Открийте ни и в

Lifestyle

Страните от ЕС насърчават решаването на спорове чрез медиация

MIKA

публикувано

на

Медиацията, най – ефективното средство за избягване на конфликти и водене на успешни преговори между спорещи страни, става все по-популярен способ за извънсъдебно решаване на спорове в страните от ЕС, по информация на БГ Семинари.

В периода от 2008 до 2013 г. редица европейски страни предприеха сериозни мерки за насърчаване на медиацията, като в много от тях това доведе до реални резултати, според проучването „Рестартиране на Директивата за медиацията от 2014г., проведено от ADR Center, Италия, в което участие взимат 816 участници от 28-те държави-членки на ЕС. Съгласно проучването, водещи страни по ползване на медиацията като предпочитано средство за разрешаване на конфликти са Великобритания, Германия, Италия, Холандия, където годишният брой на медиациите е над 10 000. Унгария и Полша се нареждат на второ място с от 5 000 до 10 000 медиации годишно, следват ги Белгия, Словения и Франция с от 2 000 до 5 000 медиации годишно. България се нарежда сред страните от ЕС, в които медиацията е най-малко популярна – годишният брой на медиациите у нас е под 500, като подобно е положението и в Гърция, Естония, Кипър, Хърватска, Чехия, Финландия, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Португалия, Швеция.

Какво по-точно е медиацията – медиацията е метод за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице – медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. Медиацията е един от способите за извънсъдебно разрешаване на спорове, наред с арбитраж. В България медиацията е добре позната, но не широко разпространена като практика и има сериозен потенциал за развитие.

Mediation3

Рeдица са ползите от предпочитането на медиацията като способ за решаване на конфликти, пред отнасянето към арбитраж или съдебен процес. Като предимства на медиацията специалистите посочват най-вече спестяването на средства, време и нерви, както и запазването на по-добри отношения между спорещите страни. Споразумението при ползване на медиатор може да бъде постигнато до седмици, докато съдебният процес може да отнеме години. В същото време, крайното постигнато споразумение при медиацията отчита позициите и на двете страни, като то е сформирано от самите тях, а не от трета страна (съд или арбитър) и в този смисъл крайното решение е желано и предвидимо и от двете страни. Именно поради тази причина успеваемостта на медиационния процес (т.е. удовлетвореността и на двете страни) е изключително голяма – около 70 % от споровете завършват с взаимно споразумение между страните. Не е за подценяване и факта, че медиацията може да бъде в пъти по-евтина от съдебния процес, като това спестява средства и време не само на страните в конфликта, но и на затрупаната с дела съдебна система.

 „Една от най-ефективните мерки в ЕС са насърчаване ползването на медиацията като средство е задължителната медиация в определени случаи, а също и задължителните информационни сесии по медиация”, сподели Албена Комитова, медиатор и обучител в  Център за разрешаване на спорове.    „В Европа досега са възприети редица мерки в подкрепа на медиацията в законодателствата на държавите в ЕС. Част от тези мерки са, например, качествени национални системи за акредитиране на медиаторите, възможност съдиите да приканват към медиация, улеснени процедури за принудително изпълнение на постигнатите в медиация споразумения, финансови стимули за страните, използващи медиация. Като най-предпочитани мерки за „смекчен” вариант на задължителна медиация в ЕС се очертават задължително участие в информационна среща на страните, между които е възникнал спора, и задължителна медиация с възможност за страните да я прекратят след първата среща. Италианският модел на задължителна медиация например, показва скок на медиациите от няколко десетки до над 200 000 годишно”, поясни Комитва.

Работна група от представители на медиаторски организации в страната подготвя предложения за мерки за увеличаване ползването на медиацията в България, включващи както стратегически мерки, така и мерки за увеличаване информираността по отношение възможностите на медиацията, финансови стимули и санкции, които да насърчават предварителното решаване на спорове чрез медиация, а също и задължителни елемети на медиация за определени видове дела: задължителна първа среща за медиация, както и възможност съдът да разпореди и задължи страните да използват медиация, ако прецени, че това е подходящо за конкретния случай. Предвиждат се също така и образователни мерки за съдии, адвокати, страни в конфликта, включително и сред по-младото население – в училища и университети.

За периода 2006 – 2014 г. активните медиатори в България, регистрирани в Единния регистър към Министерство на правосъдието, са над 1200. Адвокатите, обучени в медиация, са около 500, а съдиите от състава на СРС и СГС, препращащи към медиация, са над 35 съдебни състава.

Предложенията за насърчителни мерки за ползване медиацията при граждански и търговки дела е предпоставка за увеличение популярността на специалността медиатор, която може да бъде практикувана от лица с различна професионална насоченост: предприемачи и ръководители на дружества и екипи, експерти по управление на човешки ресурси, връзки с обществеността, маркетинг, банков и застрахователен сектор, обучители, журналисти, правни съветници, адвокати, психолози, консултанти, икономисти и др. Допълнителната квалификация може да бъде получена в рамките на няколкодневен курс, провеждан от специалисти в тази област в България, като сертификатите са валидни не само в страната, но в рамките на целия ЕС.  Повече за предстоящи курсове по медиация, организирани от БГ Семинари, можете да прочетете тук.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 4 седмици

Дани Спартак готви в любимата кухня на звездите в Хасиенда Резидънс

Музикапреди 3 седмици

“ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР” на 15 април в зала 1 на НДК

Lifestyleпреди 3 седмици

Дария Симеонова се разкрасява с любимата терапия на Джей Ло

Gamingпреди 3 седмици

HONOR представи революционна технология за мобилен гейминг Gaming+ на MWC 2019

Lifestyleпреди 3 седмици

Деси Бакърджиева дарява две ин витро процедури за Цветница

EDMпреди 3 седмици

Deborah De Luca и Matador гостуват на YALTA CLUB

Културапреди 3 седмици

Интернет сензацията „Човекът с котките“ на Кристен Рупениън излезе на български

Музикапреди 2 седмици

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Lifestyleпреди 2 седмици

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Обществопреди 2 седмици

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Горещо