Открийте ни и в

Кино

Стартира EU проект за неформално кинообразование в училищата в България – CinEd

MIKA

публикувано

на

На официално представяне на международния филмов фестивал в Кан, Франция, състояло се в събота, 14-ти май, бе обявен стартът на платформата за неформално образование по кино в училищата – CinEd – European Cinema Education for Youth (CinEd – Европейско кинообразование за младежта). Проектът е иницииран от националния Френски институт и Френската национална филмотека и създаден в сътрудничество на НПО-та в сектора от седем европейски държави – Франция,  Португалия,  Испания, Италия, Румъния, България и Чехия.  Партньор от българска страна е сдружение „Седем”. Това е  европейска инициатива  за подобряване и разширяване достъпа  до кинообразование  за младежи на възраст между  6  и 19 +години в Европа.

[media-credit id=2 align=“alignleft“ width=“150″]cined logo[/media-credit]

CinEd e мултиезична, лесна за ползване и свободна онлайн платформа, съдържаща колекция от подбрани тематично и спрямо различни възрастови групи в диапазона 6-19+, европейски филми. Те са субтитрирани на съотвените езици и придружени от педагогически материали за провеждане на неформално кинообразование сред деца и младежи от действащи в училища, школи и културни центрове, преподаватели. Филмите в момента на стартирането са 13 с тенденция за увеличаващ се брой. Сред тях са европейски класически филми („Кръв“  на реж. Педро Коста, „Лудият Пиеро“ на реж. Жан-Люк Годар), както и съвременни филми на млади автори („Най-щастливото момиче на света“ на реж. Раду Жуде, „Интервалът“ на реж. Леонардно ди Констанцо) и много други – селекция от игрални, документални, разнообразни жанрове и видове филмови произведения. От българска страна европейските ученици ще гледат „Подслон“ на реж. Драгомир Шолев и „Проблемът с комарите и други истории“ на Андрей Паунов.

Целта на CinEd е да даде възможноост на най-голям брой млади хора и на техните преподаватели в цяла Европа да открият и развият устойчив вкус към европейското кино, както и да превърне младежите в активни и чувствителни зрители, развивайки техните знания в областта на киното и критичната им гледна точка.

„Това е една добра възможност за разширяване извънкласните дейности на учениците в България, ангажирането им в качествени занимания, досег с изкуството и дори кариерно ориентиране. Темата за официалното въвеждане на киното като предмет в училище у нас е наша дългосрочна цел, като стъпките по осъществяването й са вече предприети.“, казват координаторите на проекта за България.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“640″]pierrot-le-fou[/media-credit]

Платформата ще бъде отворена за ползване от началото на новата учебна година през 2016 като достъпът до нея ще става чрез заявка, проверка и одобрение от администратор и създаване на личен профил  с инструкции и правила за ползване.

През месец април в България бе проведено първото обучение за преподаватели за работа с платформата. Второ предстои и през месец юни.

В София платформата CinEd ще бъде официално представена с открит информационен ден и първи показ на филми от колекцията по време на третото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ през септември 2016 г.

Проектът CinEd – European Cinema Education for Youth (CinEd – Европейско кино образование за младежта) е подкрепен от ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА/подпрограма  МЕДИА  на Европейския съюз.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 11 часа

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Tехнологиипреди 17 часа

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Lifestyleпреди 17 часа

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Tехнологиипреди 19 часа

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Tехнологиипреди 5 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Tехнологиипреди 5 дни

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Tехнологиипреди 5 дни

Acronis Foundation открива ново училище в Нуево Чимботе, Перу

Музикапреди 6 дни

VIVACOM подарява билети за концерта на Maluma

Tехнологиипреди 6 дни

Технологичната общност в Бълагрия се събра на SQL Server 2019 Discovery Day за четвърта поредна година

Lifestyleпреди 6 дни

Загорка обединява двама емблематични български артисти

Горещо