Открийте ни и в

Култура

„Страданията на младия Вертер” в ново издание

MIKA

публикувано

на

Забраняваната книжка на Гьоте излиза след почти 30 години отсъствие

„Страданията на младия Вертер” – малкият роман, заклеймяван от едни и възхваляван от други, превърнал Гьоте в литературна знаменитост из цяла Европа, излиза в ново издание на български език след почти 30 години отсъствие от книжарниците. Непреходната творба на немския класик попълва поредицата „Световни литературни шедьоври” на издателство „Кръг”, която включва „Енеида” на Вергилий и още един дебютен роман – „Бедни хора” на Достоевски. Художник на цялата поредица е проф. Виктор Паунов.

„Страданията на младия Вертер” и е сред най-значимите произведения в творчеството на Йохан Волфганг фон Гьоте, който пише романа само за пет седмици и половина, когато е на 24 години. Наполеон Бонапарт го нарича една от най-великите творби в цялата европейска проза. Дебатите около неговата значимост продължават и до днес. Докато немските критици спорят около достоверността на изразените чувства,  прочутият германски писател и литературен критик Марсел Райх-Раницки нарича „Вертер” „един от онези романи, които всеки образован немскоговорящ човек би трябвало да прочете”.

Книжката, посветена на разтърсващата сила на невъзможната любов, предизвиква при излизането си възмущение у моралистите, но въпреки това бурният й успех надхвърля всички граници. Творбата е опияняваща за мнозина юноши в подобно на Вертер състояние. Млади хора из цяла Европа започват да следват примера героя във всичко: облекло, поведение, изказ. Разказва се история, според която млад англичанин припаднал на улицата, когато срещнал автора на „Вертер“. Но това е нищо в сравнение с вълната от самоубийства сред младежите из цяла Европа, последвали примера на нещастно влюбения Вертер. Така започва дискусия за медийния ефект от даването гласност на самоубийствата, която продължава до днес. От 70-те години психологията се занимава с феномена имитационни самоубийства, известен като ефект на Вертер.

Обстоятелствата и съдържанието на романа, написан в духа на младото бунтарско направление „Буря и натиск“, обявяващо се против постулатите на Просвещението и развяващи знамената на личната свобода и властта на чувствата над разума, го поставят в деликатно положение сред съвременниците му. Главният пастор на Хамбург заклеймява романа като безнравствена книга, която прославя прелюбодейството и самоубийството, провъзгласени от християнската религия за смъртни грехове. Градските власти забраняват романа в Лайпциг, Виена и Копенхаген.

На своя довереник Екерман, Гьоте разказва, че е подхранвал писането на тази книжка с кръвта на собственото си сърце. Историците проследяват връзка между романа и платоничните отношения на автора с вече сгодената Шарлоте Буф, както и със самоубийството на приятеля му Карл Вилхелм Йерусалем, който бил влюбен в омъжената Елизабет Херд.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Apollonia

Култура

Наследството на Хауърд Лъвкрафт се преражда в „Рибарят” на Джон Ланган 

MIKA

публикувано

на

от

Изумителната история в духа на романите на Х. Ф. Лъвкрафт, Стивън Кинг и Кормак Маккарти се появява и на български.

Каквито и тъмни желания да криете дълбоко в душата си, има едно същество, което може да ги изпълни. Стига да знаете къде да го откриете и да сте готови да заплатите цената…

На български език вече може да откриете  „Рибарят” от Джон Ланган – романът, станал носител на престижната награда „Брам Стокър” през 2016 г., който променя облика на съвременната жанрова литература, съчетавайки в себе си космически ужас, фина и изпълнена с меланхолия драма, психологически трилър и някои от най-мрачните елементи от английския и немския фолклор.

Разказването на истории е неразделна част от риболова. Повечето са забавни, предизвикват усмивка, а понякога – дори смях, други са странни, а трети сякаш са изпълзели от най-страховитите кошмари. Като историята, която започва нa ceвер от Ню Йорк, сред неизбродимите гори край град Удсток в планината Катскил, на брега на рекичка, наречена Холандския поток.

