Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Култура

Социално отговорното изкуство е новия фокус на работа на ПОдЛЕЗНО

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Новият проект на ПОдЛЕЗНО В настроение всички заедно е насочен към социално отговорното изкуство на Центъра за танци и спорт за хора в равностойно и неравностойно положение „In the Mood All Together”. Групата, която вече разкраси няколко подлеза в София, разширява дейността си и разработи проект за облагородяване на градската среда, този път над земята. Чрез средствата на изобразителното изкуство и безвъзмездния труд на организаторите ще се изрисува част от фасадата на Центъра. Това ще се създаде подходяща уютна и приобщаваща среда за хората в неравностойно положение.

През месец май екипът на ПОдЛЕЗНО в партньорство с талантливите графити артисти от L.O.V crew и домакините от Центъра „In the Mood All Together” спечелиха конкурса ART of the STREET/Изкуството на улицата, организиран от магазин „На тъмно“. Проектът на ПОдЛЕЗНО „В настроение всички заедно“ получи 60 броя спрейове, които ще бъдат използвани за изрисуване на част от стените на Центъра. Темата на рисунките ще е пряко свързана с неговите културни и социални дейности и с идеята, че изкуството трябва да бъде достъпно за всички.

„В настроение всички заедно“ съчетава различни видове култура: улични визуални изкуства, танци, спорт и други културно-образователни дейности, предвидени за широк кръг публика. След осъществяването на първия етап на проекта ще бъде проведено следващо събитие – графити-работилница за деца, където ще бъдат рециклирани празните флакони след рисуването върху стените.

Съвместната работа на трите организации ще има положителен ефект върху средата и социалните нагласи както към уличните изкуства, така и по отношение на приобщаването на хора в неравностойно положение към обществения живот.

Опитът на ПОдЛЕЗНО доказва също така, че облагородяването на градската среда има възпитателен ефект и драстично намалява проявите на вандализъм.

Реализацията на първия етап от проекта ще започне тази неделя, 12.06.2016 г.,  в столичния квартал „Гео Милев“ – бул. „Шипченски проход“ 59, където е сградата на Центъра за танци и спорт за хора в равностойно и неравностойно положение „In the Mood All Together”. След завършване на фасадата ще се проведе събитие по официалното откриване на мястото, което ще бъде отворено за широката публика.

Повече информация може да намерите на www.podlezno.com и на Facebook страницата на Центъра.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

„Каузата на децата“, революционен труд на Франсоаз Долто

MIKA

публикувано

на

от

На 16 февруари излиза „Каузата на децата”, забележителен труд на Франсоаз Долто, който за първи път разглежда света изцяло от гледна точка на детето и неговия интерес.

Каузата на децата (превод: Радостин Желев, изд. Колибри) проследява жизнения път на човека, излагайки схващанията на голямата психоаналитичка за начина, по който да общуваме с децата от раждането до съзряването им. Тя отдава първостепенно, неоспоримо, фундаментално значение на езика в развитието и изграждането на човешкото същество. Особен интерес представляват препратките й към собствената й биография: интуицията й на малко момиче, което иска да стане „доктор по възпитание”, първите контакти с малките болни, работата й в екип, опитът от Зелената къща, петдесетте години работа с деца… и „утопиите й за утрешния ден”, както сама ги нарича. Долто вярва, че ако с детето не се общува достатъчно от най-ранна възраст, ако то не се чувства значимо, специално и уверено в себе си, по-късно е възможно да се развие едно или друго личностно разстройство, при това последиците не са за подценяване.

Франсоаз Долто  (1908–1988) е едно от бляскавите имена на световната психоанализа – известна е като последовател на Фройд и съмишленик на Лакан, но се откроява с оригинален подход в работата си и интереси в областта на детската психиатрия. Уникално е чувството й за хумор, както и умението й да свежда психоаналитичната теория до съдържание, достъпно за всеки родител. В България е известна със заглавията „Основни етапи на детството”, „Когато се появи детето“, „Всичко е език” и „Женската сексуалност”. „Каузата на децата” е най-революционната от всички книги на френската мечтателка и визионерка. Първата част е опит да се направи историческа равносметка и да се постави диагноза, втората част очертава един нов подход към детството, третата предлага сценарии за изграждането на общество в служба на децата. Последната, четвърта част поставя основите на ранната профилактика на детските неврози.

Продължете понататък

Култура

Иван Тургенев: „Първа любов и други повести”

MIKA

публикувано

на

от

„Първа любов и други повести” е изящно издание с твърди корици, предназначено за ценителите на класическата литература.

Сборникът „Първа любов и други повести” (превод: Мария Хаджиева, Пенка Кънева, Илиана Владова, изд. Колибри) е привилегия за всяка библиотека. Естетическата наслада от тези малки шедьоври за щастието, дълга, егоизма и саможертвата е безспорна – това е най-филигранната и живописна проза в руската класическа литература. Удивителни са писателското новаторство и смелостта на Иван Тургенев, един от големите писатели от втората половина на XIX век. Изданието обхваща повестите „Ася”, „Първа любов”, „Пролетни води”, странната и обсебваща „Песен за тържествуващата любов” и мистичната „Клара Милич”. Всички те са обединени от темата за любовта: прелестна, вдъхновяваща, съдбовна, разтваряща неведомите дълбини на човешката душа. Техният духовен център са емблематичните „тургеневски момичета”: своенравни и всеотдайни, разкрепостени и раними, романтички, следващи сърцето си, а не закостенелите обществени норми.

Иван Сергеевич Тургенев е сред най-авторитетните руски писатели от втората половина на XIX в., непосредствен продължител на творческите традиции на Пушкин и Гогол в белетристиката. В неговите произведения много ярко се съчетават Пушкиновата пестеливост в израза и Гоголевите социалност и идейност. Той издига на един нов, по-висок етап художествената проза в Русия, като я изпълва с по-голяма човешка топлота и емоционалност, с нови герои и проблеми, с нови открития в областта на жанровата форма и стила.

Продължете понататък

Горещо