Открийте ни и в

Красота

Фото паралели Пловдив / Брюксел очакват гостите на Нощта на галериите в Пловдив

MIKA

публикувано

на

Фотографът Здравко Йончев откри есенната програма на Българския културен институт в Берлин със своята изложба „Старите минерални бани на София и лицата на града“. Откриването беше на 7 септември, а изложбата ще остане две седмици и ще върви паралелно с най-голямото събитие за изкуство в Берлин – Berlin Art Week.

По-късно през годината изложбата ще гостува и в гр. Дюселдорф, Германия. Тя се осъществява с подкрепата на VIVACOM Art Hall и Столична община и включва едни от най-впечатляващите фотографии на Здравко Йончев от поредиците му за старите минерални бани в кв. Овча купел, Горна баня и Банкя в столицата. Освен снимките – картини от баните, в изложбата са показани и работи на фотографа от градските му импресии от София, Пловдив и Брюксел.

Много повече от впечатляващите урбанистични пейзажи на Здравко Йончев, уловени по време на два негови престоя в Пловдив и Брюксел през 2015 г., ще могат да бъдат разгледани в изложба на открито в Пловдив по време на Нощта на музеите и галериите. Събитието ще се състои през идния уикенд, 11 и 12 септември. Изложбата е подредена по покана на VIVACOM Art Hall специално за Нощта и ще може да бъде видяна пред Градската Художествена галерия в Пловдив.

Пловдив – един от най-красивите български градове и бъдеща Европейска столица на културата през 2019 г.; център, носещ историята и обединяващ културите на траки, римляни, българи, турци, гърци, арменци, евреи; един от българските носители на съвременната идея за толерантност и обединена Европа.

Брюксел – „столицата“ на ЕС, започнал съществуването си през 7 век сл. Хр. и преминал през културен разцвет и войни; приютил в днешно време институциите – символи на европейската идея за обединение, както и хора от цял свят.

Сходен или различен е градският облик на тези два града? Или това зависи от окото и душата, които наблюдават…?

С тези размисли ще посрещне изложбата гости и пловдивчани в петък вечер.

Малко над 30 годишен, Здравко Йончев се занимава с фотография повече от 10 години. Дипломиран треньор по бейзбол, специализирал спортен мениджмънт, преди няколко години той решава да се посвети изцяло на фотографията:

“Зад бариерите има огромен син океан. Осъзнах, че фотографията е моят океан. В миналото се занимавах със спорт, но сега наистина открих своята страст.”

Освен големия му проект за художественото заснемане на старите минерални бани в София, продължен със серии градски фотографии и със заснемането на други западащи паметници на културата – като например „Къщата с ягодите“ в София, друга инициатива на фотографа Здравко Йончев е неговият АртФотоФонд. Този “фонд” има за цел чрез професионално фото заснемане да подпомага популяризирането на идеи и проекти с обществена значимост в сферата на културата и изкуствата, образованието, спорта, опазването на околната среда и др. През последните години Здравко Йончев работи като фотограф и по редица проекти в сферите театър, танц, експериментално изкуство и др., снима за някои медии, както и за различни публични и частни събития. Сред последните му големи изложби са: „Лицата на града“ през април 2015 г. във VIVACOM Art Hall и „Старите минерални бани на София“ през Народния театър през 2014 г. в подкрепата на кандидатурата на София за Европейска столица на културата.

За повечето си проекти и всички изложби фотографът работи в партньорство с арт мениджъра Розалина Лъскова.

Новатор по дух, отворен за предизвикателства и вярващ в промяната, Здравко Йончев се стреми да променя представите за фотографията като визуално изкуство: „Определям моите снимки като симбиоза между фотография и рисуване. Опитвам се в тях винаги да влагам частица от мен, някаква художествена интерпретация, някакъв елемент, който да направи момента на действие още по-изразителен.“

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

EDMпреди 4 седмици

July Morning идва с Eddy M в Cacao Beach Club

Tехнологиипреди 4 седмици

Venza ще си партнира с DataArt за разработването на високотехнологично решение в сферата на туризма

Музикапреди 4 седмици

‘Late Night Feelings’, новият албум на Mарк Ронсън

Tехнологиипреди 4 седмици

Теленор представя за първи път интерактивен онлайн театър

Кинопреди 4 седмици

Стартира продажбата на билети за най-величествената история тази година „Цар Лъв“

Lifestyleпреди 4 седмици

Фолклорна магия оживява в подлеза на Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Културапреди 4 седмици

 „Ерик“ от сър Тери Пратчет в ново луксозно издание

Телевизияпреди 4 седмици

“Джереми Уейд: тъмни води” с премиерни епизоди по Discovery Channel

Lifestyleпреди 4 седмици

С Форум „140 години, посветени на здравето“ УМБАЛ „Свети Георги” отбеляза празника си

Музикапреди 3 седмици

Кygo & Whitney Houston: ‘Higher Love’

Горещо