Ейб и Дан са мъже с тъжна съдба. Изгубили съпругите си, двамата намират утеха в ново хоби, което да ги разсее от самотното им ежедневие – риболова. В един дъждовен ден двамата се отправят към мистериозната река с черни като мастило води и измамни брегове. Ала случайно отбиване в местното ресторантче „При Хърман“ ги завлича на дъното на зловещо и древно сказание, в което сред удавени тайни и прогнили мечти броди една демонична фигура, която местните наричат Der Fischer – същество, изпълняващо човешките желания на твърде висока цена.

А историята на малката Лоти Шмит и нейния баща Райнер, която започва просто като зловеща легенда, следва плавно своя път, докато непрогледният ѝ мрак не се прокрадне отново.

Джон Ланган умело играе с читателските очаквания и създава блестяща история в историята, в която се преплитат сюрреалистични картини, мистика и чист, неподправен ужас. История за гнева и изкуплението, за невъзможността човек да продължи напред и за пагубната сила на желанието.

В духа на романите на Х. Ф. Лъвкрафт и Стивън Кинг и суровите творби на Кормак Маккарти, „Рибарят” е несравнимо по своя размах четиво и пример за съвременна хорър епика, която изцяло ще ви покори.

Българското издание се появява с майсторския превод на Надежда Розова, а за корицата е използвана картината „Puget Sound on the Pacific Coast” (1870) на Алберт Бийрщат.

Продължете понататък

Култура

Кои са „Кралете на Европа” – евротриумфите на новия шампион на Испания „Реал Мадрид”

MIKA

публикувано

на

от

Историята на европейските успехи на новия шампион на Испания.

На 16 юли 2020 г. „Реал” (Мадрид) официално стана футболен шампион на Испания за 34-ти път от създаването си. Междувременно кралският отбор може да се похвали с тринадесет европейски титли – постижение, за което никой друг отбор дори не може да мечтае, и с което феновете на „белия балет” имат основание да се гордеят.

На пазара вече може да откриете българското издание на „Реал” (Мадрид) – Кралете на Европа” – Бялата библия, в която са проследени всички стъпки към пълния триумф на „Реал“ по европейските терени.  Редактор на книгата е спортният журналист Методи Шуманов, а преводач – Стойко Дуков, и двамата горещи привърженици на кралския клуб.

Изданието обхваща периода от знаковия 13 юни 1956 г., когато „Реал“ (Мадрид) побеждава „Стад дьо Реймс“ с 4:3 на „Парк де Пренс“ в Париж, до знаковата тринадесета победа на кралския отбор през сезон 2017/2018 – на 26 май 2018 г. срещу „Ливърпул” на стадион „Олимпийски“ в Киев.

Допълнена със статистки и архивни снимки, книгата е истинско пътуване във времето, проследяващо превръщането на мадридчани в абсолютни господари на Стария континент. От незабравимите футболни зрелища, през срещите с някои от политиците, оформили облика на XX и XXI век, до някои немислими пътувания по време на Студената война, това е разказ за абсолютния триумф, извоюван с усърдни тренировки и непоклатим спортен дух.

„Реал” (Мадрид) – Кралете на Европа” от Сантяго Сигеро рисува ярка картина на онази главозамайваща игра, която пренаписва правилата и живее дълго в сърцето на истинските ценители. Защото създава история.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 13 часа

Яна Титова кани всички на онлайн уъркшоп в рамките на Huawei Smartphone Film Festival 2020

Телевизияпреди 13 часа

Ваканция, изпълнена с магия – нови епизоди на „Островът на летния лагер“

Културапреди 14 часа

Наследството на Хауърд Лъвкрафт се преражда в „Рибарят” на Джон Ланган 

Lifestyleпреди един ден

Сподели своята лятна тренировка с BOEC.BG 

Lifestyleпреди един ден

Samsung стартира продажбите на Galaxy Watch3 

EDMпреди един ден

Най-горещата диджей звезда за това лято гостува на CACAO BEACH CLUB

Музикапреди един ден

Соня Йончева избра Божидар Божкилов за концерта в Пловдив 

Културапреди 5 дни

Кои са „Кралете на Европа” – евротриумфите на новия шампион на Испания „Реал Мадрид”

Lifestyleпреди 5 дни

Samsung стартира предварителните поръчки на най-новите Galaxy Note20 и Tab S7 | S7+

Кинопреди 5 дни

Гледайте сериала „Майки и мащехи“ ексклузивно по Timeless Drama Channel

Горещо