Открийте ни и в

Култура

Творческите тандеми братя Владигерови и братя Кърпарови с нова музика в коледните спектакли на Танцова компания „Илиев“

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Две представления на успешни свои продукции подготвя фондация „Танцово изкуство – Илиев“ във връзка с десетгодишния си юбилей и коледните празници.

Пръв, на 1-ви декември от 19 ч. в залата на театър „Сълза и смях“ ще се играе новаторският„Извън рамки“, отличителна черта на който е изпълнението на танцовите миниатюри на жива музика. „Никога преди не сме свирили за танцови изпълнения на сцената,“ споделя Констанин Владигеров (композитор и пианист) от Виена. „Очакваме с нетърпение изявата, определно е вълнуващо. Фокусът пада другаде и динамиката е различна.“ Заедно с брат си Александър Владигеров (тромпет) и музикантите-виртуози Недялко Недялков (кавал) и Стоян Янкулов-Стунджи (перкусия), те не само ще съпровождат на живо танците, но и ще вплетат между тях своята най-нова творческа продукция – пет все още неиздадени композиции. Недялко Недялков прибавя своя силно различим почерк чрез една осъвременена копаница, докато музиката на акордеониста Петър Ралчев звучи чрез чуден валс.

Танцова компания „Илиев“ традиционно представя съвременен танц стъпил здраво върху специфичните елементи на българския народен танц. Освен сътрудничество си с цвета на младите българските композитори и музиканти, творчеството на Петър Илиев, авторът на хореографиите, се отличава силно и с това, че успешно съчетава балетджазмодерен и традиционен европейски танц. Резултатът е танцов текст, който със своята динамика и изненадващи обрати държи зрителя със затаен дъх до края на спектакъла.

Музиката на друг талантлив млад творчески тандем – композиторът Светослав Кърпаров и по-малкият му брат Владимир Кърпаров (соло саксофон) ще звучи в представлението на детския спектакъл „Кой открадна чипса?“, който ще се играе на 8-ми декември, от 19 ч., отново в театър „Сълза и смях“. Шестте пиеси, специално създадени от живеещите в Берлин братя, представляват смесица от класика, джаз и традиционно българско звучене и надграждат интригуващия сценарий. Сложни и сериозни като текст, те са закачливи и весели като звучене и почти едно от действащите лица в спектакъла. Хореографията на Петър Илиев ни въвлича в мистериозна приключенска история, която се разгръща в обикновено българско училище. Изправени пред сложна загадка, малки детективи преминават през поредица от комични недоразумения, срещайки различни животинки и дори странни извънземни. С разплитането на ситуацията учениците стигат и до неочаквана поука. Пъстър детски танцово-музикален театър за деца и възрастни, „Кой открадна чипса?“ провокира силно въображението и разбужда артистичния дух у малки и големи. Заплетената му интрига и емоционално поднасяне не оставят никого равнодушен. Мултимедията и костюмите на Ваня Вълкова са истински шедьоври и демонстрират богата и разкрепостена творческа мисъл.

thechips6

снимка: PR

Действието се разгръща на сцената от стотина малки танцьора, които са преминали през едногодишната обучителна програма „Танцуващи хлапета“ на фондация „Танцово изкуство – Илиев“, както и от професионални танцьори и солисти от Националното училище за танцово изкуство. Тази година малките артисти, които ще блестят на голямата сцена са ученици от 103 ОУ „Васил Левски“, ж.к. Филиповци, 116 ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Яна и 140 СОУ „Иван Богоров“ ж.к. Обеля.

%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80

“ИЗВЪН РАМКИ” – 1-ви декември 2016, 19 ч., Театър „Сълза и смях“

Творческа концепция и хореография: Петър Илиев, Музика: Константин и Александър Владигерови, Недялко Недялков, Петър Ралчев и Светослав Кърпаров, Асистент-хореографи: Росица Терзийска и Николина Карагеоргиева

С участието на:

Iliev Dance Company и Александър Владигеров – тромпет, Константин Владигеров – пиано, Недялко Недялков – кавал и Стоян Янкулов – перкусия

“КОЙ ОТКРАДНА ЧИПСА?” – 8-ми декември 2016, 19 ч., Театър „Сълза и смях“

Творческа концепция и хореография: Петър Илиев, Музика: Светослав Кърпаров, Либрето: Людмил Попов, Визуален дизайн: Ваня Вълкова, Соло саксофон: Владимир Кърпаров, Асистент-хореографи: Росица Терзийска и Николина Карагеоргиева, Осветление: Виктор Георгиев

С участието на:

Ученици от 103 ОУ „Васил Левски“, ж.к. Филиповци, 116 ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Яна и 140 СОУ „Иван Богоров“ ж.к. Обеля и солисти от Национално училище за танцово изкуство

Проектът „Танцуващи хлапета“ се осъществява с неоценимата подкрепа на фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

БИЛЕТИ: На касата на театър „Сълза и смях“ и онлайн на: www.salzaismyah.bg/bg/playbill

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Култура

„Кеят на злото“ – кримитрилър роман за разбунтувалия се юноша

MIKA

публикувано

на

от

„Кеят на злото“(изд. Кръг), класическият роман на Греъм Грийн от 1938 г. за вечната битка между доброто и злото, продължава да пленява и днес читатели по цял свят. В своя над осемдесетгодишен живот едно от най-успешните заглавия на Грийн е било адаптирано три пъти за театър (1942, 1943 и 2018 г.), веднъж като мюзикъл през 2004-та и два пъти за голям екран през 1947-а и 2010-а – показателно за актуалността на посланията и сюжета. Днес издателство „Кръг“ публикува романа отново на български език 25 години след единственото му излизане у нас. Преводът отново е на Владимир Германов, а корицата на Дамян Дамянов.

