Открийте ни и в

Култура

„Страданията на младия Вертер” в ново издание

MIKA

публикувано

на

Забраняваната книжка на Гьоте излиза след почти 30 години отсъствие

„Страданията на младия Вертер” – малкият роман, заклеймяван от едни и възхваляван от други, превърнал Гьоте в литературна знаменитост из цяла Европа, излиза в ново издание на български език след почти 30 години отсъствие от книжарниците. Непреходната творба на немския класик попълва поредицата „Световни литературни шедьоври” на издателство „Кръг”, която включва „Енеида” на Вергилий и още един дебютен роман – „Бедни хора” на Достоевски. Художник на цялата поредица е проф. Виктор Паунов.

„Страданията на младия Вертер” и е сред най-значимите произведения в творчеството на Йохан Волфганг фон Гьоте, който пише романа само за пет седмици и половина, когато е на 24 години. Наполеон Бонапарт го нарича една от най-великите творби в цялата европейска проза. Дебатите около неговата значимост продължават и до днес. Докато немските критици спорят около достоверността на изразените чувства,  прочутият германски писател и литературен критик Марсел Райх-Раницки нарича „Вертер” „един от онези романи, които всеки образован немскоговорящ човек би трябвало да прочете”.

Книжката, посветена на разтърсващата сила на невъзможната любов, предизвиква при излизането си възмущение у моралистите, но въпреки това бурният й успех надхвърля всички граници. Творбата е опияняваща за мнозина юноши в подобно на Вертер състояние. Млади хора из цяла Европа започват да следват примера героя във всичко: облекло, поведение, изказ. Разказва се история, според която млад англичанин припаднал на улицата, когато срещнал автора на „Вертер“. Но това е нищо в сравнение с вълната от самоубийства сред младежите из цяла Европа, последвали примера на нещастно влюбения Вертер. Така започва дискусия за медийния ефект от даването гласност на самоубийствата, която продължава до днес. От 70-те години психологията се занимава с феномена имитационни самоубийства, известен като ефект на Вертер.

Обстоятелствата и съдържанието на романа, написан в духа на младото бунтарско направление „Буря и натиск“, обявяващо се против постулатите на Просвещението и развяващи знамената на личната свобода и властта на чувствата над разума, го поставят в деликатно положение сред съвременниците му. Главният пастор на Хамбург заклеймява романа като безнравствена книга, която прославя прелюбодейството и самоубийството, провъзгласени от християнската религия за смъртни грехове. Градските власти забраняват романа в Лайпциг, Виена и Копенхаген.

На своя довереник Екерман, Гьоте разказва, че е подхранвал писането на тази книжка с кръвта на собственото си сърце. Историците проследяват връзка между романа и платоничните отношения на автора с вече сгодената Шарлоте Буф, както и със самоубийството на приятеля му Карл Вилхелм Йерусалем, който бил влюбен в омъжената Елизабет Херд.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

Разменени сърца в „Донорът” от Клеър Макинтош

MIKA

публикувано

на

от

Бестселъровата авторка Клеър Макинтош се завръща с кратка новела, която обединява напрегнатия ритъм на трилърите ѝ с дълбоко личната история на едно семейство.

Клеър Макинтош, автор на бестселъровите психологически трилъри „Оставих те да си отидеш”, „Виждам те” и „Игра на лъжи” и съкровената „След края”, ни кара да преразгледаме най-дълбоките си страхове в напрегнатата драма „Донорът”.

Малко след като тийнейджърката Мег получава животоспасяваща трансплантация на сърце, майка ѝ Лизи получава писмо от жена на име Карън, която се представя като майката на донора. Непознатата жена иска да се запознае с детето, в чиито гърди бие сърцето на нейния син, загинал при ужасна злополука. Лизи има основателни причини да се тревожи – донорството винаги се случва анонимно и връзката между пациентите не се насърчава по никакъв начин. Но може ли да откаже на жената, чиято плът и кръв е причината Мег да живее – особено когато сама разбира майчината мъка по загубата?

Лизи взема решение да се срещне с другата жена. Всичко ще протече бързо и лесно, и тя дори няма да споделя на приятелите си какво е решила, защото те със сигурност не биха одобрили. Но каква е цената на тайната? Какво в действителност иска Карън? Превръща ли се Лизи в чужденец в собствения си дом? И колко от това, което Лизи си мисли, че вижда, е реалност?

С добре познатия си стил Клеър Макинтош приковава читателите от първата до последната страница в бързо ескалиращ трилър, в който обратите се сменят с главозамайваща скорост. Макинтош преплита моралната дилема дали е добра идея да се срещнете с хора, чиято загуба е спасила живота на вашите близки, емоционалната тема за донорството на органи и майчината отговорност с деликатен психологически ужас, който остава с читателя дълго след като затвори книгата.

Клеър Макинтош дебютира с трилъра „Оставих те да си отидеш”, който веднага се превръща в най-бързо продаващата се книга на изгряващ автор в криминалния жанр. Романът ѝ печели най-престижната награда за криминална литература във Великобритания – Theakstons Old Peculier Crime Novel, като побеждава доказани имена като Дж. К. Роулинг („Хари Потър”, „Зовът на кукувицата”). Докато в трилърите си Макинтош стъпва върху дългогодишния си опит в Службата за криминални разследвания, в новелата „Донорът” тя изправя една майка срещу най-дълбоките ѝ страхове и най-тежкото предизвикателство.

Продължете понататък

Lifestyle

КО-ОП представя изложба на уникални ръчно изработени килими и аксесоари за дома

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Експозицията е част от представянето на новия български бранд SUBCULTURA 

Форми, цветове, традиция и съвременност са ключовите елементи от нестандартната изложба на ръчно изработени килими и аксесоари за дома, която ще бъде показана в пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП от 27 октомври до 1 ноември. Изложбата е част от официалното представяне на SUBCULTURA – изцяло български нов бранд за ръчно изработени килими и декорация за дома.

Използването на естествени висококачествени материали като 100% вълна, лен и глина са в основата на идеологията на SUBCULTURA, а продуктите им съчетават традиция с ярки цветове, нестандартни форми, изчистени линии и отличителен съвременен дизайн.

„Килимът се счита за важна културна и семейна ценност. Наследство, което се предава през поколенията заради своята художествена стойност и майсторство на тъкачите, които на ръка са създавали произведенията си. Устойчив и неостаряващ. Килимът съдържа духа на своето време. Сякаш носи някаква магическа сила. Той обикновено се превръща в център на дома и ни доставя необичайна радост”, споделят създателите на бранда.

Плод на много любов, труд и вдъхновение, красивите ръчно изработени килими и аксесоари на SUBCULTURA ще се настанят удобно в галерията на КО-ОП, където ще могат да бъдат посетени до 1 ноември, неделя.

Повече информация за SUBCULTURA може да откриете ТУК, а относно изложбата и официалното откриване, следете събитието във Facebook ТУК.

Предвид ситуацията с Covid-19 в рамките на изложбата ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност. В галерията ще се допуска едновременно само определен брой хора, като броят им ще бъде съобразен с размерите на пространството и препоръките за спазване на социална дистанция.

Продължете понататък

Горещо