Открийте ни и в

Култура

Хуан Сънми разказва историята на „Кокошката беглец“

MIKA

публикувано

на

kokoshkata_beglec_coverС изкусна алегория, ярки образи и универсални послания корейската писателка Хуан Сънми разказва историята на „Кокошката беглец“ (ИК „Изток Запад“). Носачката Ипсак, чиято простичка мечта е да бъде майка и да живее с отрочето си на свобода, провокира размишления върху общочовешките теми за любовта, свободата, самоопределението, майчинството…

Затворената в клетка носачка Ипсак, която е и „Кокошката беглец“, е дошла на бял свят с една-единствената задача: да снася яйца. Всеки път, когато фермерът взима нейните яйца – нейните потенциални рожби, – сърцето на Ипсак се свива от болка: тя мечтае да отгледа свое пиленце, докато живее на свобода в двора, както някои други. В мъката си клетата кокошка спира да се храни и скоро е изхвърлена с други болни кокошки в яма близо до фермата. Борбената Ипсак успява да се спаси и отива при събратята си в двора. Но се сблъсква с друга несправедливост – отхвърлена е, защото е различна. Единственият, който се застъпва за нея, е див паток с ранено крило, който живее с домашните животни. Прогонена и от двора, Ипсак се изправя пред предизвикателствата на живота извън фермата, борейки се да оцелее в напълно нова – и враждебна към различните – среда. Самотна и отчаяна, че не може да отгледа свое дете, кокошката е на път да се откаже да мечтае, но както често пъти в живота – в най-неочаквания момент – чудото се случва: тя намира изоставено яйце и всичко отново придобива смисъл.
Тежките борби на живот и смърт, които Ипсак води, за да брани живота на „своето“ отроче – както на полето, така и в двора – и постоянните пречки и опасности, с които се сблъсква, пленяват читателя неотвратимо. Да, „Кокошката беглец“ е много повече от обикновена история за животинска ферма – тя представя точна картина на обществото, фокусирайки се върху теми като осиновяването, силата на приятелството, егоизмът, отхвърлянето на различните… По този начин авторката Хуан Сънми ни принуждава да се замислим за любовта, свободата, самоопределението, майчинството…

Българското издание на книгата включва оригиналните корейски илюстрации, дело на Ким Хуанйон.

Хуан Сънми е родена през 1963 г. в Южна Корея, живее в Сеул. Автор е на 30 книги в различни жанрове, преведени на повече от 15 езика. „Кокошката беглец“ носи световна известност на Сънми и днес е една от най-популярните и обичани корейски книги за деца.

illustration_3

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

No Banner to display

Кинопреди 2 седмици

„Цар Лъв“ продължава да господства у нас с боксофис над 2 млн. лева досега!

Дръм и Баспреди 2 седмици

HMSU: Завръщането на Chase & Status

Tехнологиипреди 2 седмици

Кирил Николов-Дизела с нов опит за рекорд по маршрута Е4

Lifestyleпреди 2 седмици

Спечели вълнуващо пътешествие в Европа с Wizz Air, Радио N-JOY и American Tourister

Tехнологиипреди 2 седмици

Екипът на МенторМейт надхвърли 500 служители

Tехнологиипреди 2 седмици

DataArt пуска решение с отворен код, спестяващо време и ресурси на .NET разработчиците

Tехнологиипреди 2 седмици

eSky Group на 5-ти континент за 15-ия си рожден ден

Културапреди 2 седмици

Сборникът „Истории от 90-те“ с предпремиера във Варна този петък

Lifestyleпреди 2 седмици

Последен шанс за участие в конкурса за мобилна фотография Huawei InFocus Awards с награда 10 хиляди евро

Lifestyleпреди 2 седмици

Лидл България те предизвиква да споделиш твоето мнение

Горещо