Connect with us

Танц

Балет Арабеск в навечерието на 50-годишнината със специално представление във VIVACOM ArtHall

Avatar

Публикувано

на

cover facebookpage new

На 19 февруари (петък) емблематичната българска трупа за съвременен танц балет Арабеск ще представи фрагменти от свои постановки в пространството за култура VIVACOM ArtHall. Събитието е с начален час 19.00 ч. и със свободен вход.

Спектакълът е колаж от танцово представление и мултимедия, представяща работата на трупата през последните години. Танц и изображение, абстракция и документални кадри си дават среща, за да видят красотата на изкуството през различни ъгли и да създадат един синтетичен спектакъл. Балет Арабеск ще покаже части от постановки на водещи български и чужди съвременни хореографи като Боряна Сечанова, Мила Искренова, Анна Донева, Асен Наков, Морис Кози. Поставени в неконвенционалното пространство на VIVACOM ArtHall, отделните етюди ще придобият ново звучене и ще влязат в неочаквани взаимовръзки.

[media-credit id=198 align=“alignleft“ width=“300″]2. Spectacle Bla Bla[/media-credit]

На сцената на VIVACOM ArtHall ще танцуват едни от най-изявените артисти на балет Арабеск:   Ангелина Гаврилова, Андрея Андонова, Виктория Петрова, Константина Ханджиева, Мариана Крънчева, Марина Попова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучов и Филип Миланов.

Спектакълът обещава едно различно естетическо и емоционално изживяване за всички любители на съвременния танц балет и е първото събитие в жанра, с което VIVACOM Arthall поставя началото на отварянето на пространството към всички изкуства.

Балет Арабеск е основан през 1967 г. от големите артисти, солисти на балета на Софийската опера – Красимира Колдамова, Ичко Лазаров, Вера Кирова и др. От своето създаване, преди почти половин век, трупата се утвърждава като най-елитният български самостоятелен балетен театър, със свой собствен облик, солисти, кордебалет и впечатляващ репертоар. Емблематичните спектакли „Нестинарка” и „Болеро” и до днес се изпълняват от танцьорите на трупата наред със спектаклите на Боряна Сечанова, Мила Искренова и на най-младото поколение хореографи, за които сцената на Арабеск е винаги открита.

Advertisement

В 50-годишната история на Балет Арабеск са поставени над 200 заглавия с различна стилистика – от неокласика до дързък експеримент. Спектаклите на трупата достойно делят сцена с най-добрите образци на този жанр в света. Сред големите хореографи, роботили в трупата, са световните имена на Алберто Алонсо, Люк Буи, Уейн МакГрегор и др.

Благодарение на професионализма, виртуозната техника, съчетана със силното артистично присъствие на танцьорите, „Арабеск“ печели овациите на танцовата публика не само в   България, но и в    Европа, Америка, Азия и Африка.

 

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement