Открийте ни и в

Lifestyle

Стартира кампанията „Сменете четката си за зъби“

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Правилната хигиена на устната кухина оказва огромно влияние върху цялостното здраве и благосъстояние. Изборът на правилна четка за зъби и редовната ѝ смяна са ключови за здравето на устната кухина.

Проучване, проведено от OnePoll за навиците на европейците в грижата за устната хигиена разкри, че не следваме основните правила за поддържане на здравна рутина, като редовна смяна на четката за зъби, използване на конец за зъби или вода за уста. Въпреки че настоящата пандемия е накарала над половината от населението да преразгледа отношението си към личното си здраве и да предприеме активни стъпки за подобряването му, едва 34%* свързват подобряването на устната си хигиена с повишаване на цялостното си здравословно състояние.

  • Устната хигиена не е приоритет за една трета* от хората в Европа, сочи проучване на OnePoll
  • 21% от участниците* в проучването признават, че не са наясно с връзката между добрата хигиена на устната кухина и цялостното здраве, близо една трета (26%)* не се чувстват уверени, че мият зъбите си правилно, а 41%* не сменят достатъчно често четката си за зъби
  • Проблемите с устната кухина понякога са свързани с по-широки проблеми като диабет, сърдечно-съдови заболявания, респираторни заболявания и др.

Анализирайки резултатите от изследването „Colgate Palmolive Reboot 2020“, Colgate стартира кампанията „Сменете четката си за зъби“. Основната цел е да повиши информираността на хората колко важно е да се следват 5 основни правила за поддържане на доброто здраве на устната кухина:

  • Мийте зъбите си поне два пъти на ден по 2 минути.
  • Използвайте паста за зъби с подходяща концентрация на флуор.
  • Използвайте вода за уста след хранене, за да премахнете остатъците от храна по зъбите и в междузъбните пространства, както и след всяко измиване на зъбите.
  • Използвайте конец поне веднъж на ден.
  • Сменяйте четката си за зъби на всеки 3 месеца или след всяка инфекция на горните дихателни пътища.

По-голямата част от хората възприемат грижата за устната кухина само като миене на зъбите по два пъти на ден, но не обръщат внимание на избора и смяната на четката си за зъби. Според Световната здравна организация тази тенденция е тревожна, тъй като това е ключово за здравето на устната кухина, което от своя страна е пряко свързано с цялостното благосъстояние и качество на живот. Използването на четка с повредени косъмчета не може да почисти пълноценно, тъй като не достига до трудно достъпните места, по които се натрупва плака. Това крие риск от поява на кариеси и проблеми с венците.

Редовната смяна на четката за зъби е лесна стъпка, която може да подобри значително здравето на устната кухина. Британски стоматолози препоръчват смяната на четката за зъби да става на всеки три месеца, за да е сигурно, че почистваме зъбите си ефективно, тъй като изследванията доказват, че нова четка за зъби ще почисти устната кухина 95% по-добре.

Друг много важен елемент за правилна устна хигиена е смяната на четката за зъби след настинка, грип или друга инфекция на горните дихателни пътища, тъй като микробите могат да живеят по косъмчетата на четката, а влажната среда е благоприятна за размножаване на бактерии.

Според проучването, над една четвърт от анкетираните не използват вода за уста (19%) или конец за зъби (37%)* в ежедневието си. Редовната им употреба е ключова за добрата устна хигиена, тъй като те спомагат за  премахването на  бактериите от труднодостъпните места, до които четката за зъби не може да достигне. Също така пастите за зъби и водата за уста, които включват активни съставки, могат да намалят натрупването на бактериална плака и да намалят нивото на микробите в устата.

Повече от половината респонденти (59%)* мият зъбите си под 2 минути, а близо една трета от тях признават, че посещават стоматолог само в случай, че изпитат неразположение. 19%* признават, че не мислят за здравето на цялата устна кухина, а само за зъбите.

