Открийте ни и в

Култура

Театър „Азарян“ представя „Корабът „Нощ“ по текстове на Маргьорит Дюрас

MIKA

публикувано

на

В най-новото представление на Театър „Азарян“„Корабът „Нощ“, режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева. 

Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.

През 1978 г. тя публикува кратък текст, наречен „Корабът „Нощ“. Година по-късно, носейки същото заглавие, се появяват театрална пиеса и филм, чийто режисьор и сценарист отново е Маргьорит Дюрас.Текстът разказва дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат.Самата Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана ѝот близък приятел. Изследователи натворчеството на писателката обаче откриват много автобиографични съвпадения. Това произведение е основата, която режисьорът Стилиян Петров избира за своя спектакъл. Двамата с драматурга  и директор на Театър „Азарян“ – Яна Борисова, добавят още няколко нейни текста, изследвайки идеите за сянката, невидимото и еротичното в енигматичния свят на Дюрас.

Премиерни дати: 27 и 28 април 2016

  • сценична версия: Яна Борисова и Стилиян Петров
  • режисьор: Стилиян Петров
  • сценограф: Венелин Шурелов
  • превод: Мария Георгиева, Албена Стамболова
  • костюми: Елица Георгиева
  • композитор: Петя Диманова
  • саунд дизайн: Иван Шопов
  • участват:Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева

Билети: Касите на Билетен център – НДК

Маргьорит Дюрас(1914-1996):

Истинското име на писателката е Маргьорит Жермен Мари Донадиьо. Родена е през 1914 г. във френски Индокитай, днешен Виетнам, в семейство на френски емигранти. Тя напуска

Сайгон, когато навършва 18 години и заминава за Париж. Псевдонимът Дюрас идва от името на малко градче в Аквитания, от където са корените на бащиния й род. Завършва право и политология вСорбоната, а през 1943 г. публикува първия си роман „Безсрамниците“.Името ѝчесто е асоциирано с френския Нов роман, макар тя да отрича подобна връзка.През 1959 г. е номинирана за Оскар за сценария на „Хирошима, моя любов“.Дюрас пише най-известния си роман„Любовникът“, когато е вече 70-годишна. За него печели наградата Гонкур.

[1]La passion suspendue, разговори между италианската журналистка ЛеополдинаПалота дела Торе и Маргьорит Дюрас. Цитатът е преведен от Мина Петрова.

 

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама

Горещо