Открийте ни и в

Кино

Филмът като инструмент

MIKA

публикувано

на

3 специални госта, множество представяния и два майсторски класа включва паралелната програма на Международен фестивал на етнографския филм в София. 

Тази година фокусът на филмовия форум е върху германската школа във визуалната антропология, с която ще ни запознаят чрез майсторските си класове двама от най-изявените й представители.

На 13 май д-р. Беате Енгелбрехт ще обучава български документалисти и антрополози по темата „Социалните мрежи на мексиканските мигранти – видеото като изследователски метод“. От 1985-а година тя работи антрополог, автор и продуцент на етнографски филми. Директор е на Международния фестивал на етнографския филм в Гьотинген над 20 години, а в последните няколко десетилетия е осъществила множество пътувания и снимки в Мексико, Буркина Фасо, Индия и Индонезия. Пред българските си колеги тя ще покаже как използва видео заснемане и анализ за разкриване на особеностите на труднопроследимите емигрантски мрежи във Флорида през живота на едно семейство.

Вторият специален гост на фестивала от Германия пък е асистентът на Беате Енгелбрехт – Ана Зийгърс-Крюкеберг – научен сътрудник в „Институт Макс Планк за изследване на религиозното и етническо многообразие“ и докторант по културна и социална антропология в университета в Гьотинген. На Международния фестивал на етнографския филм в София Ана Зийгърс  ще представи първия си пълнометражен филм „Различен вид многообразие. Астория, град Ню Йорк“. Лентата, чиято прожекция в 19.45 в Културен център G8 е с вход свободен, показва неповторимата атмосфера, сблъсъци, проблеми и специфики в живота на един от най-разнородните квартали в САЩ – Астория (Ню Йорк).

Третият специален гост на фестивала е  Ролф Хусман, чиито майсторски клас е с тема „Създаването на филмови портрети във визуалната антропология“. Повечето филми във визуалната антропология разглеждат специфични аспекти от културата на етнически групи по цялото земно кълбо. Тази област може да включва също и филмови портрети на (визуални) антрополози, чийто принос към дисциплината е едновременно представен и дискутиран. Подобен пример е българинът Асен Баликси – единственият жив член на групата етнографи, които оформят полето на визуалната антропология в средата на 60-те години на миналия век. В своя клас Ролф Хусман ще разгледа проблемите, които възникват при създаването на такива филми, като ще подкрепи разгледаните казуси с откъси от собствената си филмография.

[media-credit id=2 align=“aligncenter“ width=“1024″]Astoria pic[/media-credit]

Част от паралелната програма на фестивала е и проектът „Далечни песни” на младата фотографка Марги Русева, която събира истории и образи на хора, запечатани от почти 6 години пътувания из Родопите.

Международен фестивал на етнографския филм (МФЕФ) продължава до 16 май в София и представя различни проявления и елементи от култури по цялото земно кълбо с прожекции с вход свободен в Културен център G8, Софийски университет и Гьоте-институт.

МФЕФ – София 2015 се организира от Сдружение за културни инициативи в партньорство с Катедра „Етнология“ към СУ „Св. Кл. Охридски“ и Академично етноложко сдружение, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г., Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски“,Културен център на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Tехнологиипреди 4 седмици

Acronis Foundation открива ново училище в Нуево Чимботе, Перу

Tехнологиипреди 4 седмици

Подкрепяме борбата с пиратството, но не и репресията върху малкия и средния бизнес в страната

EDMпреди 4 седмици

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Tехнологиипреди 4 седмици

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Музикапреди 4 седмици

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Tехнологиипреди 4 седмици

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Tехнологиипреди 4 седмици

VIVACOM предлага нови облачни и хостинг услуги за корпоративни клиенти

Кинопреди 4 седмици

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 4 седмици

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Културапреди 4 седмици

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

Горещо