Открийте ни и в

Танц

Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ със стипендиантки в Pacific Northwest Ballet School

MIKA

публикувано

на

На 7 юли 2014 г. две от най-талантливите ни млади балерини – стипендиантки на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ и Фондация Фондация “Америка за България” – започват интензивно обучение в известното Pacific Northwest Ballet School – една от трите най-добри балетни институции в САЩ.

Никол Джиброва, завършила тъкмо балетното училище в Бургас, и Мартина Сергиева от Националното училище за танцово изкуство в София, бяха избрани като двете най-добри балерини по време на програмата “Танцова работилница”, провеждаща се ежегодно през месец април под ръководството на световно утвърдени хореографи от САЩ и Европа.

Петър Илиев, основател и артистичен директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ и “Танцова работилница”, преподава от години в лятната интензивна програма на Pacific Northwest Ballet (PNB) School в Сиатъл, САЩ. Благодарение на авторитета му и целенасочените преговори и усилия в тази насока, Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ е сред малкото организации, а България – сред малкото страни в цял свят, получили възможността да изпращат свои танцьори за обучение в известното PNB School (солисти на компанията PNB видяхме неотдавна в последното издание на Американски балет за България в Софийска опера и балет). През 2013 г. в летния курс участват само 5-6 чуждестранни танцьори, сред които и българите. През 2014 г. Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ за първи път получава възможността да изпрати не само един, а двама стипендианти. Също толкова танцьори изпраща през 2013 г. например и известното германско училище Palucca Hochschule.

Петър Илиев преподава характерни танци в лятната интензивна програма на Pacific Northwest Ballet в Сиатъл от 2003 г. до момента. Две години по-късно, през 2005 г., той е привлечен и към преподавателския състав на Ballet Chicago. Петър Илиев е завършил Държавното Хореографско Училище в София, а след това и Института за Музикални и Хореографски Кадри – София. Започва професионалното си развитие като солист на Ансамбъл “Филип Кутев.” След пет годишна работа с ансамбъла продължава образованието си в американския Държавен Танцов Институт в Ню Йорк, където работи в тясно сътрудничество с един от гурутата на американския танц – Жак Дамбоа. В последствие Илиев е помощник-артистичен директор на танцова компания “Believe In Me” в Остин, Тексас; преподавател по танци в специализирано училище по изкуствата “Гарфийлд” – Калифорния; артистичен директор на “Уестуинд” – една от първите танцови компании в САЩ, чиято мисия е запознаването на американската публика с богатството на етническия танц. През 2008 г. Петър Илиев възобновява и дейността си в България, основавайки Фондация „Танцово изкуство – Илиев”. Сред нейните изключително успешни образователни програми са: пролетните и летните издания на интензивните курсове “Танцова работилница Dance It!”, както и детската програма за ученици от общообразователните училища в София “Танцуващи хлапета”, която през 2013 г. завърши с детската танцова постановка „Клик”, играна в Зала 1 на НДК като част от програмата на Sofia Dance Week. През 2013 г. Петър Илиев също се изяви и като един от членовете на журито в музикалното риалити „Магаданс – Предизвикателството”. Паралелно с това той активно преподава танц и създава хореографии в Англо-американското училище в София, а през м. май 2014 г. стартира собствената си танцова компания в България с премиерния спектакъл ‘”5х5+1” в партньорство с едни от най-известните ни етно-джаз музиканти като Петър Ралчев, Пейо Пеев, Стунджи.

Никол Джиброва завърша Националното училище за музикално и сценично изкуство ”Проф. Панчо Владигеров” – Бургас през м. май 2014 г. От 2008 г. танцува и в спектакли на Държавната опера в Бургас. Дългогодишен участник в международните интензивни програми “Танцова работилница” на Фондация “Танцово изкуство – Илиев”, в „Балетна академия Марян”, в Международния фестивал на изкуствата „Радост на брега“. През 2011 г. е наградена от кмета на Община Бургас за отлични постижения в изкуствата.

Мартина Сергиева завършва 10 клас в Националното училище за танцово изкуство в София. Тя има редовни изяви в концертите на НУТИ, както и в постановки на  Националната опера и балет. През 2010 г. танцува в Европейския парламент в Брюксел по случай Националния празник на България. Носител е на отличие за млада надежда от конкурса  “Калина Богоева 2013 г.”

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

36-ото издание на Аполония ще оживи Созопол с разнообразна програма 

MIKA

публикувано

на

от

снимка:ПР

Влади Ампов – Графа и група „Фондацията“ са само част от любимите български изпълнители, които ще зарадвaт гостите на Фестивала

Тази година Аполония отново ще представи специална програма с повече от 30 културни събития. 36-ото издание на любимия на мнозина Фестивал на изкуствата ще събере на едно място обичани изпълнители, актьори, писатели и други популярни творци. Пълната програма на Аполония може да бъде открита на официалния сайт – www.apollonia.bg, а билетите за събитията се предлагат в мрежата на Eventim.

