Открийте ни и в

Lifestyle

Стартира глобалната инициатива „Смени си обувките“

MIKA

публикувано

на

На 30 юли глобална коалиция стартира „Смени си обувките“– кампания за трансформиране на обувната промишленост. Потребителите са призовани да се присъединят към виртуалния марш до Брюксел и да защитят своите права и правата на работниците.

18 организации от цяла Европа, Индия, Китай и Индонезия, занимаващи се с права на човека, права на работниците и екология, стартират кампания “Смени си обувките”, насочена към преодоляване на системните нарушения на човешките права, спъващи развитието на обувната промишленост, към борба с опасните условия на труд и повишаване на работните заплати, понастоящем под прага на бедността, както и към необходимостта от регулиране и прозрачност на процеса на работа.

Индустрията налага вреда и на потребителите, и на работниците, тъй като голяма част от производителите използват вредни химикали, а в някои случаи дори токсичния шест валентен хром (Хром IV) при процеса на щавене на кожата, който от своя страна при контакт с човешката кожа може да доведе до силни кожни алергии и сериозни дихателни проблеми. Това ще рече, че всички продукти на кожарската промишленост (от обувките до кожените салони на автомобилите) са потенциална опасност за здравето на потребителите. Освен това работниците, произвеждащи тези изделия, работят под още
по-голяма заплаха, тъй като са ежедневно изложени на влиянието на подобни токсични съединения. В допълнение употребата на химикали нанася сериозна вреда и на околната среда и превръща обувната промишленост в сериозен замърсител, в световен мащаб.

Скорошните големи бедствия в глобалната шивашка промишленост, включително и рухването на сградата на Rana Plaza, показаха ужасяващите условия на труд на работниците, произвеждащи облекло. Все още липсва информираност в обществото, че подобни проблеми съществуват и в други сектори на производство, като производството на обувки и аксесоари. Заплатите на работниците, които осигуряват живот на ръба на бедността, въпреки че са регионално специфични, представляват около 2% от цената на произведените обувки.

Кампанията стартира мобилно приложение, подканвайки хората по целия свят да се присъединят към виртуалния марш до Брюксел, призоваващ ЕС да приеме ясни правила, които да гарантират прозрачност във веригата за производство и доставка на обувки.
Дарявайки нищо повече от своите стъпки, можем да изминем виртуално пътя до Брюксел и да започнем промяната. Приложението ще бъде активно от 31.07, а директен линк можете да намерите тук. По-рано тази година “Смени си обувките” поръча европейско проучване на Nielsen.

То установи, че 50% от европейците имат малко или никаква информация относно производството на обувки, въпреки че мащабът на производство е огромен (над 22 милиарда чифта обувки, произведени само през 2013 г., 87% от които са направени в Азия). Проучването установи също, че 63% от европейците смятат, че ЕС трябва да наложи регулации върху стоките, които влизат на европейския пазар, за да се гарантира, че както правата на работниците, така и тези на потребителите са защитени.

“Поразително е колко малко знаят потребителите за производството на обувките си. Кампанията “Смени си обувките” ще се опита да реши този проблем чрез повишаване на осведомеността на обществото, лобиране на марките и призоваване на законодателите за решаване на ключови въпроси, като например пълната липса на прозрачност, които позволяват злоупотребите с трудови права да продължават. ЕС, като водеща демократична институция, трябва да се заеме с проблема и да създаде ясни регламенти за защита на правата на работниците.”, казват представители на екипа на Фондация ДОИТ, български партньор на кампанията.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Културапреди 16 часа

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

EDMпреди 16 часа

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Музикапреди 16 часа

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Кинопреди 16 часа

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди един ден

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Tехнологиипреди един ден

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Lifestyleпреди един ден

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Tехнологиипреди един ден

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Tехнологиипреди 5 дни

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Tехнологиипреди 5 дни

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

Горещо