Открийте ни и в

Интервю

Юлия Журавльова: “В балета всяка стъпка, всеки скок или пирует носи послание”

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Популярната трупа Московски Сити балет (Moscow City Ballet) идва в България на 24 -ти ноември за пръв път пред българската публика. В зала 1 на НДК зрителите ще имат възможността да гледат нов вариант на балета „Ромео и Жулиета“ по музика на Сергей Прокофиев, оригинална постановка  на Виктор Викторович Смирнов-Голованов – основател на първата частна балетна трупа в Москва. През 1988 г. балет-майсторът, поставил забележителния спектакъл „Анна Каренина“, съвместно с Мая Плисецкая, е знаел на какво залага: нови идеи, талантлив и млад колектив… И постига успех, за който мечтае всеки балетен театър.

Московчанката Юлия Журавльова е от онези жени, които в никакъв случай не остават незабелязани. При нея физическата красота е само последен щрих, а не първооснова на онзи талант и излъчване, които пленяват публиката. Завършила е през 1997 г. Школата за класически танци на Генадий Ледях, след което продължава обучението си в Белоруското хореографско училище и в Казанското хореографско училище. Танцува превъзходно, превъплъщава се в ролята си с лекота, страства се с нея. Поне така е на пръв поглед. Онова, което остава скрито за зрителя, е огромният труд, волята и отдадеността на изкуството. Радвала е публиката във водещи роли в „Ромео и Жулиета“, „Дон Кихот“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и др. Балерината ни пуска в своя свят без маниерничене, откровено и семпло. Както правят големите артисти, които знаят цената си.

От 2013 г. тя е част от колектива на Театър „Смирнов Балет“, по-известен в света като Московски сити балет.

Четири въпроса за четири кратки отговора

Юлия, в балета всяка стъпка, всеки скок или пирует носи послание. Трудността, с която го изработвате?

Всичко зависи от постановката. Всяка си има свои нюанси, свой маниер. Различно е. Понякога е по-просто, друг път е по-сложно да покажеш онова, което иска да предаде хореографът.

По време на задграничните турнета има ли там колеги, които искат майсторски клас – например двудневен?

Молби за провеждане на майсторски класове има много, но тъй като нашите представления са многобройни, невинаги това може да се случи.

Организирали ли сте досега уъркшоп с деца, които искат да се занимават с балет?

В Англия в нашите постановки участват деца от местна балетна школа.

Помагали ли сте на някого правилно да си избере пачките, балетните обувки, сценичния костюм, облеклото за репетиция?

За cценичните костюми отговарят художниците по костюмите и тези, които ги шият, а личното си репетиционно облекло всеки подбира сам.

И през шпионката на делника… Каква марка балетни обувки използвате?

Лично аз използвам „GEYNOR“.

По колко часа на ден репетирате?

Различно, от 2 до 6 часа, понякога и повече.

Какъв режим на хранене спазвате? Приемате ли нещо по-особено, специално?

Не приемам нищо особено, ям по малко.

Какво количество вода пиете на ден?

Даже и литър не изпивам на ден.

Разрешавате ли си да пиете алкохол и ако да – в какви случаи?

Когато има специален повод, на празник. Но, разбира се, много рядко.

Ползвате ли специална козметика?

Най-вече ползвам балетната козметика KRYOLAN.

Обичан от публиката, оценяван високо от критиката, търсен за световните сцени, на Московския сити балет никога не са липсвали предизвикателства и покани за световни сцени. Той просто върви по своя път – дългия път на голямото изкуство. В България гостите от Москва ще танцуват и пред публиката във Варна (26 ноември, ДКС) и в Бургас (27 ноември, Oперата). Билети могат да бъдат закупени в мрежата на EVENTIM.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама Solar Christmas 2017

Интервю

Първата жена, изкачила всички 14 осемхилядници без кислород пред “Директно” по Bulgaria ON AIR

MIKA

публикувано

на

от

снимка: Bulgaria ON AIR

Герлинде Калтенбрунер – първата жена, изкачила всички 14 осемхилядници без допълнителен кислород, с ексклузивно интервю за „Директно“ по Bulgaria ON AIR.

За най-опасните и запомнящи се моменти от годините й като алпинист до момента и за изкачването на К2, след поредицата от опити да достигне върха – вижте цялото интервю на Юлия Христова с Герлинде Калтенбрунер.

Продължете понататък

Интервю

6 неща, които не знаете за най-успешния датски автор Юси Адлер-Улсен

MIKA

публикувано

на

от

Досега на сцената на скандинавския трилър доминираха шведи и норвежци – Стиг Ларшон, Хокан Несер, Ю Несбьо, Карин Фосум, но и Дания може да се похвали със свое голямо име. Юси Адлер-Улсен вече е носител на множество награди в родната си страна, престижния „Стъклен ключ”, връчван за най-добър скандинавски криминален роман, както и наградата „Бари” за най-добър криминален роман на годината, издаден в САЩ и Канада. Книгите му вече са преведени на над 40 езика, а 11000 екземпляра от тях се продават на ден в цял свят. Юси Адлер-Улсен дебютира като автор на 47 години, а животът му преди да се отдаде изцяло на писането е всичко друго, но не и скучен…

Кариерата на бащата на Юси, известния психиатър и сексолог Хенри Улсен, се е развивала главоломно и семейството се е местело от град на град и от болница в болница. Един от най-ярките му спомени датира именно оттогава. На осем години, докато семейството живее в психиатричен комплекс в Зеландия, Юси вижда мъж, затворен в клетка, който крещи в изстъпление. Тогава баща му се приближава и му обяснява, че и този човек някога е бил дете – точно като Юси. От този миг нататък Юси никога не е избягвал сблъсъка и срещите с хора с проблеми. Животът в психиатричната болница и досегът с болни хора го е направил чувствителен към човешкото нещастие и го е научил да проявява разбиране и емпатия. Недоумява защо някои хора старателно пазят децата си от сблъсъка с погребения например. Смята, че това е част от живота и не бива да бъде тема табу. Благодарен е на баща си, че го е направил съпричастен към професията си, вместо да го изолира от пациентите си.

Започнал е да пише, след като е напуснал позицията си на административен директор в издателство „Бониер“. Искал е да има повече време за себе си и да може да приготвя палачинки на сина си, да играе с него футбол, да се отдаде и на музиката, едно от любимите му занимания. Видял е как хората от издателския бранш си отиват без време. Кратките срокове и напрежението съкращават живота на мнозина негови колеги.

Като млад заедно със съпругата си Хене отваря магазин за комикси – „Пегас“. Навлиза в издателския бранш като редактор на списания и комикси. Смята, че именно магазинът за комикси, наред с необичайното му детство, са го формирали като писател с тънък усет за човешката душевност.

Пътува много; приблизително 135 дни в годината не е в дома си.

Той казва, че само две неща могат да състарят човека: липсата на креативност и липсата на любознателност. Самият той винаги се е вълнувал от новото и продължава да се вълнува.

Книгите от серията за специален отдел „Q“ ще бъдат десет, засега Юси е стигнал до седмата. Но пък държи рекорда за най-голям първоначален тираж в историята на Дания – шестият случай, „Безгранично“, е отпечатан във фантастичните 230 000 екземпляра.

 

Продължете понататък

Горещо