Connect with us

Култура

Арт фестивалът “БезГраници” гостува в Африка

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Международният арт форум „БезГраници“ беше представен от двама от координаторите на арт мрежа „Скендерман“ на най-голямото световно изложение за етно и уърлд музика в Африка – „Виза фор Мюзик“ („Visa for Music¨), провеждащо се под патронажа на краля на Мароко. Събитието се проведе миналата седмица от 22ри до 25ти ноември. Присъстваха и много участници в предишни издания на „БезГраници“ от цял свят. Световното експо се проведе традиционно в столицата на Кралство Мароко – гр. Рабат. На своето четвърто издание, събитието събра на едно място над 1200 продуценти, директори на фестивали, тур менажери, лейбъли, звукозаписни компании, медии и агенти, и 400 музиканти от общо 85 държави (30 от които африкански).

По време на събитието се проведоха концерти, конференции, спийд дейтингс, професионални уъркшопи и презентации, като гр. Рабат се превърна в своеобразна музикална столица на на света. Фестивалът „БезГраници“ беше представен на изложението в Африка по покана на директора на форума : г-н Браим Ел Мазнед, който ще гостува в България при наличие на следващи издания на българския етно-арт форум.

„БезГраници“ беше представен и през октомври на 20тото юбилейно издание на международното изложение „Фира Медитерания“ в Манреса, Каталуния-Испания, където форума в Балчик е официален международен партньор от 2013 година.

„БезГраници“ представлява синтез между отделни модулни компоненти, като основният модул е конференцията за фестивални организатори, мениджъри и експерти в културата. Други важни съставни части са музикалния етно/уърлдмюзик фестивал и арт пленера за художници и фотографи. (През 2014 и 2016 година имаше извънредно специално издание на „БезГраници“, изцяло посветено на визуалните изкуства. Благодарение на тези две издания бе възможна и реализацията на художествен фото материал за пътуващата изложба „Вечната красота на Двореца в Балчик“, която беше представена тази година в Братислава в Словакия и във Валашке Мезержичи в Чехия. В близко бъдеще се планира гостуване и в други страни в ЕС).

Advertisement

Осмото издание на „БезГраници“ се проведе с голям успех в края на септември тази година традиционно в едно от най-красивите и романтични места в България – „Двореца“ в Балчик.

“БезГраници“ е един от водещите български етно/уърлд/арт събития. Създаден е като бутиков фестивал и от самото си създаване се стреми да поддържа високо професионално и художествено ниво.

Арт форумът е продукция на „Стопанска камара“ – Варна с партньорството на арт мрежа „Скендерман“ и „Двореца“ – Балчик. Арт мрежа „Скендерман“ благодари сърдечно за подкрепата и специалното отношение на г-н Огнян Спасов (изпълнителен директор на „Стопанска камара“ – Варна) и на г-жа Жени Михайлова (директор на Културен център – „Двореца“ – Балчик).

Advertisement
Continue Reading
Advertisement