Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Събития

„Тримата мускетари“ спечели любовта и голямата награда на публиката на Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница

MIKA

публикувано

на

На завършилото в неделя, 11.10.2015 г., първо издание на Европейския фестивал на пътуващия театър, грандиозната световна премиера на постановката на казанлъшкия театър „Тримата мускетари“ спечели сърцата и голямата награда на публиката, а бурните овации и възгласите на публиката: „Гениален режисьор! Артисти от световна класа!“ дълго не стихваха.

[media-credit name=”Филип Трифонов” align=”aligncenter” width=”1024″]Filip Trifonov-Zapadna Germania - otechestvo moe[/media-credit]

Наградата за най-добър актьор отиде при вечното и неостаряващо момче Филип Трифонов, който участва във фестивалната програма с авторския си моноспектакъл „Западна Германия – отечество мое“, а за най-добра актриса  беше отличена Оливера Аризанова от Македония. Наградата на Община Сливница получиха актьорите от „Театър в цигулка“, Чехия за постановката „На тъмно“.

[media-credit name=”Павел Попандов” align=”aligncenter” width=”1024″]Pavel Popandov[/media-credit]

Специален гост на церемонията по закриване беше любимият на поколения българи актьор Павел Попандов, който връчи индивидуалните награди.

В продължение на една седмица (05.10 – 11.10.2015) гр. Сливница беше домакин на престижно международно театрално събитие, а на нейната сцена театрални формации от България и Европа пренасяха магията на театъра и мериха сили за сърцата и умовете на публиката. Многобройните зрители имаха удоволствието да се насладят на високо актьорско майсторство, професионална режисура и театрални постановки, спечелили международно признание и любовта на публиката.

Във фестивалната програма взеха участие следните постановки:

  1. „Речта на селския крал“ – моноспектакъл на Диян Мачев; автор: Румен Леонидов; режисьор: Елин Рахнев; постановка на държавен театър „Димитър Димов“, Кърджали
  2. „Тя“ – моноспектакъл на Оливера Аризанова; автор: Даниела Колева, България; режисьор Васил Михаил; постановка на народен театър „Антон Панов“, Македония
  3. „На тъмно“ – в ролите: Вендула Фиалова, Войтех Липина, Михаела Долежелова и Роман Венцел; сценарий и режисура: Михаела Долежелова и Роман Венцел; постановка на „Театър в цигулка“, Чехия
  4. Импровизации по „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников; постановка на народен театър „Смешен петък“, Молдова
  5. „Западна Германия – отечество мое“ – авторски моноспектакъл на Филип Трифонов
  6. „Аризанска история“ – моноспектакъл на Зоран Раденкович; режисура: Сърджан Живкович; постановка на театър „Хранислав Драгутинович“, Сърбия
  7. „Тримата мускетари“ (световна премиера) – текст и режисура: Николай Гундеров; постановка на общински театър „Любомир Кабакчиев“, Казанлък

[media-credit name=”„На тъмно“ – постановка на „Театър в цигулка“, Чехия” align=”aligncenter” width=”1024″]Na tamno-Teatar v cigulka, Chehia[/media-credit]

Мисията на фестивала е: да предостави сцена за изява на талантливи и успешни театрални формации (професионални и самодейни) от България и Европа; да насърчава мултикултурния диалог, да стимулира културния обмен и обмяната на професионални идеи между творци и артисти от различни краища на Европа; да запознае българската публика с постиженията на европейския театър.

Организатори на Европейския фестивал на пътуващия театър са Община Сливница и No Limits Group Ltd. Събитието се провежда под патронажа на г-н Васко Стоилков, “Кмет на годината” за мандат 2011-2015. Фестивален директор е г-н Бойко Бираджиев, а творчески директор – популярният и обичан режисьор Николай Гундеров. 

Медиен партньор на Европейския фестивал на пътуващия театър е Българската национална телевизия.

Фестивалът и Община Сливница подкрепят домакинството на БНТ на Международния детски песенен конкурс „Евровизия“ 2015.

Виското професионално ниво на участниците, препълнените зали за всички представления и големият интерес към фестивала ни дават увереността, че сме на прав път и Европесйкият фестивал на пътуващия театър ще се превърне в традиция, важна част от културния живот на страната.

На участниците пожелаваме успех в бъдещите им творчески начинания, победителите – поздравяваме, а вас, уважаеми зрители, очакваме с нетърпение през следващата година!

До нови срещи!

 

Бойко Бираджиев,

фестивален директор

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Български традиции на нов глас

MIKA

публикувано

на

от

“Китна”, снимка: ПР

Изложение представя най-добрите комбинации между съвременния дизайн и традиционните български занаяти

Модерни дрехи, аксесоари, керамика и бижута с български шевици и нестандартни мартеници от дърво, хартия, кожа, плат, вълна и лего елементи ще бъдат представени на първото по рода си изложение “Български традиции на нов глас” от 28 февруари до 2 март в София.

Събитието, чиито формални поводи са предстоящият Национален празник на България и Баба Марта, ще представи съвременни интерпретации на българските традиции чрез работата на млади артисти от всички сфери. Внимателно селектираните изложители вдъхват нов живот на вековните български занаяти и поставят народното творчество в нов, глобален контекст, като вплитат в него собствената си визия за мода, музика и аксесоари.

Шевица” е популярен български бранд за шалове и аксесоари, върху които графичният дизайнер Гергана Станкова принтира елементи от автентични български шевици, пречупени през личното й усещане за композиция, цвят и ритъм.

“Шефица”, снимка: ПР

VEZE пък среща съвременния градски дизайн и автентичната българска шевица, извезана от майстор-везбар с над 30-годишен опит в колекции от уникални рокли и ризи.

Отново български шевици са основата на аксесоарите на “Китна” – ръчно бродирани бижута от естествени материали (дърво, плат, метал) – дело на Петя Илиева.

Fusion Embassy е лейбълът, който в последните години отговаря за експорта на качествена етно музика от България в цял свят. И благодарение на него стотици фестивали и клубове могат да се докоснат до магията на българския фолклор, вплетена в модерен звук от всички жанрове. Fusion Embassy ще представи на изложението своята “Етно кошница” от всички албуми на групи, като Оратница, Kottarashki и Мерудия. За първи път на “Български традиции на нов глас” ще се запознаем и с най-новото попълнение в каталога им – специални слушалки, облечени с ръчни шевици, вдъхновени от стихиите и цветовете на четири от най-ярките етнографски области в България!

Специално за изложението дизайнерът на порцеланови чаши Екатерина Лашова ще представи нова колекция с ръчно направени чаши с български шевици.

Изложението ще престави по нещо и за всички, които са готови да разчупят представата си за една от най-българските традиции – посрещането на пролетта и окичването с мартеница! Няколко млади български дизайнери ще представят своята авторска и нестандартна интерпретация и ще ни предизвикат да погледнем с нови очи на любимия аксесоар.

SweetMeUp Boutique ще участват с проекта “Българска сила и красота” и мартеници от вълна, дърво и текстил, изработени от трима автори. Дизайнерът Андреа Милова ще покаже своите “Лууди мартеници” от цветен дървен шперплат. Ще видим и хартиени мандали от Изтока, в които чрез традиционните мартенски конци Aquelia Design вплита енергийно пожелание за благополучие, здраве и късмет. Ани Станимирова пък ще донесе ръчно изработени цветни мартеници от полимерна глина с уникален дизайн. А Crocus ще представят своите мартеници, в които езически символи се изрисуват с пирография и акрилни бои върху естествена кожа с метални елементи.

Изложението ще се състои в столичния Maxi Club (бул. Симеоновско шосе 110).

Входът е свободен!

Продължете понататък

Галерия

Луис Басат се завръща в България за изложба в Националната галерия

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за oткриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“, която ще представи част oт произведенията от колекцията в Националната галерия, Двореца,  от 1 март до 9 април 2018. За създаването на една от най-значимите колекции за съвременно изкуство, известният рекламист ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер“ на 28 февруари от 18 часа в изложбената зала на Roca – Експо Баня София. Събитията са основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата включва 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхоу и Кристо. Те ще бъдат представени лично от колекционера и от посланика на Кралство Испания в България Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес в официално откриване на 1 март от 18 часа.

В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат” – един от най-представителните фондове с ключови произведения от историята на изкуството на XX век. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над три хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанското изкуство от периода  след Гражданската война до наши дни. От 2009 седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството „Музей за съвременно изкуство в Матаро“ и „Колекция Басат”. Намира се в сградата „Нау Гауди”, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883.

Това е четвъртото посещение на колекционера в България. В края на 2016г.  той пристигна с 33 творби от личната си колекция на изложба в Националната галерия, Квадрат 500. Тогава той представи и последната си книга „Креативността“ на отворена лекция в Аулта на Софийския университет, на която присъстваха над 400 студенти, журналисти и професионалисти от рекламния бизнес. На тържествена церемония в Министерство на външните работи Луис Басат получи и отличието “Посланик на добра воля” от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

Луис Басат е един от най-известните испански рекламисти и колекционери. Семейството му е със сефарадско-еврейски корени и произхожда от Шумен. През 1912 се мести в Истанбул, минава през остров Корфу и се установява в Барселона. На 24-годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 основава рекламната агенция Bassat & Asociados, днешната Bassat Ogilvy, част от Ogilvy & Mather Group. Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992, носител е на над 400 награди в областта на рекламата. През 2004 името му фигурира в списъка на „Най-влиятелните мъже в рекламата”. През 2006, когато навършва 65 години и се пенсионира, Bassat Ogilvy е първа сред рекламните агенции на Иберийския полуостров.

Проектът се осъществява по инициатива на Институт Сервантес и Посолството на Испания в партньорство с Националната галерия в София,  Рока България, УниКредит Булбанк, Ogilvy Group Bulgaria и Фондация „Отворени изкуства“ и със  сътрудничеството на Столичната община.

Програма на събитията от посещението на Луис Басат в България:

/1 март, 11 часа – Национална галерия, Двореца, Бална зала, (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Пресконференция

/ 1 март, 18 часа – Национална галерия, Двореца,  (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Официално откриване „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Изложбата продължава от 1 март до 9 април 2018

/ 28 февруари, 18 часа – изложбената зала Roca – Експо Баня София

// Лекция „Животът на един колекционер“

Продължете понататък

Горещо