Дългоочакваният Фестивал отново ще представи редица вълнуващи изпълнения, премиерни филми и театрални представления, като всички ще се проведат под открито небе.

В програмата на 36-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония ще се включат едни от най-обичаните съвременни музиканти и групи, като Любо Киров, Влади Ампов – Графа, Ицо Хазарта и група „Фондацията“, които ще изпълнят на сцената хитовите си песни – „Всички пътища водят към теб“, „Ти грееш“, „Дива роза“, „Имам човек“ и много други.

Почитателите на българското кино ще имат невероятната възможност да гледат премиерните продукции „Страх“ на Ивайло Христов и „Мълчание с достойнство“ с режисьор Адела Пеева, а един от най-ярките акценти по време на Фестивала ще бъде излъчването на късометражните анимационни филми, „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ на художника и режисьор Теодор Ушев.

Изненада в тазгодишния майсторски клас, воден от големия оперен певец Орлин Анастасов, ще бъде участието на популярната руска пианистка и диригент Лариса Габитова. По традиция, класът ще завърши с концерт на участниците, като част от програмата на Аполония 2020.

снимка:ПР

По време на Фестивала посетителите ще могат да се насладят и на няколко премиери на книги, сред които са „Аполония Понтийска. Колекции на Лувър и български музеи“, „Земното щастие“ на Георги Лозанов, а Стефан Вълдобрев ще представи своята първа „Книга на песните“.

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства. 

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на: https://www.apollonia.bg/

На Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/ 

И на Instagram страницата на фестивала: https://www.instagram.com/apolloniabg/?hl=bg

Билети за Фестивала може да закупите от тук: https://www.eventim.bg/bg/tursi/?searchText=%D0%90%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+2020&lang=bg

Продължете понататък

Култура

ONE DANCE WEEK 2020 ще се проведе през пролетта на 2021 година

MIKA

публикувано

на

от

Dimitris, снимка: © Julian Mommert

Поради огромния интерес и разпродадените места на двете обявени дати за новия спектакъл на Димитрис Папайоану, ONE DANCE WEEK ще представи спектакъла в още две вечери  

13-то издание на международния фестивал за съвременен танц ще се случи от 13 май до 6 юни на ’21-ва година. Постоянно променящите се условия за използването на театрите (до 30% от капацитета ), както и цялостно влошаващата се картина с разпространението на вируса в страната, доведоха до това тежко за нас решение. Здравето на всички почитатели на съвременния танц, както и на артистите, поканени да участват в програмата на фестивала, е от първостепенно значение и не бихме желали да го подлагаме на риск.

Съвсем скоро ще бъде обявена и цялата програма на 13-то издание на ONE DANCE WEEK.

Представянето на най-новата сценична творба на Димитрис Папайоану в Пловдив ще се проведе на 13, 14, 15 и 16 май 2021. Всички закупени билети за датите 3 и 4 септември 2020 важат без презаверка за датите 13 и 14 май 2021. Разпродадените места ни вдъхновиха да договорим още две допълнителни дати и така в програмата на фестивала за 2021-а представянията на спектакъла на Папайоану стават общо 4. Билети за 15 и 16 май са вече в мрежата на еPay.

Предвидената за май 2020 г. световна  премиера на дългоочаквания спектакъл на Димитрис Папайоану не се състоя заради световната пандемия и се очаква през декември в Атина. Българската публика отново ще е бъде една от първите в света, която ще има изключителната възможност да се докосне до новото произведение на един от най-значимите световни артисти в областта на съвременните изпълнителски изкуства.

Кадър от репетиция © Julian Mommert

Спектакълът ГРАЦИИ на италианската хореографка Силвия Грибауди, който беше насрочен за 20 септември 2020 г. в Дом на културата “Борис Христов”, ще бъде представен на 6 юни 2021 година, като част от 13-ото издание на ONE DANCE WEEK.

Епидемичната  обстановка в страната и рестрикциите за провеждането на културни събития на закрито наложиха преместването на фестивала през май-юни 2021. Всички закупени билети за спектакъла важат без презаверка за 6 юни 2021 г. Допълнителна информация ще намерите тук.

За огромно съжаление на организаторите европейската премиера на спектакъла ПИСЪКЪТ НА МЕДУЗИТЕ на канадския хореограф Алън Лейк отпадна от програмата на 13-ото издание на ONE DANCE WEEK. Причината е съвпадение между новите дати на фестивала през пролетта на 2021 година и отдавна планираното турне на компанията в Мексико по същото време.

Всички, закупили билети за спектакъла на 27 септември в Дом на Културата “Борис Христов” в Пловдив, могат да върнат своите билети на касите на EasyPay в цялата страна, с краен срок 30 септември 2020 година, а допълнителна информация ще намерите тук.

Билети за спектаклите през май месец 2021 в Дом на културата “Борис Христов” вече можете да намерите на касите на EasyPay и онлайн от мрежата на EpayGo.

За повече информация следете  www.onedanceweek.com

13-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.  Билети се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства, с подкрепата на “Пловдив 2019” и Министерството на Културата на Република България.

Продължете понататък

Горещо