Открийте ни и в

Lifestyle

Стотици българи почистиха любимите си кътчета, вдъхновени от инициативата на Нестле България Recover green 

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

На 5 и 6 септември доброволци от всички точки на страната избраха да направят своята крачка към една по-чиста България, следвайки препоръките за безопасност 

През изминалия уикенд стотици хора от цялата страната дадоха своя принос за по-чиста природа, като се включиха в кампанията на Нестле България Recover green и почистиха място по техен избор сами или с най-близките си хора. Крайбрежната ивица, близкото езеро, кварталния парк или пък градинката зад блока бяха част от местата, за чиято чистота се погрижиха българи от всички възрасти. Наши съграждани от София, Русе, Петрич, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Варна, Бургас, Синеморец, Елхово, Бухово и още много места в страната се припознаха в каузата на компанията за по-чиста България.

Целта на инициативата Recover green бе да насочи още повече общественото внимание към опазването на средата и да насърчи всички към едно по-природосъобразно ежедневие. Сред официалните партньори на инициативата беше Национален младежки форум, а участниците в организираната от него Национална младежка академия почистиха крайбрежната ивица и местността около почивна база „Атия“. Неправителствените организации „Art Against Plastic” и „Зелени мотиви“ също бяха сред официалните партньори на кампанията. В инициативата Нестле България си партнира и с журналиста и водещ Десислава Стоянова и семейството влогъри Ние, нашите и кучето, които в продължение на два месеца предизвикваха своята общност в социалните мрежи да се грижи за природата в ежедневието си, давайки им практични и лесно приложими съвети.

„Ние в Нестле България знаем, че всяко едно действие влияе на средата, в която живеем, следователно на нас самите – на нашето здраве и това на близките ни. Затова е толкова важно да градим ежедневно позитивна култура за опазване на природата. Вярваме, че с общи усилия можем да се борим още по-ефективно както към проблема с изчерпването на водните ресурси и замърсяването им, така и към този с парниковите емисии и отпадъците. Тази инициатива показва, че всички ние можем да се грижим за природата и го правим!“, сподели Нели Ангелова, Директор комуникации Нестле Югоизточен пазар.

През последните два месеца чрез кампанията Recover green Нестле България отправи серия от препоръки и предизвикателства към общността, посветени на три важни аспекта за устойчиво развитие в световен мащаб:

  • Отговорно отношение към водните ресурси
  • Разделно събиране и рециклиране на отпадъци
  • Намаляване на въглеродния отпечатък

Кулминацията на инициативата бе на 5 и 6 септември, когато съветите бяха приложени на практика и стотици българи се погрижиха за по-чистата българска природа.

Инициативата Recover green е част от глобалния ангажимент на Нестле, който обединява всички действия, чрез които компанията има за цел да оказва нулево въздействие върху околната среда до 2030 г. във всички свои дейности.

До 2030 г. компанията цели да има нулево въздействие върху околната среда. Това ще бъде постигнато чрез намаляване на консумацията на вода, вредните газови емисии и изхвърлянето на отпадъци. Нестле се ангажира да сертифицира всичките фабрики на Групата с международния стандарт на Алианс за управление на водите (AWS) до 2025 г. Първите фабрики на Нестле вече бяха успешно сертифицирани.

През изминалата 2019 г. българските офис и фабрика на компанията са спестили над 3 114 m3  вода, 991 т. парникови емисии, 32 т. пластмаса и 43 т. хартия. Показателите за устойчиво развитие на Нестле Югоизточния пазар, част от който е България, показват намаление на потреблението на вода с над 60% от 2011 г., намаление с над 80% по отношение на количествата депонирани отпадъци и намаление с почти 90 % по отношение на въглеродните емисии.

В световен мащаб Нестле изпълнява повече от 500 проекта за пестене на вода във фабриките си. Така резултатът е 3,7 милиона m3 по-малко използвана вода годишно, което се равнява на обема на 1500 олимпийски басейна. Oт 2010 г. досега компанията е ограничила отделеният въглероден диоксид с повече от 30% на тон продукт. За да постигне амбициозните си цели, компанията подобрява процесите на производство на продукти и така ги прави с нисък отпечатък върху околната среда. Това допринася за намаляването на въглеродния диоксид и насърчаването на прехода към 100% възобновяема енергия. Нестле потвърждава и глобалния си ангажимент да използва 100% рециклируеми опаковки или такива за многократна употреба и да намали употребата на пластмаси в световен мащаб с една трета до 2025 г., като работи със своите партньори за насърчаване на кръговата икономика и почистване на пластмасовите отпадъци в океани, езера и реки. В международен аспект компанията стартира инвестиционен фонд за стартъпи, съсредоточени върху разработването на устойчиви решения за опаковки на стойност 250 милиона швейцарски франка.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

26 658 976 изминати крачки в Нестле за Живей Активно!

