Открийте ни и в

Култура

Юхан Теорин се завръща с трилъра „Нощна буря“

MIKA

публикувано

на

На 23 септември Юхан Теорин се завръща с трилъра „Нощна буря“, удостоен с наградата на Британската асоциация на криминалните автори (2010) в конкуренция със самия Стиг Ларшон!

„Нощна буря“ (превод: Светла Стоилова; стр. 400, цена: 19 лв.) приковава вниманието със смутната си атмосфера, натегнала от загадъчни шумове и неведоми присъствия. Сурова зима е обхванала остров Йоланд, а Катрин и Йоаким Вестин току-що са се преместили с децата си в къща на Носа на змиорките. Тяхната изолирана идилия рухва светкавично, когато Катрин е намерена мъртва край близките скали. Докато Йоаким се бори да опази разсъдъка си, притиснат от тази трагедия, къщата започва да упражнява странно влияние над него.  „Смесица от криминална интрига, скандинавска митология и истории за призраци“ – така описва книгите си за остров Йоланд самият автор, но те са далеч по-многопластови и нюансирани, отколкото любителите на жанра биха могли да предположат.

Нашумелият шведски писател и журналист Юхан Теорин е роден през 1963 г. в Гьотеборг. Дебютният му роман, „В смутните часове по здрач“, печели наградата на Шведската академия на криминалните автори за най-добър първи трилър през 2007 г., в резултат е преведен на 25 езика, а през 2013 г. излиза и филмoва адаптация под режисурата на Даниел Алфредсон. „Нощна буря” има още по-главозамайващ успех: обявен е за най-добър шведски криминален роман на 2008 г., получава наградата Стъклен ключ през 2009 г. и International Dagger Award за 2010 г., която се връчва от Британската асоциация на криминалните автори (CWA) на писатели, чиито творби са издадени на английски език.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък
Реклама

Горещо