Connect with us

Музика

Аполония 2020 започва на 1 септември в Созопол 

Avatar

Публикувано

на

Photo 1

снимка: ПР

За 36-а поредна година Празниците на изкуствата Аполония ще зарадват своите многобройни почитатели. Официалното откриване на фестивала тази година ще бъде на 1 септември и събитията ще продължат до 6 септември в Созопол. Организаторите на тазгодишното издание са подготвили разнообразна програма с участието на много талантливи български изпълнители, която може да откриете на официалния сайт на фестивала – www.apollonia.bg. Билетите вече за в продажба и могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.

Концерти, театър, кино и изложби са само част от вълнуващите събития, които предстоят по време на Аполония и седмицата, посветена изцяло на изкуство. Фестивалът ще бъде открит с концерт на един от най-добрите джаз пианисти Живко Петров и музикантите Димитър Карамфилов и Митко Семов. Специален гост ще бъде световноизвестният пианист Людмил Ангелов. Програмата на тазгодишното издание ще зарадва зрителите и с представяне на юбилейния моноспектакъл на Мариус Куркински „Мариус на 50“ и много други театрални постановки.

Специален акцент на Аполония 2020 ще бъде майсторският клас за млади оперни изпълнители, воден от големият български бас Орлин Анастасов. Оперният талант е многократно награждаван, а репертоарът му включва повече от 40 роли, благодарение на които печели славата на най-търсения Вердиев бас в света. Класът ще се проведе от 31 август до 4 септември във Ваканционното селище Санта Марина. В майсторския клас ще вземе участие и известната руска пианистка и диригент Лариса Габитова. Курсът ще завърши с концерт на участниците, като част от програмата на Аполония 2020. Пълните условия за кандидатстване могат да бъдат открити на www.apollonia.bg. Всеки желаещ да участва в майсторския клас трябва да попълни и изпрати формуляр за кандидатстване най-късно до 15 юли 2020 г.

Цялата фестивална програма ще се проведе на открито – класическите концерти, рок и поп събитията ще бъдат в Амфитеатър Аполония от 19:00 и 21:00 часа, литературните представяния – в двора на Художествената галерия в Стария град от 18:00 и 19:00 часа, театърът и киното – в лятното кино на града от 18.30 и 21:00 часа. Повечето събития са премиерни и предпремиерни, a по традиция по време на фестивала ще се проведе и Книжната Аполония.

Advertisement

Photo 6

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства. 

Повече информация за програмата на Аполония може да намерите на: https://www.apollonia.bg/

И на Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/ 

Continue Reading
Advertisement