„За повечето хора да мият зъбите си два пъти дневно е рутина, но не сменят четката си за зъби достатъчно често. Това е тревожно, защото е много важно за здравето на устната кухина. Заради повредените косъмчета на четката за зъби, може да не успеем да достигнем до тези области, където се натрупва зъбен камък и съществува риск от кариес и проблеми с венците. Важно е също така да се замени четката за зъби след настинка, кашлица или треска, тъй като микробите могат да живеят върху косъмчетата ѝ, а влажната среда е перфектна основа за размножаване на бактерии. Смяната на четката за зъби с нова ни помага да се грижим както за устното, така и за общото си здраве „, казва Марян Колевски, специалист по орално здраве към  Colgate.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Тялото Live

Lifestyle

Кампании за опазване на околната среда и в подкрепа на по-добро образование в Сердика Център 

MIKA

публикувано

на

от

Между 29 октомври и 1 ноември можете да се включите в инициативите в партньорство с Гората.бг, WWF и „Заедно в час“ 

В края на месец октомври и началото на ноември Сердика Център ще бъде домакин и партньор на цели три благотворителни кампании, организирани от WWF, Гората.бг и „Заедно в час“.

Празнуваме морето с WWF

От 29-ти до 31-ви октомври посетителите на търговския център ще отпразнуват Деня на Черно море заедно с WWF. Още на централния вход на мола гостите ще виждат истинско рибарско корабче с образователни игри на борда. В трите дни на събитието на ниво -1 ще ги очаква атрактивна инсталация – интерактивен фризер. Малки и големи ще се „потопят“ в света на рибите и делфините, за да разберат по-добре живота на морските обитатели и как да го опазят с малки стъпки в ежедневието си. Кулминацията на кампанията ще бъде на 31-ви октомври (събота) от 15:00 до 20:00 часа, когато на къта на WWF на ниво -1 /Малка ротонда/ ще се проведе фотоколажна работилница в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, посветена на Черно море и грижата за морските обитатели.

Повече информация за кампанията по случай Деня на Черно море на WWF можете да откриете тук: https://www.facebook.com/events/260783751992237/

Подаряваме 10 000 дръвчета с Гората.бг

На 1 ноември в 11:00 часа на паркинг ниво +3 в Сердика Център ще стартира съвместната кампания с Гората.бг, като през целия ден организаторите ще подарят 10 000 дръвчета на всички желаещи да се „събудят за природата“. Тази есен Гората.бг празнува 1 милион засадени дървета и в духа на празника ще зарадват дошлите на място с различни фиданки – лесни за засаждане плодни дървета, сред които ябълки, череши, дюли, орехи, както и явори, борове, дъбове, липи и др. Всеки, който желае да се включи в инициативата, ще получи своята фиданка и инструкции за съхранение, засаждане и грижа.

Организаторите призовават всеки да носи свои използвани, но здрави пликове или чували, за да се ограничи максимално употребата на найлонови торби за еднократна употреба.

Повече за инициативата научете тук: https://www.facebook.com/events/677845439808887/

Отличаваме „съвременните будители“ със “Заедно в час“

В духа на празника на Народните будители Сердика Център и „Заедно в час“ ще отличат и представят „съвременните будители“ – 5 социално ангажирани личности, които развиват различни инициативи и проекти в подкрепа на по-доброто образование в България. Повече за инициативата ще можете да научите на 1 ноември на Facebook страницата на Сердика Център.

Събираме капачки, правим добро с „Капачки за бъдеще“ 

Не на последно място – актуална в Сердика Център е и кампанията „Събирай капачки, прави добро“ – партньорство с фондация „Капачки за бъдеще“. На ниво -1 /до Голяма ротонда/ още през месец август отвори постоянен официален пункт, където всеки желаещ може да остави своите събрани пластмасови капачки и да допринесе за набирането на средства за закупуване на медицинско оборудване. Досега в инициативата се включиха хиляди посетители на Сердика Център – подробна информация за пункта и целите на проекта може да бъде открита тук: https://serdikacenter.bg/event/229

Продължете понататък

Lifestyle

Samsung UV Sterilizer – иновативният компактен уред за дезинфекция

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Samsung Electronics Co., Ltd. официално предлага на пазара в България UV Sterilizer – иновативен и компактен уред, произведен от ITFIT, създаден за Samsung, който стерилизира ежедневно използвани предмети. UV Sterilizer идва с основната функция за безжично зареждане и не само дезинфекцира твоите смарт устройства, но и други предмети за честа употреба като химикалки, очила, а дори и четки за зъби. Докато се дезинфекцират телефон или Buds, например, при отваряне на капака, зареждането не спира – отварянето спира само дезинфекцията. С минималистичен дизайн, този стерилизатор ти позволява да поддържаш личните си вещи хигиенично чисти по всяко време и навсякъде. С размери на вътрешната част от 196х96х33 mm, UV Sterilizer е подходящ за предмети с различна големина, а времето за дезинфекция е 10 минути.

Смарт устройства и аксесоари

За повечето потребители смарт телефоните са надежден спътник от сутрин до вечер, което означава, че те биват излагани на открито постоянно. Затова поддържането на хигиената на смартфоните трябва да бъде основен приоритет. UV стерилизаторът е чудесен начин да премахнеш всички нежелани бактерии, които може да са се натрупали по време на сутрешното пътуване до работното място. Краткото време за стерилизация го прави идеален за употреба няколко пъти през деня за по-голяма сигурност и чистота.

Безжичните слушалки са фантастичен спътник през целия ден, независимо къде се намираш. Предвид дългите часове употреба, обаче, е наложително те да се почистват редовно. Благодарение на ултравиолетовия стерилизатор и неговия приспособим според размерите на предметите дизайн, кутийката за съхранение на слушалките и самите слушалки също могат да бъдат дезинфекцирани.

Очила, канцеларски материали и други лични вещи 

Хората, които имат нужда редовно да носят очила, знаят колко е важно те да бъдат хигиенично чисти. Очилата са в непрекъснат контакт с лицето почти през целия ден. За щастие, те също могат безопасно да бъдат дезинфекцирани чрез UV стерилизатора на Samgung.

UV стерилизаторът разполага с двойни UV светлини, което му позволява да стерилизира дори тънки предмети, каквито са очилата. Неговата UV-C светлина убива до 99% от вредните бактерии като Е. coli, Staphylococcus aureus и Candida albicans.

Въпреки че отдавна се намираме в дигиталната ера, химикали и моливи се използват във всеки офис – за подписване за нов договор или водене на бележки по време на среща. Те често се местят от едно на друго място и се докосват от различни хора. Ето защо, редовната стерилизация на канцеларските материали е важна част от ежедневната рутина в името на здравето.

Наличност

UV Sterilizer е наличен в търговската мрежа на мобилните оператори, както и във веригите за потребителска електроника в бял цвят на цена от 79 лв.

За Samsung Electronics Co. Ltd.

Samsung Electronics Co. Ltd. вдъхновява света и оформя бъдещето с трансформиращи идеи и технологии, преобразявайки света на телевизорите, смартфоните, носимите устройства, таблетите, дигиталните уреди, мрежовите системи и хард памет, системите LSI, леярните и LED решенията. За да откриете повече, посетете официалния информационен сайт http://news.samsung.com.

Продължете понататък
Tехнологиипреди 12 часа

ADATA представя IM2P3014 M.2 2242 PCIe Gen3x2 M.2 SSD

Обществопреди 12 часа

Зелена икономика и дигитално бъдеще – стартира 26-ят традиционен семинар на Фондация Българска Памет

Обществопреди 12 часа

Италианец спечели най-дългото състезание в света 3100 мили

Lifestyleпреди 13 часа

Кампании за опазване на околната среда и в подкрепа на по-добро образование в Сердика Център 

Кинопреди 13 часа

Озвучете роля в „Семейство Адамс 2“ и спечелете $2 000!

Музикапреди 13 часа

Концертът на Васил Найденов в Joy Station се мести през декември

Кинопреди 16 часа

Тази Коледа ще празнуваме с нещо „За душата“

Lifestyleпреди 18 часа

Samsung UV Sterilizer – иновативният компактен уред за дезинфекция

Културапреди 18 часа

Зима: Вещици, комети от Боян Манчев – първата книга от поредицата Фантастичен часослов

Кинопреди 18 часа

„Берлин Александерплац“ с награда Синелибри 2020

Горещо