Трилърът ни въвежда в подземния свят през 30-те години в Брайтън, Англия. Бавно и брутално разбулва чистия образ на злото, въплътен в антигероя Пинки, тийнейджър социопат и прохождащ мафиот. Седемнайсетгодишният бос на мафията е безпощаден към жертвите си, едновременно обсебен и отвратен от човешките взаимоотношения и секса. Стряскащо достоверен и свиреп образ на Пинки изгражда британската кинолегенда Ричард Атънбъро в първия филм от 1947-а. Именно този антигерой, символ на разбунтувалия се юноша, дава сила на романа, която резонира до днес. Той предвещава възхода на култа към младостта през втората част на XX в.

Уилям Голдинг (авторът на „Повелителят на мухите“) нарича Грийн „върховен летописец на човешкото съзнание и тревожност от ХХ в.“. Спряган за Нобелова награда за литература през 1966-а и 1967-а Грийн създава 25 романа за 67-те години, в които твори. Печели одобрението на критиците още с първата си прозаическа творба „Човекът отвътре„, която излиза, когато е само на 25. В своите книги английският писател засяга морални и политически проблеми от съвременния свят, често през католическа перспектива. Той приема религията на Ватикана, когато е на 22, заради бъдещата си съпруга Вивиън. Религиозната тематика е толкова изявена в книгите му, че е определян повече като католически писател, отколкото като католик, който е станал писател. За самият себе си казва, че е „католически агностик“. Все пак много от заглавията му се определяни като златен стандарт в католическия роман. „Кеят на злото“ е първият от тази линия, който донася и голям търговски успех на своя автор.

Продължете понататък

Култура

Насред кризата български автор проби в Китай

MIKA

публикувано

на

от

Популярният детски автор Никола Райков подписа впечатляващ договор с голямо китайско издателство за правата върху цялото си творчество, включващо четири детски книги и две настолни игри. „Haitian Publishing House“ откупи правата и за аудио версиите на книгите.

Миналата година китайското издателство придоби правата на приказката-игра „Добросъците“, но впоследствие е взело решение да отправи оферта за всички иновативни произведения на българския автор. Настоящият договор включва и книгите „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Приказка от два свята“. Издателство възнамерява да реализира и аудио версии, които ще окомплектова с книгите посредством ISLI или QR код. „Haitian Publishing House“ откупи правата и на настолните игри „Таласъмски истории“ и „Невидим свят“, чието действие се развива във вселените на книгите.

Основано през 1984 г., издателство Haitian Publishing House оперира в икономическата зона на Шенджен и е едно от най-големите в Китай с годишна продукция от над 600 книги. Читателите го поставят в топ 10 на най-харесваните издателства в страната.

„Такива книги търся от години. Когато завърших редакторската работа по Добросъците, реших да изпратим оферти и за останалите заглавия на автора. Те не само са невероятни истории и игри, в тях човек може да усети любовта на баща, която продължава да пише приказки за своето дете. За мен е удоволствие, че те ще стигнат до китайски деца благодарение на нас“ коментира Чен Шаоянг, редакторка в китайското издателство.

Книгите и игрите на Никола Райков ще бъдат преведени директно от български език от Лин Юсян, която е завършила българистика в университета в Пекин. Очакванията са те да се появят на пазара в Китай през 2021 година.

„Финализирането на сделката се забави малко заради разразилата се епидемия от COVID-19, но важното е, че в крайна сметка издателят не се отказа, въпреки очакваната финансова криза. Смятам, че това е не само огромен личен успех, но и голямо признание за цялата българска литература“ споделя авторът Никола Райков.

Той е роден на 21 юни 1981 г. в Стара Загора. Завършва информационни технологии в Чикаго, след което се завръща в родината ни. Автор е на първите по рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, „Добросъците“ и „Приказка от два свята“. Само за няколко години се превръща в един от най-популярните и обичани детски писатели на България, а книгите му се продават в многохилядни тиражи. Става най-младият носител на престижната награда „Константин Констанинов“ на Министерството на културата и е двукратен носител на „Бисерче вълшебно“ – наградата, в която самите деца гласуват за своята любима книга. Създател е и на настолните игри „Таласъмски истории“ и „Невидим свят“, които също се радват на значим интерес. Повече за творчеството на българския автор можете да научите на сайта prikazka-igra.com.

Продължете понататък

Горещо