Connect with us

Lifestyle

Астрономи от БАН разкриват непоказвано досега космическо изображение

Avatar

Публикувано

на

На 23 април /четвъртък/ по повод 25 години от изстрелването на космическия телескоп „Хъбъл“, ще се проведе специално събитие в София.

В големия салон на Българската академия на науките ще бъде изнесена лекция от астронома проф.дфн. Илиан Илиев от Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към БАН. В края на дискусията ще бъде показано и съдържанието на тайно широкоформатно изображение, осигурено от представители на НАСА, Европейската космическа агенция и Европейската Южна Обсерватория.

Именно Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към БАН бе избран, за да представи пред цялото българско общество съдържанието на кадъра, който е строго пазена тайна и разкриването му ще настъпи едновременно на около 60 места в цяла Европа.

Orion Nebula, снимка: ПР

Orion Nebula, снимка: ПР

Космическият телескоп „Хъбъл”, с диаметър на огледалото 2,4 метра, е изведен в околоземна орбита на 24 април 1990 година от совалката  „Дискавъри” . За изминалите 25 години той успя да стане най-популярният научен инструмент и има сериозен принос във всички области на съвременната астрономия.

Телескопът е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Той носи името на Едуин Хъбъл – забележителен учен, открил съществуването на други галактики и тяхното разбягване, което е в основата на теорията за Големия взрив.

В момента „Хъбъл” продължава да работи и изпраща наблюдателни данни на хилядите астрономи, търсещи тайните на Вселената.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement