Connect with us

Култура

Арто Паасилина с ново заглавие

Avatar

Публикувано

на

Melnicharyat koito vieshe sreshtu Lunata

Melnicharyat-koito-vieshe-sreshtu-LunataОчаквайте на 25 август „Мелничарят, който виеше срещу Луната“, ново заглавие от автора на „Годината на дивия заек“ – Арто Паасилина!

„Мелничарят, който виеше срещу Луната“ (ИК Colibri, превод: Максим Стоев; стр. 224, цена: 14 лв.) разказва необикновената, ако не и зловеща история на Гунар Хутунен. Изникнал внезапно в малко селище, за да купи и възстанови рухващата мелница, той изправя на нокти местните жители. После започва да мели зърното на съселяните си, отваря дъскорезница, влюбва се в Санелма, младата съветничка към местния кръжок по зеленчукопроизводство, и духовете сякаш се усмиряват. До момента, в който Гунар не започва да вие срещу Луната нощем. Жителите на селото го обявяват за луд и развоят на конфликта става непредвидим. „Мелничарят, който виеше срещу Луната” е роман с нетипичен главен герой, написан с типичната жизнерадостна усмивка на един изключителен творец, спечелила му милиони почитатели по цял свят.

Личната история на Арто Паасилина звучи по-неправдоподобно от романите му. Роден е в камион в Китиля, финландска Лапландия, през 1942 г., когато родителите му бягат от германците. Името му на фински означава „каменна крепост“ и е измислено от баща му, в резултат от една свада с родителите. Паасилина сменя не един и два неблагодарни занаята, преди да завърши Лапландското висше народно училище и да стане журналист. Междувременно преосмисля живота си и дава израз на страстта си към литературните приключения. Появяват се книги като „Годината на дивия заек“, „Синът на бога на бурята“, „Гората на обесените лисици“, „Затворници на рая“, „Малки самоубийства между приятели“ и „Мелничарят, който виеше срещу Луната“. Днес Арто Паасилина е един от най-ярките представители на финландската проза, а творбите му се превеждат в цял свят.

Continue Reading
Advertisement