MIKA

публикувано

на

от

Тита, снимка: ПР

Общо 26 658 976 крачки извървяха привържениците на инициативата Нестле за Живей Активно! на 22 септември в общо 22 града в страната. Столичани отбелязаха 15-та годишнина на най-голямата инициатива за балансирано хранене и активен начин на живот у нас с 4 пешеходни маршрута, а в 21 града в страната се организираха различни инициативи. Денят съвпадна и с националния празник и Европейския ден без автомобили, като в резултат на извървените крачки, Нестле за Живей Активно! спести над 3 тона CO2 на природата у нас.

Провървените крачки се равняват още на повече от 3000 пъти изкачване на първенеца на Балканите – Мусала, 30 пъти отиване и връщане до Черно море, преплуване на р. Искър 30 пъти и 20 пъти преминаване на най-дългия пешеходен маршрут у нас – Ком-Емине.

„Благодарни сме на всички, които се включиха тази година, защото въпреки трудностите и спазването на социална дистанция, успяхме да докажем, че всеки един от нас може да бъде добрият пример за себе си и своите близки. Видяхме много семейства, които ентусиазирано следваха маршрутите и предаваха посланието на своите деца – че движението е в основата на едно по-добро бъдеще както за нас, така и за нашата природа“, коментира Нели Ангелова, директор комуникации Нестле югоизточен пазар.

По всички маршрути хилядите участници изпълняваха и специалните предизвикателства „от място“. Това са лесни за изпълнение упражнения, които всеки може да изпълни – като коремни преси от стоеж, слалом подскоци, клекове с детска количка, странични клекове и други. Примерът за ходенето пеш последваха и Тита и Ballan, които даже се спряха на всички предизвикателства по маршрута НДК – Южен парк и заедно повтаряха упражненията.

Докато резултатите извън София все още се обработват, в столицата чрез дигиталната карта, направена по световна технология от ЕСРИ България, отчете и кой маршрут води в надпреварата по крачки. Най-дълго разстояние са извървели по маршрут НДК – Южен парк, където броят крачки е 7 692 256. На второ място е Борисовата градина, където в почивния ден се извървяха 4 207 30 крачки. 3-то място е за Северния парк с 2 456 000 и на четвърто – най-новият парк в Столицата – Възраждане, с близо милион извървяни крачки. Почитателите на инициативата имаха възможност да се включат и в лекоатлетичен маратон, организиран от федерацията по Лека атлетика, както и да разходят куче в приюта „Фермата“.

Повече за Нестле за Живей Активно!: https://bit.ly/3lGzFGl

Продължете понататък

Lifestyle

БНТ 3 ще излъчва 30 часа на живо от „Ролан Гарос“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

В периода 27 септември – 11 октомври 2020 г., зрителите на БНТ 3 ще могат да се насладят на 30 часа на живо от тазгодишното Открито първенство на Франция по тенис  – „Ролан Гарос“. Основен акцент в програмата на обществената телевизия ще са мачовете на българските звезди – Григор Димитров и Цветана Пиронкова, която след отличното си представяне на US Open получи уайлд карт за основната схема.

Жребият, изтеглен на официалната церемония вчера отреди Григор Димитров да се изправи в първия кръг срещу французина Грегоар Барер. Цветана Пиронкова играе на старта с Андреа Петкович (Германия).

БНТ 3 ще предава срещите, както и полуфиналите и финала при мъжете, финала при жените, както и подбрани интересни мачове от по-ранните фази на „Ролан Гарос“. Специални пратеници на обществената телевизия в Париж са репортерът Калин Гугов и операторът Николай Балкански. Те ще обогатят картината на турнира, която зрителите ще получат, с репортажи и интервюта от мястото на събитието.

Това е 124-то издание на Открито първенство на Франция по тенис. За първи път ще има мачове на закрито, след като в края на миналата година беше изграден подвижен покрив над основния корт „Филип Шатрие“. На четири от игрищата в комплекса беше поставено осветление, което ще позволи провеждането на срещи в тъмната част от денонощието – нещо, което не се е случвало в историята на престижния турнир.

„Ролан Гарос“ е третият за годината от Големия шлем. През 2020 г. ще бъде и последен, тъй като изданието „Уимбълдън“ беше отменен заради пандемията от коронавирус. Френското първенство също беше отлагано на два пъти, но вече всичко в Париж е готово за дългоочакваното начало.

Следете програмата на БНТ 3, за да гледате на живо най-интересните мачове от „Ролан Гарос“.

Продължете понататък

Горещо