Connect with us

Lifestyle

“Аз, градът” – дискусия за опазването на културно-историческото наследство на България

Avatar

Публикувано

на

снимка: PR

„Аз, градът!”  е конферентно събитие на Софийски дискусионен форум, което ще се проведе на 16 май 2016 г. в София, в галерията на Национална художествена академия.
Над двадесет и пет години след края на комунизма с благословията и знанието на държавата, в корупционния хаос на времето ни, стотици обекти автентичен пласт архитектура, археология, култура и история на България са заплашени от псевдореставрация или разруха.  Всички тези „обекти на прицел” са не само носители на архитектурна и археологическа стойност, но и белези на идентичността ни, през събитията и личностите, с които се свързват. За важните маркери на градската среда, през която до голяма степен се определя и индивидуалната личност и обществото в една държава, ще дебатираме с изтъкнати специалисти в материята и обществени личности от България и извън страната с отношение към проблемите. Събитието ще събере богата аудитория граждани със задълбочени познания и интерес по темата за опазването на културно-историческото наследство на България в общия европейски и световен контекст.

Специален гост …
Ян Касъл, чешки политик и архитект, кмет на Прага 1998 – 2002. По време на мандата му се провежда една голяма част от реставрацията на Прага, лично контролира реставрирането на Карловия мост.
Ръководител на собственото си реномирано архитектурно ателие Best Development Prague.
Влиза в политиката през 1990 в гражданския форум като заместник – кмет на Прага 1.  И като член на общинския съвет на Прага, от 1991 г. членува в ОДС.
От 2000 г. е председател на управителния съвет на Фондация „Фердинанд Пероутка“ .

Теми….
В три последователни панела с дискусия ще се разгледат проблемите, добрите практики и методите за защита по темата.

Локацията …
Избрана е престижната среда на българската културна и артистична традиция на някогашното рисувателно училище, днес Национална художествена академия, която продължава да бъде най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници  в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята и теорията на изкуството. Място с неповторим дух и силни личности и фон на бурни обществени събития в най-новата ни история.

Advertisement

Къде: Национална художествена академия, София         Кога: 16.05.2016 г./понеделник/, 10:00

Цели…
Чрез форума, независимата инициатива Софийски дискусионен форум цели да концентрира вниманието както на цялото българско общество, така и на международната общественост и на отговарящите за бъдещо финансиране на културни и археологически проекти европейски институции. По силата на Договорите, Общността допринася за разцвета на културите на държавите членки, като зачита тяхното национално и регионално многообразие и същевременно извежда на преден план общото културно наследство. Българското културно наследство е съществена част от общото и не може да бъде оставено на произвола на нерадостна съдба. Необходим е процес по възстановяване на нормалното стопанисване на недвижимите ни национални съкровища и цялостна отговорна устойчива политика в тази посока, за която се налага и международна помощ. Недопускането да бъде унищожен културно-историческия пласт на България, поради немощни политики, некомпетентно управление, откровено престъпни интереси и неадекватно законодателство е директно увреждане на важна част от общото европейско наследство и прогресивната българска общественост и европейски институции не бива да го допускат.

Програмата на събитието може да намерите тук.

Continue Reading
Advertisement