането на международен музикален лагер за създаване на песни за Евровизия на Българското Черноморие през август.

Продължете понататък

Музика

Деси Добрева с концерт в Бургас

MIKA

публикувано

на

от

Oгнената самодива на българската етно музика Деси Добрева и Лудо Младо Бенд подготвят зрелищен спектакъл на 26-ти юли от 21ч. в Летен театър на гр. Бругас. На сцената ще излязат и танцова формация „Гераци“.

Билети можете да откриете Eventim, Grabo.bg и на касите на Държавна опера Бургас.

Продължете понататък

Горещо