Connect with us

Музика

Балет „Арабеск“ представя премиерата на „Чакалнята“

Avatar

Публикувано

на

LAN0335 resize

снимка: PR

Съвременното изкуство не разказва сюжети. То ги провокира. В стила на танцовия театър  спектакълът „Чакалнята“, ни поставя в ситуацията на принудителното чакане, в която  човек общува с хора, не по свой избор и от това произлизат абсурдни комични ситуации. „ Чакалнята” е пиеса за „интимността” или по-точно за „изгубената интимност” . Знакови и свръхизвестни музикални хитове на Стравински, Прокофиев, Хачатурян и пр. се съчетават плавно с хореография, която не ги отрича, но ги интерпретира по особено провокативен  начин, който произтича от ясното усещане за реалността. Фаталното „днес” е преобърнало всичко – класическите хитове звучат различно в акустиката на съвременността.  Оригиналните и изненадващи постановъчни решения и неочакваните съпоставки на тяло и пространство, на музика и образ, на образ и смисъл са силно провокативни и дори предизвикателни, без да напускат рамката на деликатността.

Всеки от нас е натоварен с купища „лични” истории, като контейнер съдържащ какво ли не : мечти, събития, илюзии /разбити/, планове, цели и пр. и пр.  Мисията на съвременния артист е да да отвори и проникне в този контейнер,  да ни постави пред нашите лични сюжети, сценарии и „романи” и да ни ги разкаже, понякога ‘разказвайки ни играта”. Защото какво по-вълнуващо може да има от това, някой да е надникнал в душата ти, да е чул мислите ти, да е прочел надеждите и разочарованията ти и да ти ги поднася на блюдото на сцената,  добре сготвени, и поръсени с чувство за деликатен хумор…?

Това е направил в новата си пиеса Росен Михайлов, озаглавена иносказателно „ Чакалнята”. Кой от нас не се е усещал като седящ в „Чакалнята” на живота (си) пътник, стоящ в очакване , ако не на Годо, то на собственото си щастие…

Чакаме в топлината и мрака на утробата да се родим.

Advertisement

Чакаме да пораснем, за да можем да сбъднем мечтите си.

Чакаме да намерим истинската и единствена любов.

Чакаме да успеем в кариерата.

Чакаме да построим огнището около което да отгледаме децата си и да им внушим нашите недочакани мечти.

Чакаме ги да пораснат.

Advertisement

Чакаме отново да сме свободни.

Чакаме да сме щастливи.

Чакаме да сме зрели и самостоятелни.

И чакаме, и чакаме…

И докато чакаме и чакаме идва онова което се преструваме, че никой неочаква…

Advertisement

Това, което винаги ни изненадва…

И после…

Чакаме да се срещнат и комбинират правилните гени за да се заченем.

Музика –  К.Сен Санс, М.Равел,  И.Стравински, С.Прокофиев, А.Хачатурян

Идея, хореография и сценография – Росен Михайлов

Advertisement

Спектакълът „Чакалнята“ се реализира с подкрепата на програма „Култура“ на Столична община.

Continue Reading
Advertisement