Открийте ни и в
Jesus Christ Superstar

Събития

Японският театър Но открива 26-ите Дни на японската култура в България

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

26-ите Дни на японската култура в България ще бъдат открити с уникално представление на класическия японски театър Но. Той е включен в списъка на нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО. Създаден е преди около 650 години и е най-древното запазено сценично изкуство, което се изпълнява до днес без прекъсване и без съществени изменения. Българската публика ще има възможността да премине границите на времето и да се докосне до тази старинна драма с постановките на театър „Ямамото Ногаку-до“.

Първото представление ще бъде изпълнено на 2 октомври от 19:00 ч. в Софийската опера и балет, като входът е с покани. Второто ще се проведе в Дом на културата „Арсенал“ в гр. Казанлък от 19:00 ч., а входът е свободен.

Като плод на културното сътрудничество между Япония и България, за пръв път в историята на театър Но някои от съпътстващите роли в пиесата ще бъдат изпълнени от български актьори, обучени лично от известния актьор Акихиро Ямамото от школата „Кандзе“ и директор на театър „Ямамото Ногаку-до“.

Създаденият през ХІV в. театър Но въплъщава в най-голяма степен богатството на японската култура и душевност. За негови основатели се считат актьорите драматурзи Кан-ами и синът му Дзен-ами, които успяват да обединят тогавашните танцувални и сценични изкуства. Закрилници на новия театър стават висшите военни, начело с шогуните от рода Ашикага. По-късно театър Но е определен като висше церемониално изкуство и четирите му (в момента пет) главни школи получават държавна издръжка. Когато Япония отхвърля феодализма и се отваря за западния свят през ХІХ в., театър Но губи държавната си издръжка, но продължава да бъде изкуство на висшата класа. Негови попечители стават заможните търговци и така традицията на Но успява да достигне до днес, когато този театър заема централно място в естетиката и културната идентичност на Япония.

Театър Но е известен и като изкуство на маските, тъй като почти всички главни герои носят маски. Рисунъкът и наклонът на маските в комбинация с цветовата гама на костюмите играят важна роля за определяне на възрастта, социалното положение и емоционалното състояние на героите. Актьорите поставят маските на лицата си задължително след поклон в знак на благодарност към духа, обитаващ маската, както и към предците, които са я носили на сцената. Има древни маски на над 300 години, които се използват само при изключителни поводи. Маските се изработват от японски кипарис хиноки по такъв начин, че да паснат на всякакво лице. Те сами по себе си са изключителна ценност и истинско произведение на изкуството.

Представленията от програмата включват две пиеси они-моно или т.нар. пиеси, разказващи за демони – „Момиджи-гари“ („Съзерцаване на кленовите листа“) и „Цучи-гумо“ („Земният паяк“).

Пиесата „Момиджи-гари“, която ще бъде поставена на сцената на Софийската опера и балет, разказва за сблъсъка на известния воин Тайра-но-Коремочи с демона на планина Тогакуши, преобразен като красива девойка. „Цучи-гумо“ пък е заглавието на пиесата, която жителите на Казанлък ще имат възможност да видят в Дом на културата „Арсенал“. Тя разказва за проклятието, тегнещо над воина Минамото-но-Райко, и битката му с демона Цучигумо.

Събитието е част от 26-ите Дни на японската култура и се организира от обществена фондация „Ямамото Ногакудо“ и Посолството на Япония в България. Културното мероприятие се осъществява със съдействието на Софийска опера и балет, „Арсенал” АД в гр. Казанлък и с финансовата подкрепа на Японската фондация.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Продължете понататък

Lifestyle

Български традиции на нов глас

MIKA

публикувано

на

от

“Китна”, снимка: ПР

Изложение представя най-добрите комбинации между съвременния дизайн и традиционните български занаяти

Модерни дрехи, аксесоари, керамика и бижута с български шевици и нестандартни мартеници от дърво, хартия, кожа, плат, вълна и лего елементи ще бъдат представени на първото по рода си изложение “Български традиции на нов глас” от 28 февруари до 2 март в София.

Събитието, чиито формални поводи са предстоящият Национален празник на България и Баба Марта, ще представи съвременни интерпретации на българските традиции чрез работата на млади артисти от всички сфери. Внимателно селектираните изложители вдъхват нов живот на вековните български занаяти и поставят народното творчество в нов, глобален контекст, като вплитат в него собствената си визия за мода, музика и аксесоари.

Шевица” е популярен български бранд за шалове и аксесоари, върху които графичният дизайнер Гергана Станкова принтира елементи от автентични български шевици, пречупени през личното й усещане за композиция, цвят и ритъм.

“Шефица”, снимка: ПР

VEZE пък среща съвременния градски дизайн и автентичната българска шевица, извезана от майстор-везбар с над 30-годишен опит в колекции от уникални рокли и ризи.

Отново български шевици са основата на аксесоарите на “Китна” – ръчно бродирани бижута от естествени материали (дърво, плат, метал) – дело на Петя Илиева.

Fusion Embassy е лейбълът, който в последните години отговаря за експорта на качествена етно музика от България в цял свят. И благодарение на него стотици фестивали и клубове могат да се докоснат до магията на българския фолклор, вплетена в модерен звук от всички жанрове. Fusion Embassy ще представи на изложението своята “Етно кошница” от всички албуми на групи, като Оратница, Kottarashki и Мерудия. За първи път на “Български традиции на нов глас” ще се запознаем и с най-новото попълнение в каталога им – специални слушалки, облечени с ръчни шевици, вдъхновени от стихиите и цветовете на четири от най-ярките етнографски области в България!

Специално за изложението дизайнерът на порцеланови чаши Екатерина Лашова ще представи нова колекция с ръчно направени чаши с български шевици.

Изложението ще престави по нещо и за всички, които са готови да разчупят представата си за една от най-българските традиции – посрещането на пролетта и окичването с мартеница! Няколко млади български дизайнери ще представят своята авторска и нестандартна интерпретация и ще ни предизвикат да погледнем с нови очи на любимия аксесоар.

SweetMeUp Boutique ще участват с проекта “Българска сила и красота” и мартеници от вълна, дърво и текстил, изработени от трима автори. Дизайнерът Андреа Милова ще покаже своите “Лууди мартеници” от цветен дървен шперплат. Ще видим и хартиени мандали от Изтока, в които чрез традиционните мартенски конци Aquelia Design вплита енергийно пожелание за благополучие, здраве и късмет. Ани Станимирова пък ще донесе ръчно изработени цветни мартеници от полимерна глина с уникален дизайн. А Crocus ще представят своите мартеници, в които езически символи се изрисуват с пирография и акрилни бои върху естествена кожа с метални елементи.

Изложението ще се състои в столичния Maxi Club (бул. Симеоновско шосе 110).

Входът е свободен!

Продължете понататък

Галерия

Луис Басат се завръща в България за изложба в Националната галерия

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Луис Басат, една от най-ярките креативни личности на нашето време, пристига в България за oткриването на изложбата „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“, която ще представи част oт произведенията от колекцията в Националната галерия, Двореца,  от 1 март до 9 април 2018. За създаването на една от най-значимите колекции за съвременно изкуство, известният рекламист ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер“ на 28 февруари от 18 часа в изложбената зала на Roca – Експо Баня София. Събитията са основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата включва 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхоу и Кристо. Те ще бъдат представени лично от колекционера и от посланика на Кралство Испания в България Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес в официално откриване на 1 март от 18 часа.

В последите четиридесет години Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна създават „Колекция Басат” – един от най-представителните фондове с ключови произведения от историята на изкуството на XX век. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над три хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанското изкуство от периода  след Гражданската война до наши дни. От 2009 седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството „Музей за съвременно изкуство в Матаро“ и „Колекция Басат”. Намира се в сградата „Нау Гауди”, първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883.

Това е четвъртото посещение на колекционера в България. В края на 2016г.  той пристигна с 33 творби от личната си колекция на изложба в Националната галерия, Квадрат 500. Тогава той представи и последната си книга „Креативността“ на отворена лекция в Аулта на Софийския университет, на която присъстваха над 400 студенти, журналисти и професионалисти от рекламния бизнес. На тържествена церемония в Министерство на външните работи Луис Басат получи и отличието “Посланик на добра воля” от заместник-министъра на външните работи Румен Александров.

Луис Басат е един от най-известните испански рекламисти и колекционери. Семейството му е със сефарадско-еврейски корени и произхожда от Шумен. През 1912 се мести в Истанбул, минава през остров Корфу и се установява в Барселона. На 24-годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 основава рекламната агенция Bassat & Asociados, днешната Bassat Ogilvy, част от Ogilvy & Mather Group. Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992, носител е на над 400 награди в областта на рекламата. През 2004 името му фигурира в списъка на „Най-влиятелните мъже в рекламата”. През 2006, когато навършва 65 години и се пенсионира, Bassat Ogilvy е първа сред рекламните агенции на Иберийския полуостров.

Проектът се осъществява по инициатива на Институт Сервантес и Посолството на Испания в партньорство с Националната галерия в София,  Рока България, УниКредит Булбанк, Ogilvy Group Bulgaria и Фондация „Отворени изкуства“ и със  сътрудничеството на Столичната община.

Програма на събитията от посещението на Луис Басат в България:

/1 март, 11 часа – Национална галерия, Двореца, Бална зала, (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Пресконференция

/ 1 март, 18 часа – Национална галерия, Двореца,  (пл. „Княз Александър I“ № 1)

// Официално откриване „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“

Изложбата продължава от 1 март до 9 април 2018

/ 28 февруари, 18 часа – изложбената зала Roca – Експо Баня София

// Лекция „Животът на един колекционер“

Продължете понататък

Горещо