Connect with us

Култура

“Аз чета” и “Читател” стартират предизвикателството “30 дни в книги”

Avatar

Публикувано

на

30 дневно предизвикателство

„Аз чета“ и „Читател“ стартират читателско предизвикателство „30 дни в книги“ в социалните мрежи. Всеки ден последователите на двата сайта ще си припомнят любима книга и ще отговарят на забавен въпрос, свързан с литературата и читателските им навици. Част от предизвикателството е да тагнете свой приятел, известна личност или дори непознат и така да направите четенето споделено изживяване с хаштага #30дникниги.

В първите дни на извънредното положение търсех подкрепа, вдъхновение и успокоение именно между страниците и не спирах да чета. В същото време социалните мрежи преливаха от тревога и хейт. Исках да кажа – спрете се, вземете книга, така няма да ни се получи, но шумът беше прекалено голям. А после се сетих за първото книжно предизвикателство, което направихме с екипа на „Аз чета“ и което ни се получи страшно истинско и вдъхновяващо. Защо да не го направим и сега? Създател съм на сайта „Читател“ и ми звучи много логично точно тези две мои любими книжни медии да се обединят и да променят темите на деня“, казва Анастасия Карнаух.

Сред въпросите, които очакват осмелилите да се включат в предизвикателството, са класическите за всеки книголюбител откровения като „Книгата, с която се научих да чета“ и „Книгата, която искам да ми подарят“, но и по-провокативни признания като „Книгата, която откраднах“ и „Книга, с чийто автор искам да изляза на среща“.

„#30дникниги не е само част от кампанията #ВкъщиСъмИЧета. Нека покрай извънредната ситуация не забравяме, че април започва и завършва с два важни за книгите и четенето дни – Международният ден на детската книга и Световният ден на книгата и авторското право. В този икономически предизвикателен за книгоиздаването период е важно да говорим за книги повече от всякога. Но също така е важно да не забравяме да се забавляваме и просто да се радваме на споделенето читателско преживяване“, казва Милена Ташева от „Аз чета“.

#30дникниги започва днес – следете странците на „Аз чета“ и „Читател“ във Facebook и ги последвайте в Instagram тук и тук. Не забравяйте да използвате хаштага #30дникниги и да тагнете приятели, за да се включат и те.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement