Открийте ни и в

Общество

Човекът от лабораторията на социализма в центъра на най-новата постановка на Иван Добчев

MIKA

публикувано

на

 снимка: ПР

Какво остана след падането на социализма? Какви са съвременните хора и какво остана вътре в тях? Тези и други дълбоки въпроси поставя най-новото заглавие от репертоара на Театрална работилница „Сфумато” „Светлото бъдеще на битака” на режисьора Иван Добчев. Текстът е по романа „Време секънд хенд: Краят на съветския човек” на белоруската писателка и разследващ журналист Светлана Алексиевич. Авторката е носител на Нобелова награда за документалната си проза.

Представлението ще бъде показано на 24 април от 19.00 часа на сцената на ТР „Сфумато“. Участват актьорите: Свежен Младенов, Йордан Ръсин, Иван Николов, Димитър Крумов, Стилиян Желязков, Йордан Биков, Гергана Кофарджиева, Дария Симеонова, Неда Спасова, Виттория Николова, Василена Винченцо, Катерина Керемедчиева, Кристина Кулиш, Сребрина Георгиева

Постановката е дълбоко хуманна, представя истински истории, емоционални изповеди за един отминал вече живот, изгубен, но оставил траен белег и страх в съзнанието ни. В днешната демокрация живеят редом жертви и палачи. В центъра на спектакъла е темата за човека, живял по времето на социализма и падането на СССР. Човекът, посрещнал свободата, без да знае как да я използва.

В „Светлото бъдеще на битака”  режисьорът Иван Добчев ярко споява драматичен текст и брилянтна актьорска игра, за да въздейства и насочи публиката в размисли за тази грозна и тъжна страна на адаптацията към демокрацията. Героите разказват своите спомени в прочувствени монолози, напоени с много от болка и ужас. Няма главни роли, а всеки е трагически персонаж. В театралното пространство остава да витае носталгията, но и споменът за жестокостта и затворът на човешката душа в границите на социализма. Силно въздействаща сцена от представлението е тази с битака на Арбат. Част от актьорите, свити под найлон, продават на сергии, претрупани с предмети от социализма. Обичайна тъжна картина дори в центъра на София. Младата актриса Василена Винченцо в пламенен монолог разпалва темата защо днес нещата изгубват стойността си, защо заличаваме и продаваме собствената си история за няколко долара, има ли я въобще стойността и останал ли е морал в човека?

ИВАН ДОБЧЕВ ЗА ПОСТАНОВКАТА:

„Трагически персонаж или „съветщина”/ съветски боклук е създаденият в лабораториите на марксизма-ленинизма „HOMO SOVIETICUS” – това е въпросът, на който се опитваме да намерим отговора с актьорите. Това е тест за нашата българска душа и за нейната способност да съ-участва, да съ-страдава Другия, различния…който страшно много прилича на бащите и майките ни, на нашите баби, лели, вуйчо ваньовци. Припознаваме го в себе си.“

Дълбок, интересен и много смислен спектакъл, изправящ публиката пред въпроси, които остават да висят мълчаливо в пространството. Отговорите са вътре във всеки от нас.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

No Banner to display

Lifestyleпреди 4 седмици

Дани Спартак готви в любимата кухня на звездите в Хасиенда Резидънс

Музикапреди 3 седмици

“ВРЕМЕ ЗА ФОЛКЛОР” на 15 април в зала 1 на НДК

Lifestyleпреди 3 седмици

Дария Симеонова се разкрасява с любимата терапия на Джей Ло

Gamingпреди 3 седмици

HONOR представи революционна технология за мобилен гейминг Gaming+ на MWC 2019

Lifestyleпреди 3 седмици

Деси Бакърджиева дарява две ин витро процедури за Цветница

EDMпреди 3 седмици

Deborah De Luca и Matador гостуват на YALTA CLUB

Културапреди 3 седмици

Интернет сензацията „Човекът с котките“ на Кристен Рупениън излезе на български

Музикапреди 2 седмици

‘The One’, актуалният сингъл на британската соул и ар енд би дива – Джорджа Смит

Lifestyleпреди 2 седмици

Холивудската актриса Дженифър Анистън се подмладява с Ултера

Обществопреди 2 седмици

Aniventure Comic Con обяви част от звездите, които ще посетят България през септември

Горещо