Connect with us

Музика

Беглика се открива с Белонога от „Мистерията на българските гласове“

Avatar

Публикувано

на

Belonoga 1Фестивалът посвещава шестото си издание на постижимото щастие и призовава към нежна (р)еволюция в образованието, икономиката и културата. Сал-сцена в язовира, книжна пещера, тенджера с приказки, куклен театър, демонстрация на средновековни занаяти, въжена градина, лодки и съвременен танц са сред онова, което плете преживяването, наречено Беглика Фест от 21ви до 24ти август. Шестото издание на фестивала ще е ,както винаги, на бреговете на язовир Голям Беглик и има мисия да комуникира силата на колективната интелигентност да създава споделени пространства и преживявания. Затова и огромна част от програмата на фестивала е създадена от публиката му.

Четирите дни на Беглика фест ще са пълни с музикални сцени, всевъзможни уъркшопове, форум и планински спортове.

Гергана Димитрова – БЕЛОНОГА –  ще открие музикалната част на фестивала. Публиката я познава добре от формациите „Мистерията на българските гласове“ и Ева Квартет. Нейният собствен музикален проект, който смесва традиицонна българска музика с африканска и азиатска е истинско приключение за сетивата и душата и е основателно начало на вълнуващите четири дни на Беглика фест.

Своя предприемера на Беглика ще има и уникалният иновативен спектакъл, изследващ щастието – пиесата на Морис Метeрлинк “Синята птица” по идея на въздушния акробат Бенита Примо.

Фабрика за идеи ще провокира публиката с Форум „Метаморфози“, в който ще се срещнат три основни теми и ще се пресекат в точките си за промяна – Култура, Образование и Икономика.  Във физическото пространство на форума заглавните букви на трите теми ще образуват въпроса “КОИ?” и ще провокират активното включване на “беглишкото племе” в разнищването на алтернатвите пред обществото ни. Интервюта с голяма част от лекторите на форума всички активни беглишки хора могат да гледат предварително в Беглишкия инфо-канал “Говори Беглика”на сайта http://2014.beglika.org/bg/.

В тема култура на беглишка територия ще стане дума за спешността от децентрализация на културата и достъпа до културни продукти за всички, които не живеят в големите градове на страната. Понастоящем над 85% от парите и съответно продуктите, които насърчават духовно и културно развитие са съсредоточени в София, което води след себе си до серизони последствия.

Advertisement

В тема образование пък ще се срещнат буквално всички “алтернативи” на държавната образователна система,която в момента монополизира начина, по който децата в страната ни могат да се развиват своя потенциал.

В икономика публиката на форума ще бъде провокирана да мисли системно и търси нови икономически модели, които са ориентирани към човека и пълноценното му съществуване. Теми като алтернатвни валути, социално предприемачество, солидарна икономика, хранителни кооперативи са някои от акцентите.

Форум МЕТАМОРФОЗИ, ще даде глас на Движението за развитие на образователни алтернативи „Направи училище”, за да представи резултатите от проведения граждански дискусионен форум за създаване на модел на съвременно българско училище „отдолу-нагоре”.

srednovekovno obshestvo

Серизоните теми,обаче, няма да останат без саундтрак, защото три сцени ще озвучават беглишките брегове. Музиката на Беглика тази година провокира с вълнуващи преживявания и включващи публиката формати с впечатляващи комбинации от музиканти, които виждат музиката по-скоро като лично пътешествие, отколкото като шоу.

Сред новите неща тази година е БибБанда –  общият дом на музикалните проекти: Popara, Space Dub Jammers, FlyWe2DaMoon, Skiller, Cheaptrix, Voxbox, Clavexperience, Mr.Smiff, Zazizazi, Halojo, Genda, Alecheck, RailBuzz, Lюt Skahopper.

Advertisement

На Каба сцената, след Белонога в четвъртък ни очакват „Тъпани и Гайди“ и експерименталните Bedlam Club. В петък ще посрещнем новия ескперимент, създаден специално за фестивала – Антони Дончев театрален Джаз бенд, “Разходка по луната” , както и добре познатия на беглишката публика “смесител” на балканска циганска музика с дъб и реге – Haris Pilton.

В съботната вечер гостите на уникалния фестивал в природата ще могат да чуят и Sofia Dub jazz pioneers, които смесват джаз и дъб, създадени от музикалните полиглоти от Global Vision Circle. Пикът на съботната вечер ще бъдат вече международно известните звезди на етно-експериментите Balkan Khans – уникална комбинация от музиканти като световния beat-box шампион Skiller, заедно с виртуозния цигулар Венци Такев, фюжън композиторът Николай Иванов – ОМ, Кольо Иванов (тъпан, гайда) и Митко Узунов – туба – бас. По време на подгряващото парти на фестивала, групата направи истиснки фурор и остави без крака феновете на фестивала.

На 24-ти август “Древност и космос” ще”разпеят” стотици тибетски и кристални купи, а триото Dudelgeist, което комбинира средновековна германска гайда, български тъпан и персийски даф ще  изпълни инструментални интерпретации на средновековни теми от Западна и Северна Европа в стил Neo Medieval Folk. Черешка на вечерта безспорно е новият проект ERINEY, който е вдъхновен от творчеството на групите „Ирфан” и „Исихия”.

Третата музикална сцена на Беглика фест – CHILL STATION/NATTY ROOTS – е дневна DJ сцена, посветена на ямайското roots reggae и dub.

Пълната програма на фестивала е достъпна тук: http://2014.beglika.org/programata/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement