Connect with us

Lifestyle

Анкара среща най-новия член на световното музикално наследство с меломаните

Avatar

Публикувано

на

1

снимка: ПР

Дългоочакваната супермодерна концертна зала на турската столица се открива с пищно гала събитие на 29-ти и 30-ти октомври по случай Деня на републиката. Президентският симфоничен оркестър, който ще бъде домакин на световноизвестното сопрано Анджела Георгиу и братята Гюхер и Сюхер Пекинел, един от най-добрите пиано дуети в света, с диригент Джеми под ръководството на Джан Делиорман, ще представи за първи път на меломаните новоприсъединилите се изпълнители.

Музикалният кампус, разположен в сърцето на столицата, между Крепостта на Анкара и Анъткабир и струващ приблизително 83 милиона евро, чийто домакин е основания през 1826 г. и един от най-старите в света Президентския симфоничен оркестър, ще посреща най-престижните оркестри и солисти от всяко кътче на света.

Архитектурният шедьовър разполага с „Голяма зала“ с капацитет от 2023 места, „Синя зала“ с капацитет от 500 места, „Историческата зала на CSO“ с капацитет от 600 места, ресторанти, музей и открити площи скоро ще се превърне в място за срещи на любителите на културата и изкуството.

Утвърждаване на бъдещето и поддържане на традицията жива от 1826 г. насам

Advertisement

Имайки славата да бъде сред най-престижните в света, Президентския симфоничен оркестър на Турция е основан от Джузепе Доницетти през 1826 г. – годината, в която 16 годишният Шопен започва да взима уроци по музика от Юзеф(Жозеф) Елснер, а 17-годишният Феликс Менделсон композира музиката за Шекспировата пиеса ‚Сън в лятна нощ‘.

Художественият ръководител и първи диригент на Президентския симфоничен оркестър, Джеми Делиорман споделя: „Залата има великолепен акустичен комфорт; С тази зала оркестърът ще има възможността да се състезава с водещи световни оркестри“.

Концертната зала на Президентския симфоничен оркестър е първата в света, открита след концертната зала на Хамбург Elbphilharmonie, която беше завършена през 2017 г. Със своя архитектурен, артистичен и социален подход, тя ще има голям принос за световното музикално семейство.

Вместо дизайнерски език, възможно да бъде валиден за определен период от време, сградата представя символична архитектура в градски стил, чиято актуалност няма да изчезне с времето. Архитектурната форма, състояща се от две непрозрачни, покрити със стъкло сфери с остър стъклен триъгълник между тях, разположени в средата на водоем, има монументален и вечен дизайн.

За акустичното оформление на сградата е проведена консултация с Проф. W. Fasold и Института за строителна физика на Фраунхофер.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement